Κόσμος

Γερμανικά ΜΜΕ: “Οι μέρες του Γκάουκ στην Αθήνα δεν θα είναι εύκολες”

Η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Γερμανίας, Γιοάχιμ Γκάουκ, στην Αθήνα, με έμφαση στη συγκυρία στην οποία πραγματοποιείται, αποτελεί ένα από τα κεντρικά θέματα της γερμανικής ειδησεογραφίας.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει ότι «ο Γερμανός Πρόεδρος θα έρθει αντιμέτωπος με δυσάρεστες ερωτήσεις, όπως το πότε σκέφτεται η Γερμανία να καταβάλει τα χρέη της από την εποχή των ναζί» και επισημαίνει ότι η παρουσία κορυφαίων Γερμανών πολιτικών στην Αθήνα αποτελεί εδώ και μερικά χρόνια δύσκολη υπόθεση. Συγκρίνει μάλιστα τα μέτρα ασφαλείας που ελήφθησαν κατά την επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ με αυτά που θα λαμβάνονταν για μια επίσκεψη στο Αφγανιστάν.

«Τον Ιούλιο του περασμένου χρόνου, όταν έφτασε το “φόβητρο” της Μέρκελ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι διαδηλωτές έδειξαν ήδη λιγότερο ζήλο και όταν από την Τετάρτη μέχρι την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκέπτεται το λίκνο της ευρωκρίσης, θα γίνουν ακόμα λιγότερες φασαρίες», εκτιμά ο αρθρογράφος.

«Παρόλα αυτά οι μέρες για τον κ. Γκάουκ δεν θα είναι εύκολες. Εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αναμένεται την Πέμπτη στη “Μεγάλη Βρετανία” να συναντηθεί και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, επομένως με εκείνον τον άνθρωπο που αποδίδει εντονότερα ευθύνες στο Βερολίνο για την πολιτική του όσον αφορά την ελληνική κρίση. Ίσως ο μελλοντικός Έλληνας πρωθυπουργός να θελήσει να μιλήσει στον προσκεκλημένο από τη Γερμανία με αυτή την ευκαιρία για τις νέες προσπάθειες του κόμματός του», επισημαίνει η εφημερίδα, αναφερόμενη σε πληροφορίες του ελληνικού Τύπου που θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποζημίωση για τις συνέπειες της κρίσης στην Ελλάδα.

«Επίσης είναι, όμως, πιθανό ο κ. Τσίπρας να μην κάνει συζήτηση μόνος του για ένα άλλο αγαπημένο σχέδιο του κόμματός του», συνεχίζει το δημοσίευμα και επισημαίνει ότι «οι Έλληνες είναι τόσο μαλωμένοι -από τον Ιούνιο του 2012 έχουν δημιουργηθεί 14 νέα κόμματα- αλλά υπάρχει και κάτι που κρατά σε συνοχή το έθνος και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του: η απόρριψη της τρόικας και της Γερμανίας, όπως και το αίτημα για γερμανικές αποζημιώσεις για τον καιρό της Κατοχής κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ο αρθρογράφος αναφέρει ακόμη ότι η υπόθεση του αναγκαστικού δανείου είναι διαφορετική από αυτή των αποζημιώσεων και παραθέτει σχετικές δηλώσεις του Γερμανού ιστορικού Χάγκεν Φλάισερ, ο οποίος προτείνει να συσταθεί μια ελληνογερμανική επιτροπή για το χρέος. «Στην καλύτερη περίπτωση τα γερμανικά σχολικά βιβλία αναφέρονται μόνο στο ότι η Βέρμαχτ τον Απρίλιο του 1941 μπήκε στην Ελλάδα και ότι αποχώρησε και πάλι το 1944. Αυτό που συνέβη στο ενδιάμεσο, οι μαθητές δεν το μαθαίνουν», επισημαίνει ο κ. Φλάισερ.

Το δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη στην επικείμενη επίσκεψη του κ. Γκάουκ στους Λιγκιάδες της Ηπείρου, όπου θα μιλήσει και θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο για τα θύματα της ναζιστικής κατοχής. «Με αυτό τον τρόπο κλείνει ένας κύκλος, επειδή και το 1956 ο Τέοντορ Χόις κατέθεσε στεφάνια: ένα στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και ένα στο γερμανικό στρατιωτικό νεκροταφείο κοντά στην Αθήνα. Τότε ήταν ακόμα πολύ νωρίς για μια επίσκεψη σε έναν τόπο γερμανικής σφαγής- για όλους τους συμμετέχοντες», καταλήγει ο αρθρογράφος.

Η Sueddeutsche Zeitung δημοσιεύει σήμερα δύο άρθρα σχετικά με την επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου στην Ελλάδα, ένα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και ένα για τη «δύσκολη αποστολή» του κ. Γκάουκ, εν μέσω οικονομικής κρίσης και αιτημάτων για πολεμικές αποζημιώσεις.

