Σάββατο, 30 Νοε.
14oC Αθήνα

Γερμανία: Η ώρα της κρίσης για τον πρώην συνταγματάρχη του καθεστώτος Ασάντ

Γερμανία: Η ώρα της κρίσης για τον πρώην συνταγματάρχη του καθεστώτος Ασάντ
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Η απόφαση στην ιστορική δίκη του πρώην συνταγματάρχη των υπηρεσιών Πληροφοριών της Συρίας, του Ανουάρ Ρασλάν, αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα Πέμπτη (13.1.2022) από τη γερμανική δικαιοσύνη, καθώς ο 58χρονος κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η δίκη είναι ιστορική καθώς αποτελεί την πρώτη που διεξάγεται παγκοσμίως για τις ωμότητες που έχει διαπράξει το καθεστώς του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ. Κατηγορούμενος είναι ο Ανουάρ Ρασλάν, πρώην συνταγματάρχης της Κρατικής Ασφάλειας της χώρας από την οποία λιποτάκτησε το 2012.

Ο 58χρονος στρατιωτικός κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια για τον φόνο 58 ανθρώπων και τον βασανισμό 4.000 άλλων στο κέντρο κράτησης αλ Χάτιμπ, γνωστό και ως παράρτημα 251 ή αλλιώς «κόλαση επί της γής», στη Δαμασκό από τις 29 Απριλίου 2011 ως τις 7 Σεπτεμβρίου 2012.

Το γερμανικό δικαστήριο είναι το πρώτο παγκοσμίως που εξετάζει τα εγκλήματα που αποδίδονται στο συριακό καθεστώς και έχουν καταγραφεί από Σύρους ακτιβιστές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, σχεδόν έντεκα χρόνια μετά την εξέγερση στη χώρα.

Στο πρώτο σκέλος αυτής της δίκης, που παρακολουθεί η μεγάλη κοινότητα των προσφύγων της Συρίας, το ανώτατο δικαστήριο του Κόμπλεντς καταδίκασε τον Φεβρουάριο του 2021 τον Εγιάντ αλ Γάριμπ, πρώην μέλος των υπηρεσιών Πληροφοριών, σε τέσσερα χρόνια και έξι μήνες φυλάκιση.

Ωστόσο η εισαγγελία επισήμανε ότι στη διάρκεια της δίκης μπόρεσε να παρουσιάσει στοιχεία για τον φόνο μόνο 30 ανθρώπων.

Συστηματική επίθεση

Το δικαστήριο είχε αναγνωρίσει «μια ευρεία και συστηματική επίθεση εναντίον των αμάχων» την οποία διεξήγαγε το καθεστώς Άσαντ τον Μάρτιο του 2011, όταν οι Σύροι είχαν βγει στους δρόμους ζητώντας δημοκρατία, στην απόφασή του.

Ωστόσο, ο 58χρονος πρώην συνταγματάρχης Ανουάρ Ρασλάν, επικεφαλής της υπηρεσίας ερευνών του παραρτήματος 251, παρέμεινε σιωπηλός σε όλη τη διάρκεια της δίκης, που ξεκίνησε στις 23 Απριλίου 2020. Μάλιστα, τον Μάιο του 2020 οι δικηγόροι του παρέδωσαν μια γραπτή δήλωσή του, στην οποία ο ίδιος αρνούνταν την εμπλοκή του στον φόνο και τον βασανισμό κρατουμένων ενώ δεν έπαψε να ισχυρίζεται ότι λιποτάκτησε ήδη από το 2012 και ότι προσπάθησε να βοηθήσει τους κρατούμενους.

Η Γερμανία εφάρμοσε τη νομική αρχή της οικουμενικής δικαιοδοσίας, που επιτρέπει σε μια χώρα να προσάγει τους δράστες σοβαρών εγκλημάτων ανεξαρτήτως εθνικότητας και του τόπου όπου αυτά διαπράχθηκαν.

Στη διάρκεια της δίκης κατέθεσαν περισσότεροι από 80 μάρτυρες, ανάμεσά τους 12 λιποτάκτες και πολλά θύματα που αναφέρθηκαν στα βασανιστήρια που υπέστησαν σε αυτό το μυστικό κέντρο κράτησης.

Κάποιοι μάρτυρες αρνήθηκαν να εμφανιστούν, ενώ άλλοι κατέθεσαν με κρυμμένο το πρόσωπο ή φορώντας περούκα φοβούμενοι για τυχόν αντίποινα εναντίον συγγενών τους που παραμένουν στη Συρία.

Οι σοκαριστικές φωτογραφίες του «Καίσαρα» και οι μαρτυρίες

Για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν σε δικαστήριο φωτογραφίες που τράβηξε ο «Καίσαρας». Αυτός ο πρώην στρατιωτικός φωτογράφος έβγαλε από τη Συρία, διακινδυνεύοντας τη ζωή του, περισσότερες από 50.000 φωτογραφίες από χιλιάδες κρατούμενους που φονεύθηκαν.

Άλλος Σύρος κατέθεσε για την ύπαρξη ομαδικών τάφων στους οποίους ρίχνονταν τα πτώματα των κρατούμενων που πέθαιναν.

Με δεδομένη τη σημασία της απόφαση για τους Σύρους πρόσφυγες, το δικαστήριο, αν και αρνήθηκε να βιντεοσκοπηθεί η διαδικασία, αποφάσισε να ανακοινώσει την απόφασή του ταυτόχρονα και στα αραβικά.

Ο Ρασλάν, που κρατείται εδώ και τρία χρόνια, δεν έκρυψε το παρελθόν του όταν αναζήτησε καταφύγιο στο Βερολίνο μαζί με την οικογένειά του το 2014. Ο ίδιος, ζητώντας αστυνομική προστασία, διηγήθηκε την ιστορία του στους αστυνομικούς τον Φεβρουάριο του 2015.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις