Το 61,5% των Γερμανών πολιτών τάσσεται υπέρ της πολιτικής αλλαγής στη χώρα και το 67% επιθυμεί σημαντικές αλλαγές σε τομείς όπως οι συντάξεις, η προστασία του κλίματος και το μεταναστευτικό/προσφυγικό. Αυτό είναι το συμπέρασμα της έρευνας του Ινστιτούτου Άλενσμπαχ (Allensbach), η οποία διεξήχθη για λογαριασμό του Ιδρύματος Μπέρτελσμαν (Bertelsmann), του δημόσιου Ραδιοφώνου Βερολίνου-Βρανδενβούργου (RBB) και της «Sueddeutsche Zeitung».
Σύμφωνα με αυτή τη δημοσκόπηση, το 61,5% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα ήταν καλό αν αλλάξει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο Βερολίνο. Περισσότεροι δηλαδή από όσοι εδώ και 30 χρόνια. Περίπου το 67% τάσσεται υπέρ μιας πολύ διαφορετικής πολιτικής σε πολλούς τομείς. Ως σημαντικότεροι αναφέρθηκαν η προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος, καθώς και η πολιτική ενσωμάτωσης μεταναστών/προσφύγων και ακολουθούν οι τομείς συντάξεις, εκπαίδευση και καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού. «Η έρευνα δείχνει συνεπώς την επιθυμία να αλλάξει η πολιτική σε ποσοστό που δεν έχει παρατηρηθεί από την έναρξη τέτοιων μετρήσεων του Ινστιτούτου Άλενσμπαχ», παρατηρεί η «Sueddeutsche Zeitung» (SZ).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Πολλές δημοσκοπήσεις επί εβδομάδες δείχνουν ότι οι Πράσινοι (Die Gruenen) βρίσκονται σε άνοδο και ότι είναι δύσκολο για τα κόμματα του μεγάλου συνασπισμού να εμπνεύσουν τους ψηφοφόρους. Η εν λόγω έρευνα το επιβεβαιώνει με συγκεκριμένα ερωτήματα τα οποία έθεσε στους πολίτες. Για Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD) οι αριθμοί δεν είναι καλοί. Έχουν κυβερνήσει μαζί τα τελευταία οκτώ χρόνια και τους αφορά συνολικά η επιθυμία για αλλαγή», σημειώνει η «SZ».
click4more Γερμανία: Όργιο fake news – Κυκλοφόρησε μέχρι και πλαστή γυμνή φωτογραφία της Αναλένα Μπέρμποκ
«Επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος βρίσκεται στην κορυφή των θεμάτων για διαφορετική πολιτική. Περισσότερο από το 55% των ερωτηθέντων θεωρεί την αλλαγή στο θέμα αυτό την πιο σημαντική. Είναι μάλλον απροσδόκητο όμως ότι σχεδόν τόσοι θα ήθελαν και μια διαφορετική πολιτική στο μεταναστευτικό/προσφυγικό (54%)», σχολιάζει η εφημερίδα. Ακολουθούν τα θέματα των συντάξεων, της εκπαίδευσης, της καταπολέμησης της πανδημίας του κορονοϊού, της στέγασης και της αγοράς κατοικιών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μεταναστευτικό: Η πλειοψηφία επιθυμεί πιο περιοριστική πολιτική
Το μεταναστευτικό/ προσφυγικό αναγνωρίζεται μεν ως πρόβλημα, αλλά μια ματιά στις προτιμήσεις των υποστηρικτών των διαφόρων κομμάτων δείχνει ότι αφορά περισσότερο την επιθυμία τους για μια πιο περιοριστική πολιτική.
Όχι μόνο οι ψηφοφόροι του κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), αλλά και εκείνοι των Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και του Φιλελεύθερου κόμματος (FDP) θεωρούν ότι αυτό το θέμα είναι το πιο σημαντικό από όλα.
Μεταξύ ανδρών και γυναικών ή μεταξύ Ανατολής και Δύσης, υπάρχουν σαφείς αποκλίσεις στις προτεραιότητες: Για την πλειονότητα των ανδρών, το ζήτημα των μεταναστών/προσφύγων βρίσκεται στην κορυφή, ενώ για τις γυναίκες η προστασία του κλίματος. Στα ανατολικά κρατίδια η απαίτηση για μια νέα πολιτική μεταναστών/προσφύγων και της ενσωμάτωσής τους βρίσκεται στην κορυφή, στα δυτικά στην κορυφή βρίσκεται η πολιτική για το κλίμα.
click4more Γερμανία: Πρώτη δύναμη ξανά η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) σε νέα δημοσκόπηση
Για τους Πράσινους, το ζήτημα της προστασίας του κλίματος είναι μακράν το πιο σημαντικό. Για τους υποστηρικτές του SPD είναι η καταπολέμηση της πανδημίας και για την Αριστερά (Die Linke) είναι η κοινωνική ασφάλιση.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί το γεγονός ότι ενώ μέχρι στιγμής κανένα κόμμα δεν έχει μιλήσει ιδιαίτερα για τις συντάξεις, το θέμα βρίσκεται στη δεύτερη θέση μεταξύ των ψηφοφόρων σε πέντε από τα έξι κόμματα. Μόνο η πλειοψηφία των υποστηρικτών των Πρασίνων κατατάσσει την εκπαίδευση στη δεύτερη θέση.
Επίσης, οι μισοί από τους ερωτηθέντες θα ήθελαν μια σαφή δήλωση των κομμάτων για το ποιόν μετεκλογικό συνασπισμό κομμάτων προτιμούν – και οι άλλοι μισοί μάλλον δεν θα το θεωρούν απαραίτητο.
Η σαφής πλειοψηφία των ερωτηθέντων απορρίπτει μόνο ένα πράγμα: ότι μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις συνασπισμού θα μπορούσαν να γίνουν πειράματα με κυβερνήσεις μειοψηφίας. Μόνο το 20% τάσσεται υπέρ ενός τέτοιου ενδεχομένου, ενώ το 57% προτιμά νέες εκλογές εάν δεν υπάρχει μια σταθερή πλειοψηφία για συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού.
Πηγή: Sueddeutsche Zeitung / ΑΠΕ-ΜΠΕ