Τετάρτη, 27 Νοε.
18oC Αθήνα

Γερμανία: Ζητείται σχέδιο για την επαναλειτουργία των σχολείων και των παιδικών σταθμών

Γερμανία: Ζητείται σχέδιο για την επαναλειτουργία των σχολείων και των παιδικών σταθμών
photo Reuters

Το σχέδιο για την επαναλειτουργία των σχολείων και των παιδικών σταθμών θα αποτελέσει βασικό θέμα της τηλεδιάσκεψης που θα έχει μεθαύριο η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τους Πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων στη Γερμανία.

Η τηλεδιάσκεψη θα διεξαχθεί εν μέσω ισχυρών πιέσεων για πιο γενναίο άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας στη Γερμανία, αλλά και πληροφοριών που θέλουν την Καγκελαρία έτοιμη για το επόμενο βήμα.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ, τα υπουργεία Παιδείας των κρατιδίων έχουν ήδη εκπονήσει προτάσεις για τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορούν να λειτουργήσουν και πάλι τα σχολεία και οι χώροι άθλησης. Απαντώντας ωστόσο σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν την Τετάρτη θα ληφθούν αποφάσεις και για τον κλάδο της γαστρονομίας, ο εκπρόσωπος περιορίστηκε να δηλώσει ότι «θα δοθούν προοπτικές».

Ο κ. Ζάιμπερτ απέφυγε ακόμη οποιοδήποτε σχόλιο για την απόφαση της κυβέρνησης της Κάτω Σαξονίας (SPD-CDU) να επιτρέψει την επαναλειτουργία εστιατορίων και καφέ από την επόμενη Δευτέρα. Ο υπουργός Οικονομίας του κρατιδίου Μπερντ Άλτουσμαν δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι τα καταστήματα γαστρονομικού ενδιαφέροντος θα λειτουργούν στο 50% της χωρητικότητάς τους, τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους τους.

Πριν από το Σαββατοκύριακο του Αγίου Πνεύματος (2 Ιουνίου) θα λειτουργήσουν ακόμη τα ξενοδοχεία και οι ξενώνες, επίσης με τον κανόνα του 50%. Τα μπαρ και τα κλαμπ θα παραμείνουν για την ώρα κλειστά. Η κυβέρνηση στο Αννόβερο καταργεί από τις 11 Μαΐου και τον περιορισμό των 800τ.μ. για τα εμπορικά καταστήματα, διατηρώντας ωστόσο εν ισχύι τους όρους απόστασης και τα μέτρα υγιεινής. Σταδιακά θα επαναλειτουργήσουν και οι παιδικοί σταθμοί της Κάτω Σαξονίας, με την διεύρυνση της λειτουργίας των υποδομών οι οποίες ως τώρα φρόντιζαν τα παιδιά μόνο όσων ήταν υποχρεωμένοι να εργάζονται κανονικά, π.χ. γιατρών, αστυνομικών κλπ. Η κανονική λειτουργία των παιδικών σταθμών θα ξεκινήσει και πάλι την 1η Αυγούστου.

Κρατίδια απειλούν με “αυτονόμηση”

Η επιφυλακτική στάση που τηρεί η Καγκελάριος αποτέλεσε σήμερα στόχο της κριτικής του υπουργού Οικογένειας της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Γιοάχιομ Σταμπ (FDP), ο οποίος απείλησε με «αυτονόμηση» για την επαναλειτουργία των παιδικών σταθμών του κρατιδίου και επέκρινε τις αποφάσεις που λαμβάνονται κατά τις τηλεδιασκέψεις της κυρίας Μέρκελ με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων. «Αυτό δεν μπορεί να γίνεται συνεχώς, να αποφασίζουν μόνοι τους, η Καγκελάριος και οι 16 Πρωθυπουργοί. Χρειαζόμαστε την ελευθερία μας», δήλωσε.

Στον αντίποδα, ο Δήμαρχος του Τίμπιγκεν (Πράσινοι) προειδοποιεί εναντίον μιας περαιτέρω χαλάρωσης των περιορισμών ήδη αυτή την εβδομάδα. «Θεωρώ το σχέδιο χαλάρωσης πολύ τολμηρό, ό,τι πρέπει για να προκαλέσει ένα νέο κύμα πανδημίας. Δεν θα πρότεινα να προχωρήσουμε τόσο γρήγορα, όσο δεν έχουμε έτοιμα αντίμετρα», δήλωσε ο Μπόρις Πάλμερ στην BILD και ζήτησε να εξαντληθεί η δυνατότητα διενέργειας τεστ, η οποία, όπως είπε, αυτή τη στιγμή αξιοποιείται μόλις κατά το ένα τρίτο της. Επέκρινε δε το γεγονός ότι το τεστ δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, εφόσον ο ασφαλισμένος δεν έχει ύποπτα συμπτώματα.

