Δευτέρα, 1 Ιουλ.
35oC Αθήνα

Γερμανικές εκλογές – αποτελέσματα: Μεγάλος νικητής το ρατσιστικό AfD – Ρεκόρ επανεκλογής της Μέρκελ

Γερμανικές εκλογές – αποτελέσματα: Μεγάλος νικητής το ρατσιστικό AfD – Ρεκόρ επανεκλογής της Μέρκελ

– “Παγωμάρα” σε όλη την Ευρώπη
– “Βαριά” ήττα για τους σοσιαλδημοκράτες του Σουλτς
– Ρεκόρ Μέρκελ με 4η συνεχόμενη θητεία
– Σε.., αναζήτηση κυβερνητικού συνασπισμού
– Εικόνες και βίντεο

Αναμφίβολα ο μεγάλος νικητής στις γερμανικές εκλογές είναι το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» (ΑfD), που κατάφερε να μπει στην Βουλή συγκεντρώνοντας μεγάλο ποσοστό.

Στον αντίποδα βρίσκεται το Σοιαλδημοκρατικο κόμμα της Γερμανίας, καθώς είχε μεγάλες απώλειες σχετικά με το 2013. και ο μεγάλος χαμένος είναι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολεμικής Γερμανίας που κόμμα νοσταλγός των Ναζί εισέρχεται στο γερμανικό Κοινοβούλιο όντας μάλιστα τρίτο και δεύτερο στα ανατολικά κρατίδια.

Eνδιαφέρον είναι ότι το ποσοστό αύξησής του αντιστοιχεί στο ποσοστό μείωσης των Χριστιανοδημοκρατών (περίπου 8%).

γερμανικές εκλογές

Γκάουλαντ: Θα κυνηγήσουμε τη Μέρκελ

“Θα κυνηγήσουμε την Άνγκελα Μέρκελ” προειδοποίησε ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ. Για να προσθέσει πάραυτα: “Θα πάρουμε πίσω τη χώρα μας και τον λαό μας”. Όλα αυτά, αφού βεβαίως ευχαρίστησε τα μέλη του κόμματος για τον “ιδεαλισμό” τους.

Λίγο αργότερα ο εκ των επικεφαλής της AfD, Γιοργκ Μόιτεν, απέρριπτε τις αιτιάσεις περί “ακροδεξιού” και “εξτρεμιστικού” κόμματος. Σε δηλώσεις του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) υποστήριξε ότι το κόμμα του απλώς καλύπτει τον πολιτικό χώρο που κάλυπτε παλαιότερα το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ. “Περίπου έξι εκατομμύρια ψηφοφόροι το έχουν αντιληφθεί αυτό και είναι προσβολή για όλους αυτούς τους ανθρώπους να θεωρούνται ακραίοι” διαμαρτύρεται ο Μόιτεν. Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια εξαγγέλει μία “ηχηρή αντιπολίτευση” στο γερμανικό κοινοβούλιο, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: “Γι’ αυτό έχουμε εκλεγεί άλλωστε”.

Κατά τον Μόιτεν η AfD “κέρδισε τις εκλογές”, καθώς έχει τριπλασιάσει την εκλογική της δύναμη μέσα σε 4 χρόνια. Στους επόμενους στόχους του κόμματος είναι και η “σύσταση εξεταστικής επιτροπής” για την Άνγκελα Μέρκελ, είπε ο Μόιτεν, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Στους χαμένους καταγράφονται και οι Χριστιανοδημοκράτες, παρά την επιτυχία τους να είναι και πάλι πρώτο κόμμα, αφού το ποσοστό τους μειώνεται κατά περίπου 8%, δηλαδή το δεύτερο χαμηλότερο μεταπολεμικά. Ακόμα χειρότερο είναι το αποτέλεσμα του αδελφού (υπερσυντηρητικού) βαυαρικού βραχίονά του, του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος (CSU), το οποίο κατέγραψε το χειρότερο μεταπολεμικό ποσοστό του (38,5%) και ενδεχομένως να σκληρύνει τη στάση του σε θέματα όπως το προσφυγικό και να κάνει δύσκολη τη ζωή της κ. Μέρκελ.

Τα δύο μεγάλα κόμματα, λόγω της θεαματικής πτώσης τους, θα είναι πιο αδύναμα από ποτέ στην μεταπολεμική εκλογική ιστορία της Γερμανίας.

