Site icon NewsIT

Γερμανία – Δημοσκόπηση: Απεταξάμην το… δημοψήφισμα α λα Brexit

28.06.2016 | 09:08
Γερμανία – Δημοσκόπηση: Απεταξάμην το… δημοψήφισμα α λα Brexit

Ούτε δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπως έγινε στη Βρετανία θέλουν, ούτε και συμμερίζονται τους φόβους της Μέρκελ και του Σόιμπλε πως μετά το Brexit θα έχουν κι άλλα... exit από την Ε.Ε.

Δημοσκόπηση της εταιρίας Forsa που δημοσιεύτηκε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt δείχνει πως οι Γερμανοί πολίτες ούτε καν σκέφτονται το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος για το αν η χώρα τους θα παραμείνει ή όχι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 82% των Γερμανών που ερωτήθηκαν από την Forsa είπαν ότι σε ενδεχόμενο δημοψηφίσματος θα διάλεγε να παραμείνει στην ΕΕ, και μόνο 14% θα υποστήριζε την αποχώρηση της χώρας. Ένα 71% διαφωνεί με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ανάλογο της Βρετανίας στη Γερμανία, ενώ 27% είπε ότι θα υποστήριζε τη διεξαγωγή του.

Η εταιρεία ρώτησε 1.005 άτομα στις 24 Ιουνίου, τη μέρα μετά το δημοψήφισμα της Βρετανίας. Βρήκε επίσης ότι 51% των Γερμανών, μια ισχνή πλειοψηφία, δεν αναμένει να αποχωρήσουν από την ΕΕ άλλες χώρες, ενώ 42% προβλέπει ότι αυτό θα συμβεί.

Σύμφωνα με το σύνταγμα της Γερμανίας, δημοψήφισμα γίνεται μόνο εάν πρόκειται να αλλάξουν τα σύνορα των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της χώρας ή εάν κάποια από αυτά πρόκειται να συγχωνευτούν, είπε εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης. Εάν, για παράδειγμα, πρόκειται να συγχωνευτούν δύο κρατίδια, το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί μόνο στα κρατίδια αυτά, εξήγησε.

Οι Γερμανοί έχουν μια αποστροφή στα δημοψηφίσματα σε ομοσπονδιακό επίπεδο μετά από αυτό του 1934 το οποίο συγχώνευσε τους θεσμούς του καγκελάριου και του προέδρου, εδραιώνοντας τον έλεγχο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version