Κόσμος

Γερμανία – κορονοϊός: Κανένας κίνδυνος από τον εμβολιασμό με δυο διαφορετικά εμβόλια

Κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει από τον εμβολιασμό με δυο διαφορετικά εμβόλια κατά του κορονοϊού σύμφωνα με τον επικεφαλής της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών (Stiko) Τόμας Μέρτενς.

Επειδή το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca συνιστάται πλέον μόνο για άτομα άνω των 60 ετών, πολλά άτομα κάτω των 60 ετών, τα οποία έχουν κάνει ήδη αυτό ως πρώτο εμβόλο, αναρωτιούνται τώρα εάν ενδείκνυται να αλλάξουν το εμβόλιο στον δεύτερο εμβολιασμό. Η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (Stiko) της Γερμανίας δεν βλέπει κανένα κίνδυνο σε αυτό, έστω και αν οι σχετικές μελέτες είναι ακόμα λίγες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της γερμανικής Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών (Stiko) Τόμας Μέρτενς, δεν αποτελεί πρόβλημα εάν ο δεύτερος εμβολιασμός όσων είναι κάτω των 60 ετών γίνει τώρα με ένα από τα εμβόλια mRNA: «Δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των εμβολίων, πρόκειται μόνο για αναζωογόνηση και ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης που έχει ήδη λάβει χώρα», τόνισε σε συνέντευξή του στο δίκτυο RTL.

Για την ώρα διεξάγονται μελέτες για το αν ο δεύτερος εμβολιασμός με άλλο εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει την ίδια ανοσοαπόκριση. Υποθέτω ότι αυτό θα συμβεί. Συγκεκριμένα συμπεράσματα αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο έχει ήδη διατυπωθεί η σύσταση για το δεύτερο διαφορετικό εμβόλιο», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Stiko.

Σε ερώτηση για το πόσο ασφαλές είναι το εμβόλιο της AstraZeneca, ο Μέρτενς απάντησε: «Εάν προκύψει το ερώτημα, εμβολιασμός ή μη εμβολιασμός, τότε ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι σίγουρα η καλύτερη επιλογή. Η σύσταση για τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca μόνο για άτομα άνω των 60 ετών είναι ένα μέτρο ασφαλείας. Ο κίνδυνος εγκεφαλικής φλεβικής θρόμβωσης είναι πολύ χαμηλός και είναι 2-3 άτομα ανά 100.000».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συγκινητικό βίντεο με τον σκύλο του Τζιν Χάκμαν να στέκεται δίπλα στο άψυχο σώμα της Αρακάουα
Ο Τζιν Χάκμαν και η σύζυγός του Μπέτσι Αρακάουα είχαν τρία σκυλιά - Δύο από αυτά εντοπίστηκαν ζωντανά, ενώ το τρίτο βρέθηκε νεκρό μέσα στο κλουβί του, από ασιτία και αφυδάτωση
Ο σκύλος του Τζιν Χάκμαν
Το συγκλονιστικό πορτραίτο 9χρονου διπλά ακρωτηριασμένου Παλαιστίνιου, το πρώτο βραβείο του World Press Photo 2025
«Ενα από τα δυσκολότερα πράγματα, είναι ότι όταν ο Μαχμούντ κατάλαβε ότι τα χέρια του έχουν ακρωτηριαστεί, η πρώτη φράση που της είπε ήταν: «Και πως θα σε αγκαλιάζω;»
Μαχμούντ Αζούρ