Κόσμος

Γερμανία: Χιόνι άνευ προηγουμένου στο Μόναχο – Χωρίς ρεύμα χιλιάδες σπίτια, χάος στα αεροδρόμια

Παρέλυσε η πόλη του Μονάχου από το χιόνι, καθώς για πρώτη φορά από το 1933 το χιόνι έφτασε σε ύψος ρεκόρ για τον μήνα Δεκέμβριο, προκαλώντας εκτεταμένα προβλήματα στις αεροπορικές, οδικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες.

Από τη σφοδρή χιονόπτωση πλήττονται κυρίως η νότια και η ανατολική Βαυαρία, αλλά και τα κρατίδια Φοράρλμπεργκ και Τιρόλο στην Αυστρία. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα, ενώ σημειώνονται διακοπές ρεύματος σε πολλά σημεία του κρατιδίου. Οι αρχές απευθύνουν εκκλήσεις προς τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Το χιόνι έφθασε χθες Σάββατο στα 45 εκατοστά στο Μόναχο – «αυτό είναι ρεκόρ για τον μήνα Δεκέμβριο από το 1933, οπότε και αρχίσαμε να μετράμε το ύψος του χιονιού», εξήγησε ο μετεωρολόγος της Βαυαρικής Ραδιοτηλεόρασης BR. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 44 εκατοστά στις 29 Δεκεμβρίου 1938. Συνολικά στη Βαυαρία, η χιονόπτωση είναι η σφοδρότερη των τελευταίων 17 ετών. Το αεροδρόμιο της πόλης έχει αναστείλει τη λειτουργία του έως τουλάχιστον στις 6:00 το πρωί (Κυριακής), με αποτέλεσμα να ακυρωθούν ή να εκτραπούν τουλάχιστον 760 πτήσεις.

Προβλήματα προκλήθηκαν και στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, όπου προσγειώθηκαν τελικά πολλές από τις πτήσεις οι οποίες είχαν αρχικό προορισμό το Μόναχο. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες της περιοχής, εξαιτίας του μεγάλου όγκου χιονιού στις γραμμές ή πεσμένων δέντρων.

Σε πολλά σημεία έχουν επίσης κοπεί τα καλώδια ηλεκτροδότησης των γραμμών. Σύμφωνα με τους Γερμανικούς Σιδηροδρόμους (DB), η κατάσταση δεν αναμένεται να εξομαλυνθεί πριν από το απόγευμα της Δευτέρας. Εντός των επομένων ωρών αναμένεται να αποκατασταθούν σταδιακά τα δρομολόγια των λεωφορείων και των τραμ στην πόλη του Μονάχου.

A woman walks next to snow covered trees at the grounds of Tiegarten park in Berlin, Germany, December 2, 2023. REUTERS

Εκπρόσωποι της κρατιδιακής κυβέρνησης και της αστυνομίας απευθύνουν συνεχώς εκκλήσεις στους πολίτες «να αποφεύγουν οπωσδήποτε τις περιττές μετακινήσεις» και να οδηγούν «μόνο αν είναι πραγματικά αναπόφευκτο». «Μείνετε στο σπίτι! Ο κίνδυνος ατυχημάτων είναι πάρα πολύ αυξημένος», προειδοποίησε το αρχηγείο της αστυνομίας στην Άνω Βαυαρία, τονίζοντας ότι στους δρόμους υπάρχουν πολλά κομμένα δέντρα, ενώ το χιόνι μετατρέπεται σιγά σιγά σε πάγο, καθώς σταματά η χιονόπτωση. Νωρίτερα, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όταν ένας οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματός του και κατέληξε στο αντίθετο ρεύμα, όπου και συγκρούστηκε με διερχόμενο όχημα. Οι δύο οδηγοί τραυματίστηκαν θανάσιμα.