Σε ό,τι αφορά τον κ. Παπούλια, η αρθρογράφος κάνει λόγο για στενή αλλά και αντιφατική σχέση με τη Γερμανία, ενώ αναφέρεται στον αγώνα του Προέδρου εναντίον των ναζί και στη μετέπειτα παραμονή του στη Γερμανία, από όπου συμμετείχε στην αντίσταση κατά της Χούντας. Η συντάκτης χαρακτηρίζει τον κ. Παπούλια ως άνθρωπο «κάπως άκαμπτο, αλλά πολύ ειλικρινή, κομψό, με αίσθηση του χιούμορ και σεμνότητα» και σημειώνει ότι κατά την περίοδο της κρίσης έχει τοποθετηθεί κάποιες φορές με έντονο ύφος, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει «χτυπηθεί ανηλεώς» με τα σκληρά μέτρα λιτότητας και «έχει πληρώσει αρκετά για τα λάθη της».

Αναφέρεται, ακόμη, ότι έχει εκφράσει επανειλημμένως δημόσια τους φόβους του για το ενδεχόμενο κοινωνικών εκρήξεων, καθώς και για το γεγονός ότι του προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό η ενίσχυση των νεοναζιστικών δυνάμεων λόγω της κρίσης, φαινόμενο που ο ίδιος χαρακτηρίζει ως «βάσανο» για τη χώρα.

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του Γερμανού ομολόγου του, η εφημερίδα κάνει λόγο για «ένα ταξίδι των αντιφάσεων ή τουλάχιστον των μεγάλων εντάσεων», καθώς ο Γερμανός Πρόεδρος έρχεται στην Αθήνα και στις προθέσεις του είναι «αφενός να κομίσει μία παράκληση για τη συγχώρεση των εγκλημάτων της Βέρμαχτ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αφετέρου να ενθαρρύνει την υπερχρεωμένη Ελλάδα να συνεχίσει την προσπάθειά της, αναλαμβάνοντας η ίδια την ευθύνη για την κακή οικονομική της κατάσταση».

Αυτή η διπλή στόχευση του ταξιδιού θα μπορούσε να αποδειχθεί κάπως περίπλοκη, σημειώνει η συντάκτρια και προσθέτει ότι αυτό που σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να περιμένει ο Γερμανός Πρόεδρος είναι να γίνει δεκτός με ενθουσιώδεις πανηγυρισμούς. Διευκρινίζει, πάντως, ότι ο κ. Γκάουκ επιθυμεί να εντάξει το συγκεκριμένο ταξίδι σε μια σειρά επισκέψεων σε τόπους όπου συντελέστηκαν βαριά εγκλήματα πολέμου, όπως στους Λιγκιάδες, όπου θα μεταβεί μαζί με τον κ. Παπούλια, ο οποίος κατάγεται από την περιοχή.

«Οι δύο πολιτικοί αναμένεται ότι θα βρουν κοινό πεδίο συνεννόησης, όχι μόνο γιατί και ο Έλληνας Πρόεδρος έχει ευχέρεια στη γερμανική γλώσσα, αλλά γιατί ανήκουν αμφότεροι σε μια γενιά της οποίας η πολιτική κοινωνικοποίηση συντελέστηκε μέσα από την επιβίωση από δύο είδη δικτατορικών καθεστώτων», επισημαίνεται.

Η αρθρογράφος περιγράφει τα γεγονότα στους Λιγκιάδες το 1943 και ακόμη αναφέρεται στη διεκδίκηση της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης για την αποκατάσταση της αρπαγής 1,9 εκατομμυρίων δραχμών από τα μέλη της στη Θεσσαλονίκη το 1942, αλλά και για το ανοιχτό ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα.

Επισημαίνει, πάντως, ότι παρά το γεγονός ότι ο κ. Γκάουκ δεν μπορεί να δώσει κάποια βοήθεια, δεν έρχεται με άδεια χέρια, αφού έχει στις αποσκευές του τα σχέδια για τη δημιουργία μιας ελληνογερμανικής συνέργειας για τους νέους. Θέτει δε το ερώτημα πώς θα μπορέσει ο Γερμανός Πρόεδρος να χειριστεί το θέμα των θυμάτων της εποχής των ναζί ή το ζήτημα της οικονομικής κρίσης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα, χωρίς να δώσει την εντύπωση ότι απέχει από τη γραμμή της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Από τη γερμανική Προεδρία σημειώνεται ότι «o ομοσπονδιακός Πρόεδρος και η καγκελάριος έχουν διακριτούς ρόλους» και ότι ο Πρόεδρος θα καταφέρει με κάποιον τρόπο να χειριστεί τόσο το ζήτημα των ευθυνών της Γερμανίας για τα εγκλήματα του πολέμου, όσο και το ζήτημα των χρεών της Ελλάδας και κυρίως για το πώς αυτά τα δύο ζητήματα θα πρέπει να καταλογιστούν σε εκείνους που τους αναλογούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχεται να ζητήσει συγνώμη ο Γερμανός Πρόεδρος

Γερμανός πρόεδρος: Πονάω για όσα κάναμε στους Έλληνες

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα