“Η έρευνα κινείται προς πάσα κατεύθυνση. Δεν αποκλείουμε ούτε το σενάριο μίας τρομοκρατικής επίθεσης” ανακοίνωσε αξιωματικός της αστυνομίας της Κολονίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το περιστατικό της Δευτέρας (15.10.2018) όπου τραυματίστηκαν τουλάχιστον δύο άνθρωποι, εκτός του δράστη.
“Ενδέχεται να επρόκειτο για απόπειρα επίθεσης την οποία αποτρέψαμε” διευκρίνισε ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας Κλάους Στέφεν Μπέκερ, κάνοντας λόγο για πιθανή ενέργεια ισλαμιστικής τρομοκρατίας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης επικαλέστηκε την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος κατά τη διάρκεια της ομηρίας στο φαρμακείο του σιδηροδρομικού σταθμού. Σε δελτίο ταυτότητας που βρέθηκε στο σημείο αναφερόταν ότι πρόκειται για ένα πρόσωπο που γεννήθηκε στη Συρία το 1963. Είχε άδεια παραμονής στη Γερμανία έως τα μέσα του 2021.
Το χρονικό της επίθεσης στην Κολονία
Τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας (15.10.2018). Αρχικά ο άνδρας πέταξε μια βόμβα μολότοφ σε ένα φαστφουντάδικο που βρίσκεται σε εμπορικό κέντρο μέσα στον σιδηροδρομικό σταθμό της Κολονίας, ενός εκ των πλέον πολυσύχναστων στη χώρα με 280.000 επιβάτες σε καθημερινή βάση.
Εκεί τραυματίστηκαν δύο άνθρωποι, μεταξύ αυτών μία 14χρονη που υπέστη εγκαύματα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κατόπιν, ο δράστης μπήκε σε ένα φαρμακείο μέσα στον σταθμό και πήρε όμηρο μία γυναίκα.
Είχε μαζί του υγρό προσάναμμα και πολλά γκαζάκια υγραερίου, τα οποία προσάρμοσε πάνω στην όμηρο. Είχε, επίσης, μαζί του ένα όπλο, το οποίο η αστυνομία πρέπει να αποσαφηνίσει εάν ήταν ψεύτικο ή όχι.
Αφού εκκένωσαν τον σιδηροδρομικό σταθμό και εντόπισαν τον άνδρα, οι ειδικές δυνάμεις της γερμανικής αστυνομίας αποφάσισαν να επέμβουν το απόγευμα, χρησιμοποιώντας χειροβομβίδες κρότου λάμψης.
Ο δράστης “τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια της επιχείρησης” από τα πυρά των δυνάμεων επιβολής του νόμου. Διακομίστηκε στο νοσοκομείο και χειρουργήθηκε το βράδυ.
Η αστυνομία αποφάσισε την έφοδο, αφού ο 55χρονος απειλούσε ότι θα βάλει φωτιά στο φαρμακείο. Επιχείρησε επίσης να βάλει φωτιά στα ρούχα της ομήρου.
Ο άνδρας δεν ήταν γνωστός στις αρχές ως ισλαμιστής, όμως, σύμφωνα με την αστυνομία, υπήρχαν “ενδείξεις” ότι ενδεχομένως συνδεόταν με ισλαμιστές.
πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