Site icon NewsIT
18:17 | 02.09.19

Γερμανία: Διαστάσεις παίρνει η υπόθεση Αφγανού πρόσφυγα που κρατείται στην Ελλάδα

Γερμανία: Διαστάσεις παίρνει η υπόθεση Αφγανού πρόσφυγα που κρατείται στην Ελλάδα
Newsit Newsroom

Επανέρχεται στην επικαιρότητα στη Γερμανία η υπόθεση Αφγανού μετανάστη που επαναπροωθήθηκε στην Ελλάδα στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας. Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις πιέζουν να εφαρμοστεί η απόφαση δικαστηρίου του Μονάχου που έκρινε ότι ο αλλοδαπός πρέπει να επιστρέψει στη Γερμανία.

Με κοινή ανακοίνωσή τους οι ΜΚΟ “Αίτημα”, “Equal Rights Beyond Borders”, “Refugee Support Aegean” και “Pro Asyl” ζητούν από τις ελληνικές αρχές να επιτραπεί να γυρίσει στη Γερμανία ο Αφγανός αιτών άσυλο.

Ο συγκεκριμένος συνελήφθη από την Ομοσπονδιακή Αστυνομία αφού διέσχισε τα γερμανοαυστριακά σύνορα τον Μάιο του 2019 και επιστράφηκε στην Ελλάδα, μόνο με βάση την καταγραφή και υποβολή της αίτησης ασύλου που είχε γίνει στην Ελλάδα, αλλά χωρίς να εξεταστεί περαιτέρω η υπόθεσή του από τη Γερμανική Υπηρεσία Ασύλου.

Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις υποστηρίζουν ότι “μέσα σε 48 ώρες ο αιτών επιστράφηκε στην Ελλάδα, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα κρατούμενος για σχεδόν τρεις μήνες”.

Τι λένε οι ΜΚΟ για την υπόθεση

Οι οργανώσεις αναφέρουν ότι πέρασαν περισσότερες από τρεις εβδομάδες από τότε που το Διοικητικό Δικαστήριο του Μονάχου με απόφασή του αμφισβήτησε τη νομιμότητα της Συμφωνίας Διοικητικής Διευθέτησης Ελλάδας – Γερμανίας (“Συμφωνία Seehofer”, όπως ονομάζεται) και διέταξε την επιστροφή του πρόσφυγα στη Γερμανία, ωστόσο καταγγέλλουν ότι ο Αφγανός κρατείται ακόμα στην Αθήνα και ότι η ημερομηνία εφαρμογής της απόφασης παραμένει ανοιχτή ως σήμερα.

Όπως υπογραμμίζει ο Σπύρος Ριζάκος από την οργάνωση “Αίτημα”, “και οι δύο χώρες πρέπει να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις ώστε η απόφαση του Δικαστηρίου να εκτελεστεί άμεσα και ο αιτών άσυλο να επιστρέψει στη Γερμανία. Επιπλέον, από τώρα και στο εξής θα πρέπει να σταματήσουν να εφαρμόζουν τη διοικητική διευθέτηση”.

Ωστόσο, ο Ρόμπερτ Νέστλερ από το “Equal Rights Beyond Borders” αναφέρει ότι “το γερμανικό ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών δηλώνει ότι πρόκειται να συνεχίσει την εφαρμογή της συμφωνίας, καθώς θεωρεί ότι η απόφαση αναφέρεται μόνο στην ατομική περίπτωση”.

Επίσης, ο Καρλ Κοπ από την Pro Asyl καλεί τη γερμανική κυβέρνηση να τερματίσει “αυτή την πολιτική παράνομων συμφωνιών και να επιστρέψει στο κράτος δικαίου”.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version