Την ίδια ώρα, εντείνεται η αντιπαράθεση κυρίως σε ό,τι αφορά τις οικονομικές συνέπειες της συνεχιζόμενης αναστολής λειτουργίας σημαντικών κλάδων της γερμανικής επιχειρηματικότητας. Ο οικονομολόγος και μέλος της Επιτροπής των «Σοφών» που συμβουλεύουν την γερμανική κυβέρνηση Γενς Σούντεκουμ δήλωσε σήμερα στην BILD ότι το «lockdown» κοστίζει κάθε μέρα περίπου 60 ευρώ σε κάθε πολίτη: «Κάθε εβδομάδα κοστίζει 35 δισεκατομμύρια ευρώ, άρα 5 δισεκατομμύρια την ημέρα, άρα 60 ευρώ για κάθε έναν μας», είπε χαρακτηριστικά, αλλά ζήτησε ταυτόχρονα και προσοχή:

«Αν ανοίξουμε τώρα πιο γρήγορα από ό,τι πρέπει και αντιμετωπίσουμε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας και πρέπει να πάμε σε νέο lockdown, όλα θα είναι πλέον πολύ ακριβότερα», προειδοποίησε. Ο ίδιος εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι η κρίση θα είναι πιο σοβαρή από ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές στην αρχή της πανδημίας. «Οι πρώτες προβλέψεις ήταν πολύ αισιόδοξες. Θα πάει δραματικά προς τα κάτω. Είναι ήδη σαφές ότι θα έχουμε την σοβαρότερη ύφεση από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», είπε χαρακτηριστικά.

Δραματική κατάσταση σε τουρισμό και αυτοκινητοβιομηχανία

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε έναν από τους πιο σοβαρά πληττόμενους κλάδους, τον τουρισμό, η κατάσταση αναμένεται δραματική. Όπως ανακοίνωσε ο Γερμανικός Ταξιδιωτικός Σύνδεσμος (DRV), εκτιμάται ότι οι απώλειες τζίρου θα φθάσουν έως τα μέσα Ιουνίου τα 10,8 δισεκατομμύρια ευρώ «Η λειτουργία των ταξιδιωτικών γραφείων και των ταξιδιωτικών πρακτόρων έχει σχεδόν σταματήσει ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής διαταγής», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Νόρμπερτ Φίμπιγκ και έκανε λόγο για «υπαρξιακή απειλή» του κλάδου.

Ιδιαίτερα απαιτητική είναι η κατάσταση και στην γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιδρύματος Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου να πέφτει στο χαμηλότερο σημείο που καταγράφηκε ποτέ, από την γερμανική επανένωση, χαμηλότερα και από ό,τι κατά την κρίση του 2009. Ενδεικτικά, από -13,2 που ήταν τον περασμένο Μάρτιο, έπεσε στο -85,4, ενώ το 2009 είχε φθάσει έως το -82,9. Αύριο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα συζητήσει με τους επικεφαλής του κλάδου τους τρόπους στήριξης των κατασκευαστών αυτοκινήτων, με το αίτημα των εταιριών για πριμοδότηση της αγοράς αυτοκινήτου να βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης.

Τι θα πράξει η Μέρκελ

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες που επικαλείται η έγκυρη ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Steingart’s morning briefing», αυτή την εβδομάδα θα ξεκινήσει η σταδιακή επαναλειτουργία της οικονομίας, καθώς η Άνγκελα Μέρκελ φέρεται να έχει πειστεί ότι «είναι υπεύθυνο» να γίνουν τώρα τα επόμενα βήματα προς την κατεύθυνση της «κανονικότητας», καθώς θεωρεί ενθαρρυντικά τα στοιχεία της πανδημίας και τις πληροφορίες των λοιμωξιολόγων. Η Καγκελαρία απέρριψε δε την υπόθεση ότι η κυρία Μέρκελ ανακοίνωσε προ ημερών μεγαλύτερο από τον πραγματικό αριθμό ενεργών λοιμώξεων από κορονοϊό, προκειμένου να καθυστερήσει και πάλι τυην λήψη αποφάσεων χαλάρωσης των περιορισμών. Όπως εξήγησε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η Καγκελάριος χρησιμοποίησε τα στοιχεία του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν, ο οποίος στο μεταξύ παραδέχθηκε ότι είχε κάνει λάθος στον υπολογισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις