Οι περισσότεροι από τους Ουκρανούς πρόσφυγες που διέφυγαν και ζουν στη Γερμανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας και το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, νιώθουν καλοδεχούμενοι και το 34% από αυτούς θέλουν να εγκατασταθούν μόνιμα ή για πολλά χρόνια στη χώρα.
Αυτό αναφέρουν τα στοιχεία δημοσκόπησης που δημοσιεύθηκαν σήμερα (15.12.2022) στη Γερμανία, η οποία διενεργήθηκε από κοινού από διάφορους και για αυτή ερωτήθηκαν 11.225 πρόσφυγες που μένουν στη χώρα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσίευσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες, ανέφερε ότι 34% των προσφύγων σχεδιάζουν να παραμείνουν στη Γερμανία έως το τέλος του πολέμου και το 27% είναι αναποφάσιστοι. Περίπου το 2% δηλώνει ότι σχεδιάζει να φύγει μέσα σε ένα χρόνο.
Η Γερμανία έχει υποδεχθεί περισσότερους Ουκρανούς από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ, με εξαίρεση την Πολωνία, αφού η Μόσχα έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο και πυροδότησε τη μεγαλύτερη μετακίνηση προσφύγων μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η μεγάλη πλειονότητα των ενηλίκων Ουκρανών προσφύγων –περίπου το 80%– ήταν γυναίκες, σύμφωνα με την έρευνα, και τείνουν να είναι καλύτερα μορφωμένοι από τον μέσο Ουκρανό, με το 72% να έχει πτυχίο πανεπιστημίου.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδωσε εντολή για μαζική επιστράτευση στην αρχή του πολέμου, απαγορεύοντας σε άνδρες σε στρατεύσιμη ηλικία να φύγουν από τη χώρα.
Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο το 4% του Ουκρανών μπορεί να μιλήσει καλά γερμανικά αλλά οι μισοί παρακολουθούν μαθήματα γερμανικής γλώσσας. Τα τρία τέταρτα ζουν σε ιδιωτικά καταλύματα και μόνο το 9% ζουν σε δημόσιες δομές για πρόσφυγες.
Οι περισσότεροι περιγράφουν την κατάσταση της υγείας τους ως καλή. Ωστόσο είναι σημαντικά λιγότερο ικανοποιημένοι με τη ζωή τους σε σχέση με τον γερμανικό πληθυσμό, ενώ τα παιδιά- πρόσφυγες από την Ουκρανία είναι σε λιγότερο καλή ψυχοσωματική κατάσταση από άλλα παιδιά στη Γερμανία, σύμφωνα με την έρευνα.
Το 17% των Ουκρανών προσφύγων σε ηλικία εργασίας είχαν απασχόληση την περίοδο της έρευνας και το 71% των απασχολούμενων προσφύγων είχαν μια θέση εργασίας που απαιτούσε πιστοποιητικό επαγγελματικής κατάρτισης ή πτυχίο πανεπιστημίου.
Οι Ουκρανοί πρόσφυγες εξέφρασαν την ανάγκη για μεγαλύτερη στήριξη, ιδιαίτερα στην εκμάθηση γερμανικών, την αναζήτηση εργασίας, την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και την εύρεση κατοικίας, σύμφωνα με την έρευνα.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