Κόσμος

Γερμανία: Κυβέρνηση… next year!

Περιμένει όλη η Ευρώπη… πως και πως το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στη Γερμανία. Και θα χρειαστεί να περιμένει μέχρι το… 2018!

Ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας στη Γερμανία είναι ένα δύσκολο παζλ. Που φαίνεται πως δεν θα λυθεί άμεσα. Η εκτίμηση είναι πως η νέα κυβέρνηση θα ανακοινωθεί… του χρόνου.

Και αυτό γιατί η Μέρκελ θέλει να περιμένει και τις εκλογές στο κρατίδιο της Κάτω Σαξωνίας, που θα γίνουν στις 15 Οκτωβρίου.

Εν αρχή ην οι Πράσινοι

Με το μικρό συνέδριο του κόμματος των Πρασίνων στο Βερολίνο ξεκινούν, κατά κάποιο τρόπο, οι διαδικασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης με τους συντηρητικούς και τους φιλελευθέρους.

Οι Πράσινοι όρισαν αντιπροσωπεία δεκατεσσάρων μελών που θα συμμετέχουν στις διερευνητικές συνομιλίες, οι οποίες θα ξεκινήσουν μετά από πρωτοβουλία της καγκελαρίου Μέρκελ.

Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι οι πρώτες συναντήσεις της κ. Μέρκελ με τους εν δυνάμει κυβερνητικούς εταίρους θα γίνουν μετά τις εκλογές στο κρατίδιο της Κάτω Σαξωνίας (15.10.2017). Αυτή η καθυστέρηση οφείλεται στην ανησυχία πως δημόσιες κοινές εμφανίσεις στο Βερολίνο θα κοστίσουν ψήφους στην Κάτω Σαξωνία.

Πάντως, σε πρόσφατη δημοσκόπηση οι Σοσιαλδημοκράτες στην Κάτω Σαξονία κατάφεραν να κλείσουν την ψαλίδα από τους Χριστιανοδημοκράτες – το SPD αυξάνει το ποσοστό του στο 34% ενώ το CDU πέφτει στο 35%.

Μέσα Οκτωβρίου

Γύρω στις 18 Οκτωβρίου θα μπορούσαν τελικά να ξεκινήσουν στο Βερολίνο διερευνητικές συνομιλίες. Πιθανολογείται θα διαρκέσουν 2 με 3 εβδομάδες. Στη βάση των αποτελεσμάτων αυτών των συνομιλιών τα κόμματα θα αποφασίσουν κατά τη διάρκεια του Νοέμβριου για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων με σκοπό το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.

Εκτός αυτού, στα μέσα Νοεμβρίου το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών στη Βαυαρία, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) κά συνέδριο που πιθανώς να μην κυλήσει ομαλά.

Μετά από απώλειες της τάξεως του 10,5% στις ομοσπονδιακές εκλογές η επανεκλογή του πρόεδρου του κόμματος και πρωθυπουργού της Βαυαρίας Χορστ Ζέεχοφερ δεν είναι καθόλου σίγουρη.

Αντίθετα, το σίγουρο είναι πως το συνέδριο του CSU θα συμφωνήσει σε μια δεξιά στροφή του κόμματος. Με αυτό τον τρόπο οι Χριστιανοκοινωνιστές ελπίζουν να αντιμετωπίσουν τους κερδισμένους των εκλογών, που είναι η λαϊκίστικη Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Νέα κυβέρνηση το 2018;

Με αυτά τα δεδομένα αλλά και συνυπολογίζοντας τη διάσταση απόψεων σε βασικά θέματα ανάμεσα στα κόμματα δεν αποκλείεται, εφόσον υπάρξει συμφωνία, η νέα γερμανική κυβέρνηση να ορκιστεί στις αρχές του 2018.

Το σενάριο αυτό επιβεβαίωσε έμμεσα ο υπουργός Καγκελαρίας Πέτερ Αλτμαϊερ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του περιοδικού Focus τόνισε ότι το «το ζητούμενο είναι το περιεχόμενο, όχι η ημερομηνία».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φωτιά σε κινητήρα αεροπλάνου της Delta Airlines στο Ορλάντο - 282 επιβάτες εκκένωσαν το αεροσκάφος
Στο αεροπλάνο, ένα Airbus 330, επέβαιναν 282 επιβάτες, 10 αεροσυνοδοί και δύο πιλότοι. Η αεροπορική εταιρεία είπε ότι τα πληρώματα εκκένωσαν την καμπίνα όταν φλόγες φάνηκαν στην εξάτμιση μιας από τις δύο κύριες μηχανές του αεροπλάνου
Φωτιά στο αεροσκάφος 330 της Delta
Πιθανή επικοινωνία Τραμπ - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Γάζα και τις συνομιλίες με το Ιράν
Η πιθανή επικοινωνία τους έρχεται επίσης καθώς οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ομήρων βρίσκονται σε αδιέξοδο μετά από άλλη μια προσπάθεια των ΗΠΑ και της Αιγύπτου να καταλήξουν σε πρόταση την περασμένη εβδομάδα
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Ντόναλντ Τραμπ