Σε ποινή φυλάκισης ενός έτους και εννέα μηνών με αναστολή για διενέργεια κατασκοπείας για λογαριασμό της Ρωσίας καταδικάστηκε στο Ντίσελντορφ ένας έφεδρος αξιωματικός.
Ο 65χρονος έφεδρος αξιωματικός του γερμανικού στρατού (Bundeswehr) Ραλφ.Γ. (Ralph G.) κάτοικος της πόλης Έρκρατ, κρίθηκε ένοχος από το δικαστήριο του Ντίσελντορφ, για διαβίβαση εγγράφων και πληροφοριών στη ρωσική στρατιωτική μυστική υπηρεσία στο διάστημα μεταξύ 2014 και 2020.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στις επαφές του με ακολούθους της ρωσικής πρεσβείας, οι οποίοι ανήκαν στην στρατιωτική μυστική υπηρεσία GRU, ο έφεδρος αξιωματικός μετέφερε πληροφορίες για τη γερμανική οικονομία, ιδίως για τις συνέπειες των κυρώσεων που επιβλήθηκαν το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, καθώς και για τον αμφιλεγόμενο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2.
«Παρείχε επίσης δημοσιεύσεις σχετικά με την πολιτική ασφάλειας και άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών και των δυτικών συμμάχων τους», συνοψίζει το δικαστήριο στην απόφασή του, αναφέροντας ότι «οι επαφές έλαβαν χώρα εν μέρει αυτοπροσώπως ή μέσω τηλεφώνου, αλλά κυρίως μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου».
Το κίνητρο του κατηγορούμενου ήταν, μεταξύ άλλων, η φιλορωσική του στάση και η επιθυμία του να γίνει ελκυστικός στα ανώτατα κλιμάκια του ρωσικού στρατού και να ενισχύσει τη φήμη του ως «ειδικού σε θέματα ασφάλειας», ανέφερε το δικαστήριο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο κατηγορούμενος, ο οποίος παραδέχθηκε την ενοχή του, δεν χρηματίστηκε, αλλά «χάρη στις επαφές του, ελάμβανε προσκλήσεις για εκδηλώσεις που διοργάνωνε η ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο και για το ετήσιο συνέδριο ασφαλείας στη Μόσχα», αναφέρει το δικαστήριο στην απόφαση του.
Η εισαγγελία ζήτησε να καταδικαστεί ο Ραλφ.Γ. σε δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή και να του επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο 25.000 ευρώ. Ο δικηγόρος του επέμενε ότι ο πελάτης του πρέπει να αθωωθεί, ισχυριζόμενος ότι οι πληροφορίες που διαβίβαζε δεν ήταν μυστικές και υπήρχαν σε ανοιχτές πηγές. Η ανάκριση από την πλευρά της υπενθύμισε ότι ο Ραλφ.Γ. διαβίβασε στις ρωσικές στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες, πληροφορίες από την λεγόμενη «Λευκή Βίβλο» του υπουργείου Άμυνας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας πριν ακόμη δουν το φως της δημοσιότητας. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι έστελνε έγγραφα στον στρατιωτικό ακόλουθο της ρωσικής πρεσβείας.
Τα τελευταία χρόνια αρκετές υποθέσεις κατασκοπείας έχουν διαταράξει τις σχέσεις Μόσχας- Βερολίνου.
Στα τέλη Οκτωβρίου, η γερμανική δικαιοσύνη καταδίκασε έναν πρώην υπάλληλο εταιρείας κυβερνοασφάλειας σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή, επειδή διαβίβασε δεδομένα σχετικά με το γερμανικό κοινοβούλιο στη Ρωσία.
Τον Απρίλιο, δικαστήριο καταδίκασε επίσης έναν Ρώσο επιστήμονα σε φυλάκιση ενός έτους με αναστολή, επειδή διενεργούσε κατασκοπεία σε σχέση με το ευρωπαϊκό διαστημικό πρόγραμμα Ariane για λογαριασμό της Μόσχας.
Ακόμη και πριν από τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, οι ισχυρισμοί για κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο έχουν φέρει αντιμέτωπες τη Γερμανία και τη Ρωσία.
Συγκεκριμένα, η Ρωσία κατηγορείται για μια ευρείας κλίμακας επίθεση χάκερ το 2015 στους υπολογιστές της γερμανικής βουλής και του γραφείου της τότε καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, καθώς και του ΝΑΤΟ και του γαλλόφωνου τηλεοπτικού καναλιού TV5 Monde.