Παρασκευή, 22 Νοε.
21oC Αθήνα

Γερμανία σε Τουρκία: Σεβαστείτε τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της Ε.Ε.

Γερμανία σε Τουρκία: Σεβαστείτε τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της Ε.Ε.

Μετά τη Γαλλία και την Ιταλία ήταν η σειρά της Γερμανίας να στείλει σαφές μήνυμα στην Τουρκία πως στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου. Και κάλεσε την Άγκυρα να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των δυο χωρών.

Η Γερμανία «συμμερίζεται ρητά» τη θέση αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα και την Κύπρο διεμήνυσε το μεσημέρι της Τετάρτης (11.12.2019) η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άνταμπαρ. Η ίδια κάλεσε την Τουρκία και τη Λιβύη «να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών – μελών της ΕΕ και να ακολουθούν την οριοθέτηση θαλασσίων περιοχών σύμφωνα με το ισχύον διεθνές δίκαιο».

Click4more: Μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν: Μην παρερμηνεύεις την ήπια στάση μας!

«Συμμεριζόμαστε ρητά την αλληλέγγυα προς την Ελλάδα και την Κύπρο στάση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης και καλούμε την Τουρκία και την Λιβύη να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών – μελών της ΕΕ και να ακολουθούν την οριοθέτηση θαλασσίων περιοχών σύμφωνα με το ισχύον διεθνές δίκαιο. Η θέση μας είναι σαφής: οριοθετήσεις θαλασσίων περιοχών πρέπει να γίνονται – και αυτό ισχύει βεβαίως και για την Μεσόγειο – βάσει του ισχύοντος διεθνούς δικαίου της θάλασσας και ιδιαίτερα με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων πλευρών, παρακτίων κρατών είναι η σωστή λέξη», δήλωσε η Μαρία Άντεμπαρ.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε ό,τι αφορά την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, διευκρίνισε ότι αυτή καθορίζεται από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και γι’ αυτό δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να θέσει το ζήτημα στο αυριανό Συμβούλιο.

Ο Ζάιμπερτ δήλωσε ωστόσο ότι δεν αποκλείει το θέμα να συζητηθεί στο πλαίσιο του δείπνου εργασίας για τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ. «Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι η Τουρκία, με την πολύπλευρη σχέση που έχει με την ΕΕ, θα αποτελέσει θέμα». Εάν τεθεί, «αυτή είναι η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης», σημείωσε, παραπέμποντας στην δήλωση της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις