Τετάρτη, 28 Αυγ.
26oC Αθήνα

Γερμανία: Η αστυνομία σκότωσε άνδρα που επιτέθηκε σε διερχόμενους με μαχαίρια στην πόλη Μερς

Γερμανία: Η αστυνομία σκότωσε άνδρα που επιτέθηκε σε διερχόμενους με μαχαίρια στην πόλη Μερς
Φωτογραφία: REUTERS/Thilo Schmuelgen

Μνήμες από την πολύνεκρη επίθεση με μαχαίρια στο Ζόλινγκεν της Γερμανίας ξύπνησαν στην Μερς με την αστυνομία τελικά να εξουδετερώνει έναν άνδρα που επιτέθηκε σε διερχόμενους. 

Ο άνδρας που καταγγέλθηκε ότι επιτέθηκε με μαχαίρια σε διερχόμενους στη Μερς, στη δυτική Γερμανία, σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών χθες Τρίτη (27.08.2024) μερικές ημέρες μετά την επίθεση με μαχαίρι στην κοντινή πόλη Ζόλινγκεν όπου τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους.

Η άμεση δράση έλαβε τηλεφωνική κλήση περί τις 14:45 (τοπική ώρα· 15:45 ώρα Ελλάδας) χθες κι ενημερώθηκε πως άνδρας «επιτέθηκε και απείλησε διερχόμενους» στην πόλη, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας της Ντούισμπουργκ.

Αστυνομικοί εντόπισαν τον ύποπτο, έναν Γερμανό 26 ετών, που αποπειράθηκε «να τους επιτεθεί κραδαίνοντας δυο μαχαίρια», κατά την ανακοίνωση.

Οι άνδρες της αστυνομίας τον πυροβόλησαν και «τραυματίστηκε θανάσιμα». Κανείς άλλος δεν τραυματίστηκε.

Το συγκεκριμένο περιστατικό έρχεται την ώρα που η Γερμανία βρίσκεται σε συναγερμό αφού τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν σε επίθεση με μαχαίρι που διαπράχθηκε την Παρασκευή (23.08.2024), σε φεστιβάλ στη Ζόλινγκεν, περίπου 45 χιλιόμετρα από τη Μερς.

Ένας Σύρος 26 ετών, τον οποίο βαραίνουν υποψίες ότι συνδέεται με την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), κατηγορείται για την ενέργεια αυτή, η οποία χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική από τις γερμανικές αρχές.

Αποτίνοντας φόρο τιμής στα θύματα προχθές Δευτέρα, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεσμεύθηκε να κάνει πιο αυστηρή τη γερμανική νομοθεσία για τα όπλα, «ιδιαίτερα ως προς τη χρήση μαχαιριών». Η ενίσχυση του ελέγχου των όπλων θα γίνει «πολύ γρήγορα», υποσχέθηκε ο κ. Σολτς.

Η επίθεση στη Ζόλινγκεν αναζωπύρωσε τον διάλογο για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στη χώρα και αύξησε περαιτέρω την πίεση στον κ. Σολτς και στην κυβέρνησή του, καθώς πλησιάζουν καίριας σημασίας κρατιδιακές εκλογές την Κυριακή.

Ο φερόμενος ως δράστης της θα έπρεπε κανονικά να είχε απελαθεί στη Βουλγαρία, τη χώρα όπου έκανε αρχικά την είσοδό του στην ΕΕ, όμως κατά τα φαινόμενα μπόρεσε να ξεφύγει με ευκολία από τη διαδικασία απέλασής του.

Προχθές, ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Σολτς υπογράμμισε πως οι αρχές της Γερμανίας θα «κάνουν το παν προκειμένου οι άνθρωποι που δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμένουν στη Γερμανία να επαναπατρίζονται και να απελαύνονται».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις