Κόσμος

Γερμανία: “Βόμβα” στο SPD – Αποχωρεί από την ηγεσία ο Σουλτς

Την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικό Κόμματος μετά την εσωκομματική ψηφοφορία για την επικύρωση της συμμετοχής στον κυβερνητικό συνασπισμό, ανακοίνωσε ο Μάρτιν Σουλτς στα μέλη του Προεδρείου του κόμματος.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τον κ. Σουλτς θα διαδεχθεί η επικεφαλής της Κ.Ο. του SPD Αντρέα Νάλες.

Η ψηφοφορία των 460.000 μελών του SPD θα διεξαχθεί μεταξύ 20 Φεβρουαρίου και 2 Μαρτίου και το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό στις 4 Μαρτίου.

“Μόνο με νέα ηγεσία μπορεί να επιτευχθεί η ανανέωση του κόμματος”, φέρεται να δήλωσε ο κ. Σουλτς. Μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν από την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD, ο κ. Σουλτς δικαιολόγησε την απόφαση να μην είναι και Αντικαγκελάριος – θέση την οποία θα αναλάβει, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, ο νέος υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς – παραπέμποντας στο γεγονός ότι και ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δεν ήταν Αντικαγκελάριος όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών. Ο κ. Σταϊνμάιερ ωστόσο δεν ήταν ούτε αρχηγός του SPD κατά την κυβερνητική του θητεία.

Ο απερχόμενος αρχηγός του SPD δήλωσε ακόμη ότι ως υπουργός Εξωτερικών θα έχει πολλές υποχρεώσεις εκτός Γερμανίας, γεγονός το οποίο, όπως είπε, δεν θα του επέτρεπε να ασκήσει επαρκώς τα καθήκοντα του Αντικαγκελάριου. Ερωτώμενος σχετικά με τον αποκλεισμό από την κυβέρνηση του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σημερινού υπουργού Εξωτερικών, ο Μάρτιν Σουλτς περιορίστηκε να απαντήσει ότι ήταν αναπόφευκτη από την στιγμή που ο ίδιος αποφάσισε να αναλάβει το συγκεκριμένο υπουργείο.

Σύμφωνα πάντως με πηγές της εφημερίδας BILD, ο κ. Σουλτς αιτιολόγησε στα μέλη του Προεδρείου του SPD την απόφασή του να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος, τονίζοντας ότι η κατάσταση στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είναι δύσκολη και δεν θα μπορούσε να ανακαλέσει την προεκλογική του δήλωση, ότι δεν θα συμμετείχε σε κυβέρνηση υπό την ‘Ανγκελα Μέρκελ.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Απελπισία στα χαλάσματα μετά τον φονικό σεισμό στη Μιανμάρ - Σοκαριστικό βίντεο με μαίες που προσπαθούν να σώσουν νεογέννητα
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ελπίδα» λέει 25χρονος που προσπάθησε να σώσει τη γιαγιά του και τους θείους του από γκρεμισμένο κτήριο - Η στιγμή που γυναίκα γεννά στον δρόμο
Διασώστες στα χαλάσματα κτηρίου της Μπανγκόνγκ
Η στιγμή που τα νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στην Κίνα λόγω του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ - Συγκλονιστικό βίντεο
Οι κάτοικοι στη Γιουνάν της Κίνας, στα σύνορα με τη Μιανμάρ, έζησαν εφιαλτικές στιγμές όταν εξαιτίας του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ ξεχείλισαν το νερό της πισίνας σε ταράτσα κτιρίου
Νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στη Γιουνάν της Κίνας μετά τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ
«Και η Ελλάδα κινδυνεύει από σεισμούς όπως αυτός στη Μιανμάρ» λέει ο Άκης Τσελέντης
«Ακόμα και μακρινοί σεισμοί μεγέθους 7,5 έως 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μπορούν να επηρεάσουν στην Ελλάδα τα πολύ ψηλά κτίρια, μεγάλες γέφυρες, αγωγούς παροχής φυσικού αερίου και ανεμογενήτριες»
Διασώστες στα συντρίμμια κτιρίου μετά τον σεισμό στη Μιανμάρ
Παραλίγο τραγωδία πάνω από την Ουάσινγκτον - Airbus κινδύνευσε να συγκρουστεί με στρατιωτικό αεροσκάφος
Η FAA σκοπεύει να ζητήσει 2.000 προσλήψεις ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας φέτος, μετά τις ελλείψεις προσωπικού που αποκαλύφθηκαν στον απόηχο της αεροπορικής τραγωδίας της 29ης Ιανουαρίου
Ένα Aibus της Delta Airlines