Τέταρτη θητεία για τη Μέρκελ

Παρά τις μεγάλες απώλειες των χριστιανικών ενώσεων CDU/CSU στις φετινές γερμανικές εκλογές, η Άγκελα Μέρκελ βγήκε… ζωντανή.

γερμανικές εκλογές
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Έτσι, γίνεται μαζί με τον μέντορά της Χέλμουτ Κολ, ο οποίος ηγήθηκε της επανένωσης της Γερμανίας, και με τον Κόνραντ Αντενάουερ, ο οποίος ηγήθηκε της αναγέννησης της χώρας μετά τον ΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο, η τρίτη καγκελάριος της μεταπολεμικής Γερμανίας που κερδίζει τέσσερις εθνικές εκλογές.

Το σκορ των χριστιανικών ενώσεων CDU/CSU, ανάμεσα στο 32,7% και 33,3%, σύμφωνα με τις προβλέψεις, είναι το χειρότερο που έχει καταγράψει ποτέ η γερμανική χριστιανοδημοκρατία. Μέχρι σήμερα, η χειρότερη εκλογική επίδοση καταγράφηκε το 2009 με 33,8%.

Κατά συνέπεια, η Άγκελα Μέρκελ απέτυχε στον στόχο που το κόμμα της είχε θέσει στις φετινές γερμανικές εκλογές, να φθάσει στο 40% τουλάχιστον.

Ολική επαναφορά των “Φιλελευθέρων”

Η ολική επαναφορά του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP), το οποίο δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι επανερχόμενο στην κυβέρνηση, υπό την κ. Μέρκελ, θα ωφεληθεί και δεν θα έχει την τύχη του SPD. Ο πρόεδρός του Κρίστιαν Λίντνερ θα προτιμούσε να βρίσκεται στην αντιπολίτευση και πάντως στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα διεκδικήσει ενδεχομένως και το υπουργείο Οικονομικών για να επιβάλει τις αλλαγές τις οποίες θεωρεί αναγκαίες για την Γερμανία.

Μειωμένες δυνάμεις οι “Πράσινοι”

Οι Πράσινοι κατάφεραν να μπουν στην Βουλή έστω και με μειωμένο ποσοστό σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, κάτι που οι δημοσκοπήσεις πριν το καλοκαίρι δεν θεωρούσαν πάντα ως απολύτως βέβαιο. Η συγκατοίκησή τους με το FDP αν και μοιάζει δύσκολη ποτέ δεν αποκλείστηκε προεκλογικά από την ηγεσία τους κόμματος.

Έπεσε από την τρίτη θέση το Die Linke

Η γερμανική Αριστερά (Die Linke) δεν κατάφερε να παραμείνει τρίτο κόμμα, παραμένει όμως σταθερή και θα μπορούσε να αποτελέσει στο Κοινοβούλιο μια ισχυρή αριστερή αντιπολίτευση με το SPD, εάν βέβαια αυτό κάνει στροφή προς τις παραδοσιακές του πολιτικές αξίες, όπως υπαινίχτηκε σήμερα το βράδυ ο Μάρτιν Σουλτς.

Διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Αν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ CDU, FDP και Πρασίνων δεν οδηγήσουν στο σχηματισμό τρικομματικής κυβέρνησης συνασπισμού τότε λογικά θα πρέπει να προκηρυχθούν νέες εκλογές, κάτι το οποίο θα είναι πρωτόγνωρο στην Γερμανία και αποκλείεται μέχρι τώρα από όλους.

O σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού CDU-FDP-Πρασίνων θα έχει ως συνέπεια να λειανθούν οι ακραίες θέσεις των Φιλελευθέρων για την Ελλάδα, αφού οι Πράσινοι θα αποτελέσουν αντίβαρο στις απαιτήσεις τους για σκλήρυνση της στάσης απέναντι στην Ελλάδα, που φτάνουν μέχρι το Grexit. Στο θέμα αυτό η κ. Μέρκελ θα βρει συμμάχους και απέναντι στο αδελφό CSU, το οποίο μετά τις εκλογικές του απώλειες μπορεί επίσης να σκληρύνει ακόμα πιο πολύ τη στάση του γενικά προς τις χώρες του νότου σε θέματα οικονομικά.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις