Δικάζεται από σήμερα στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας ένα μέλος του ISIS, με την κατηγορία της γενοκτονίας και του φόνου ενός παιδιού που ανήκε στη μειονότητα των Γιαζίντι, το οποίο χρησιμοποιούσε, σύμφωνα με τη μητέρα του, σαν σκλάβο.
Ο Τάχα αλ Τζ., 37 ετών από το Ιράκ, κατηγορείται επίσης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου και διακίνηση ανθρώπων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η σύζυγός του, η Γερμανίδα Τζένιφερ Βένις, δικάζεται από το 2019 στο Μόναχο για τον φόνο του κοριτσιού, το οποίο το ζευγάρι κατηγορείται ότι άφησε να πεθάνει από τη δίψα το 2015 στη Φαλούτζα του Ιράκ.
Η έναρξη της δίκης αυτής τον Απρίλιο του 2019 είχε θεωρηθεί η πρώτη που διεξαγόταν παγκοσμίως για τις ωμότητες που διέπραξε η τζιχαντιστική οργάνωση εις βάρος της κουρδόφωνης μειονότητας των Γιαζίντι στο βόρειο Ιράκ.
Η μητέρα του παιδιού, που αναφέρεται με το μικρό της όνομα Νόρα, κατέθεσε επανειλημμένα στο Μόναχο για την περιπέτεια που έζησε με την κόρη της Ράνια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Τάχα αλ Τζ. εντάχθηκε στο ΙΚ τον Μάρτιο του 2013 και ως πέρυσι κατείχε διάφορες θέσεις στην οργάνωση στη Ράκα, “πρωτεύουσα” του χαλιφάτου των τζιχαντιστών.
Απόλυτη φρίκη
Από τη γερμανική δικαιοσύνη κατηγορείται κυρίως ότι “στα τέλη Μαΐου- τις αρχές Απριλίου του 2015 αγόρασε ως σκλάβες” μία γυναίκα της μειονότητας Γιαζίντι και την 5χρονη κόρη της, τις οποίες οδήγησε στη Φαλούτζα όπου υπέστησαν διάφορες κακοποιήσεις, ενώ τους στερούσαν το φαγητό.
Το καλοκαίρι του 2015 το ζευγάρι των τζιχαντιστών “τιμώρησε” το κοριτσάκι, το οποίο κατηγόρησαν ότι ούρησε σε ένα στρώμα, και το έδεσε σε ένα παράθυρο έξω από το σπίτι όπου ζούσε κλεισμένο με τη μητέρα του, την ώρα που η θερμοκρασία ήταν περίπου 50 βαθμοί Κελσίου.
Το κοριτσάκι πέθανε από τη δίψα, ενώ η μητέρα του που ήταν αναγκασμένη να περπατά έξω ξυπόλητη υπέστη σοβαρά εγκαύματα.
Και οι δύο είχαν πέσει θύματα απαγωγής το καλοκαίρι του 2014 μετά την εισβολή του ΙΚ στην περιοχή Σιντζάρ του Ιράκ, όπου ζούσαν πολλοί Γιαζίντι. Τις είχαν “πουλήσει πολλές φορές” σε “αγορές σκλάβων”, σύμφωνα με την εισαγγελία.
Η δίκη του Τάλαλ αλ Τζ. αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος Αυγούστου και θα διεξαχθεί υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας.
Πιθανή γενοκτονία
Στη δίκη της Τζένιφερ Βένις, τη μητέρα του κοριτσιού εκπροσωπούσε η Λιβανοβρετανίδα δικηγόρος Αμάλ Κλούνεϊ και η Νάντια Μουράντ, μέλος της μειονότητας των Γιαζίντι, πρώην σκλάβας του σεξ από το ΙΚ και βραβευμένη με το Νόμπελ Ειρήνης το 2018.
Η Κλούνεϊ και η Μουράντ είναι επικεφαλής μιας διεθνούς εκστρατείας για να αναγνωριστούν τα εγκλήματα εναντίον της μειονότητας των Γιαζίντι ως γενοκτονία.