Κόσμος

Γερμανία: Επιτέλους… κυβέρνηση! Τα βρήκαν Μέρκελ – Σουλτς – Ζεεχόφερ

Άνγκελα Μέρκελ, Μάρτιν Σουλτς και Χορστ Ζεεχόφερ μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, κατέληξαν σε συμφωνία. Και πλέον, η Γερμανία θα έχει κυβέρνηση. Σχεδόν... ίδια με την προηγούμενη!

Ο μεγάλος συνασπισμός στη Γερμανία είναι, πάλι, εδώ. Μέρκελ, Σουλτς και Ζεεχόφερ φαίνεται πως έδωσαν τα χέρια για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Η καγκελάριος “έσωσε” το… “κεφάλι” της και θα παραμείνει στη θέση της. Ο Σουλτς “έσωσε” την… παρτίδα και δεν είναι τελείως αποτυχημένη η επιστροφή του στην κεντρική πολιτική της Γερμανίας. Και ο Ζεεχόφερ σώζει το… τομάρι του.

Ύστερα από μια δραματική, μαραθώνια τελευταία συνεδρίαση, η οποία διήρκεσε ως το πρωί, επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) κατέληξαν στην σύνταξη 28σέλιδου εγγράφου.

Ένα βήμα προς… κυβέρνηση

Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις τις επόμενες εβδομάδες. Και απομακρύνει την πολιτική αβεβαιότητα που είχε αποδυναμώσει τον ρόλο της Γερμανίας στη διεθνή σκηνή.

Μια αβεβαιότητα που είχε προκαλέσει ερωτήματα για το αν η Άνγκελα Μέρκελ θα κατάφερνε να διατηρήσει την καγκελαρία.

Διαπραγματεύσεις ως τα ξημερώματα

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες οι διαπραγματευτές των τριών κομμάτων προσπαθούσαν να καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα. Βασικά εμπόδια αποτελούσαν η οικονομική και η μεταναστευτική πολιτική, επισημαίνει η Welt.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρασαν πολλές ώρες συζητώντας τη φορολογία, καθώς και κοινωνικές πολιτικές και πολιτικές υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το περιοδικό Der Spiegel, σε πλέον ακανθώδη αναδείχθηκαν τα θέματα φορολογικής πολιτικής, μετανάστευσης και προσφύγων.

Που συμφώνησαν Μέρκελ – Σουλτς – Ζεεχόφερ

Αν και αρχικά υπήρχαν εκτιμήσεις ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει ένα οικονομικό περιθώριο 45 δισεκατομμυρίων ευρώ, το κόστος των νέων πολιτικών στις οποίες κατέληξαν είναι σχεδόν διπλάσιο.

Μεταξύ αυτών είναι η πρόταση να εισαχθεί μια σύνταξη αλληλεγγύης η οποία θα βοηθήσει τους χαμηλοσυνταξιούχους. Επιπλέον συμφωνήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση των πόλεων με δεκάδες δισεκατομμύρια.

Προβλήματα είχαν δημιουργηθεί και εξαιτίας του αιτήματος του SPD να αυξηθεί ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής από το 42% στο 45%.

Ως προς τη μεταναστευτική πολιτική, η συμφωνία προβλέπει τον περιορισμό των προσφύγων στους 200.000 ετησίως και ορίζει ότι 1.000 άνθρωποι μηνιαίως θα επωφελούνται από τις ρυθμίσεις για την επανένωση των οικογενειών.

Μέρκελ – Σουλτς και Ζεεχόφερ συμφώνησαν και για τη μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο. Αυτό αναφέρεται στο έγγραφο που συνυπέγραψαν σύμφωνα με το Reuters.

Τα κόμματα τάσσονται επίσης υπέρ της διάθεσης συγκεκριμένων κονδυλίων του προϋπολογισμού για την οικονομική σταθεροποίηση, την κοινωνική σύγκλιση και τη στήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην ευρωζώνη.

Τα κόμματα υποστηρίζουν ότι τα κεφάλαια αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση ενός μελλοντικού «επενδυτικού προϋπολογισμού» για την ευρωζώνη.

Η Γαλλία

Κι όμως, η Γαλλία έχει… θέση στο έγγραφο των τριών κομμάτων. Μέρκελ και Σούλτς θέλουν να «ενισχύσουν» και να «μεταρρυθμίσουν» την ευρωζώνη μαζί με την Γαλλία για να την καταστήσουν περισσότερο ανθεκτική στις κρίσεις.

«Επιθυμούμε, σε στενή συνεργασία με τη Γαλλία, θα ενισχύσουμε αποτελεσματικά και να μεταρρυθμίσουμε την ευρωζώνη» , ώστε να είναι ικανή «να αντισταθεί καλύτερα στις κρίσεις», αναφέρεται στο κείμενο.

Η απόφαση στα κόμματα

Πλέον, τα κόμματα έχουν στα χέρια τους το 39 σελίδων έγγραφο που υπέγραψαν οι τρεις αρχηγοί.

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, σήμερα θα συνεδριάσουν τα ανώτατα όργανα των κομμάτων και οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες τους, προκειμένου να αναλύσουν το αποτέλεσμα των διερευνητικών συζητήσεων και να αποφασίσουν εάν υπάρχει πράγματι έδαφος προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης και την κατάρτιση κυβερνητικού προγράμματος.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) θα λάβει την σχετική απόφαση σε επίπεδο ηγετικής ομάδας, ενώ το SPD, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, σκοπεύει να διοργανώσει έκτακτο συνέδριο στις 21 Ιανουαρίου, στην Βόννη.

Μέχρι τότε, ο Μάρτιν Σουλτς θα πρέπει να πείσει τα στελέχη του κόμματός του, κυρίως στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και στην Βαυαρία, αλλά και τη Νεολαία του SPD, να εγκαταλείψουν την άποψή τους για μη συμμετοχή στην κυβέρνηση και να δεχθούν την εισήγησή του.

Οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), οι οποίοι σύμφωνα με όλες τις διαρροές των τελευταίων ημερών, ήταν εκείνοι που προέβαλαν την σθεναρότερη αντίσταση κατά τις διερευνητικές συνομιλίες, θα αναλύσουν το αποτέλεσμα των συνομιλιών την Δευτέρα το πρωί, στο Μόναχο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Die Welt

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Έκρηξη σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Μόσχα – Οι ζημιές σε αεροσκάφος και η «μυστηριώδης» ανακοίνωση της Ουκρανίας
«Θα υπάρξει δίκαιη τιμωρία για κάθε έγκλημα πολέμου που διαπράττεται εναντίον του λαού της Ουκρανίας», έγραψε σε tweet η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας
Ρωσία: Έκρηξη σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Μόσχα – Οι ζημιές σε αεροσκάφος και η «μυστηριώδης» ανακοίνωση της Ουκρανίας