Site icon NewsIT

Γερμανία – κορονοϊός: Φωνές για υποχρεωτικό εμβολιασμό σε υγειονομικούς και εκπαιδευτικούς

10.11.2021 | 15:41
Γερμανία – κορονοϊός: Φωνές για υποχρεωτικό εμβολιασμό σε υγειονομικούς και εκπαιδευτικούς

Vials of the "Comirnaty" Pfizer BioNTech coronavirus disease (COVID-19) vaccine are pictured in a doctor's office in Berlin, Germany, November 2, 2021. REUTERS/Hannibal Hanschke

Υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορονοϊού για όσους εργάζονται στην εκπαίδευση και στη φροντίδα ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων ζητά η Ακαδημία Επιστημών Leopoldina στη Γερμανία.

Παράλληλα εκτιμά πως οι πολιτικοί στη Γερμανία κάνουν «πολύ λίγα» για την αντιμετώπιση του τέταρτου κύματος της πανδημίας. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν ζητά ενιαία πολιτική σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε συγκεκριμένους χώρους και εκδηλώσεις για τους ανεμβολίαστους.

Σε γραπτή δήλωσή του ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Γκέραλντ Χάουγκ επισημαίνει ότι ο κορονοϊός «απέκτησε εκ νέου ισχυρή δυναμική με το τέταρτο κύμα» και εκφράζει την ανησυχία του για την αργή πρόοδο του εμβολιασμού σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Πορτογαλία.

«Το ποσοστό εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλό – περίπου 16 εκατομμύρια ενήλικες δεν είναι αυτή τη στιγμή εμβολιασμένοι. Αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στον αυξανόμενο αριθμό περιστατικών με σοβαρή νόσηση και στην κάποιες φορές μακρά νοσηλεία», γράφει ο κ. Χάουγκ, ερευνητής του Ινστιτούτου «Μαξ Πλανκ» και τονίζει ότι σε πολλά θέματα είμαστε σήμερα σε καλύτερη θέση σε σχέση με πέρυσι, αλλά είναι ιδιαίτερα ανησυχητική η μείωση του εργατικού δυναμικού στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Στη δήλωσή του, ο Πρόεδρος της Leopoldina, εκτός από την χρήση προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και μια εντατική εκστρατεία εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένου και του αναμνηστικού εμβολιασμού, ζητά ειδική νομική ρύθμιση, η οποία θα αίρει το απόρρητο της κατάστασης εμβολιασμού του εργαζόμενου για τον εργοδότη.

Μέχρι τώρα, ο εργοδότης δεν έχει το δικαίωμα να ρωτήσει τον εργαζόμενο εάν έχει εμβολιαστεί ή όχι, για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων. Σύμφωνα όμως με την Ακαδημία, αυτό θα πρέπει να αλλάξει ώστε οι εταιρίες να μπορούν να σχεδιάσουν καλύτερα την εσωτερική δομή τους, ειδικά σε τομείς όπως η γραμμή συναρμολόγησης ή οι ανοιχτοί χώροι γραφείων.

Ο κ. Χάουγκ ζητά ακόμη «μεγαλύτερο εύρος εφαρμογής» του κανόνα για πρόσβαση σε χώρους και δραστηριότητες μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες (Κανόνας 2G), αναδεικνύοντας το παράδειγμα της Σαξονίας, η οποία εφαρμόζει τον Κανόνα 2G ήδη από τη Δευτέρα και ασκώντας έμμεση κριτική στους Φιλελεύθερους (FDP) και τους Πράσινους, οι οποίοι έχουν ταχθεί κατά της διεύρυνσης της ισχύος του Κανόνα.

Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν από την πλευρά του ζήτησε εφαρμογή ενιαίων κανόνων σε όλα τα κρατίδια «και όχι 16 διαφορετικούς κανονισμούς» και τάχθηκε υπέρ του Κανόνα 2G τουλάχιστον για τον κλάδο της ψυχαγωγίας.

«Χρειαζόμαστε είτε lockdown είτε γενική εφαρμογή του Κανόνα 2G και lockdown δεν θα έχουμε», προειδοποίησε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Καρλ Λάουτερμπαχ και ζήτησε από τις κρατιδιακές κυβερνήσεις να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις.

Σε ό,τι αφορά τις ειδικές κατηγορίες εργαζομένων οι οποίοι λειτουργούν ως «πολλαπλασιαστές» των κρουσμάτων, η Ακαδημία ζητά υποχρεωτικό εμβολιασμό νοσηλευτών, εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και κέντρα αποκατάστασης, αλλά και των εκπαιδευτικών και άλλων επαγγελματιών οι οποίοι έρχονται σε επαφή με πολλά άτομα, ιδιαιτέρως ευπαθή.

Αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε «εκτεταμένες απαιτήσεις» από την πολιτική, παραδέχεται ο κ. Χάουγκ, τονίζοντας ωστόσο ταυτόχρονα ότι αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι ο χειμώνας που έρχεται «θα είναι μια ιατρική και κοινωνική πρόκληση». Ο κορονοϊός, εκτιμά, δεν θα εξαφανιστεί όπως εμφανίστηκε. Αντιθέτως, «θα καθιερωθεί μακροπρόθεσμα ως ενδημικός ιός και θα κυκλοφορεί μόνιμα σε τμήματα του πληθυσμού».

Ακόμη και μετά την υποχώρηση της πανδημίας, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να μολύνονται, κάτι που δεν αποκλείεται να συνεχίσει να οδηγεί σε σοβαρή νόσηση και θάνατο. «Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να εντατικοποιηθεί η έρευνα για αντιικά φάρμακα», αναφέρει ο Πρόεδρος της Ακαδημίας και σημειώνει ότι τα τελευταία δύο χρόνια έδειξαν ότι υπάρχουν κενά που πρέπει να καλυφθούν, εκτός από τον εμβολιασμό και τα μέτρα προστασίας.

Ερωτηθείς σχετικά με τις προτάσεις της Leopoldina, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ σημείωσε ότι η Ακαδημία αποτελεί πολύτιμο σύμβουλο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αλλά διευκρίνισε ότι η βασική προσέγγιση είναι ότι δεν θέλουμε γενική υποχρέωση για εμβολιασμό. «Για συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους αποτελεί ωστόσο θέμα ευθύνης, προκειμένου να προστατεύονται οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, αλλά κυρίως να μην θέτουν σε κίνδυνο άλλους», πρόσθεσε ο κ. Ζάιμπερτ και παραδέχθηκε ότι σε κάποιους από αυτούς τους κλάδους το ποσοστό εμβολιασμού δεν θεωρείται ικανοποιητικό.

Ανέφερε δε ότι για ανεμβολίαστους εργαζόμενους και επισκέπτες γηροκομείων και κέντρων αποκατάστασης οτιδήποτε εκτός από καθημερινά διαγνωστικά τεστ δεν θα μπορούσε να δικαιολογηθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version