«Πολλές χιλιάδες» νοικοκυριά παρέμεναν έως αργά το βράδυ χωρίς ρεύμα, κυρίως στις περιοχές Πέντσμπεργκ, Κόλμπερμοορ, Φραϊλάσινγκ, Εγκενφέλντεν και Ρέγκεν. Σωστικά συνεργεία βρίσκονται διαρκώς σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν έκτακτα περιστατικά.

A soccer fan takes pictures of Bayern Munich's Allianz Arena which is covered in snow after heavy snowfall hit Bavaria and its capital Munich, Germany, December 2, 2023. German Bundesliga soccer match FC Bayern Munich v 1. FC Union Berlin had to be cancelled, trains halted and the airport closed because of the weather condition.      REUTERS

Εν τω μεταξύ, τα χιονοδρομικά κέντρα στη Γερμανία και στην Αυστρία άνοιξαν ήδη από την Παρασκευή, ελπίζοντας σε μια αποδοτικότερη χρονιά από την περσινή. Παρόλα αυτά η πρόσβαση σε πολλά από αυτά είτε είναι αδύνατη είτε πραγματοποιείται με σοβαρές δυσκολίες. Το χιονοδρομικό κέντρο του Τσούγκσπιτς έκλεισε, καθώς έχει διακοπεί η οδική και η σιδηροδρομική συγκοινωνία στην περιοχή.

Snow covered bicycles are parked as heavy snowfall hit Bavaria and its capital Munich, Germany, December 2, 2023. The German Bundesliga soccer match FC Bayern Munich v 1. FC Union Berlin had to be cancelled, trains halted and the airport closed because of the weather condition.     REUTERS

Για σήμερα (Κυριακή) πάντως στην περιοχή αναμένονται ιδανικές συνθήκες για σκι, με ηλιοφάνεια και θερμοκρασία στους -18 βαθμούς Κελσίου και οι αρμόδιοι ελπίζουν να καταφέρουν το συντομότερο να αποκαταστήσουν την πρόσβαση. Την ίδια ώρα ωστόσο η κρατιδιακή Υπηρεσία της Βαυαρίας για το Περιβάλλον προειδοποιεί για τον κίνδυνο χιονοστιβάδων σε υψόμετρο άνω των 1.600 μέτρων στις Βαυαρικές Άλπεις.

Snow covered vehicles are parked in the streets after heavy snowfall hit Bavaria and its capital Munich, Germany, December 2, 2023. The German Bundesliga soccer match FC Bayern Munich v 1. FC Union Berlin had to be cancelled, trains halted and the airport closed because of the weather condition.     REUTERS

Σοβαρός κίνδυνος χιονοστιβάδων υπάρχει και σε ορεινές περιοχές της δυτικής Αυστρίας, σε υψόμετρο άνω των 2.000 μέτρων. Χθες Σάββατο, 91 άτομα εγκλωβίστηκαν σε μπαρ στο Ντόρνμπριν του Φοράρλμπεργκ, λόγω κατολίσθησης στην περιοχή. Στο Μούρταλ της Στυρίας περισσότερα από 20.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Προβλήματα διαπιστώνονται και στη λειτουργία των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Από την κακοκαιρία επηρεάζονται οδικές συγκοινωνίες, ενώ πολλές πτήσεις στο αεροδρόμιο του Ίνσμπρουκ ακυρώθηκαν, όπως και πολλά δρομολόγια τρένων μεταξύ Τιρόλου και Βαυαρίας. Οι αρχές της περιοχής συνιστούν να αποφεύγονται και εδώ οι μη απαραίτητες μετακινήσεις.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι Αυστριακές αρχές απέτρεψαν ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση σε σιδηροδρομικό σταθμό της Βιέννης - Συνελήφθη 14χρονος τουρκικής καταγωγής
Ο 14χρονος συνελήφθη με εντολή της Εισαγγελίας της Βιέννης, ως ύποπτος για συμμετοχή σε τρομοκρατική ομάδα ή εγκληματική οργάνωση
Ο σιδηροδρομικός σταθμός της Βιέννης