Site icon NewsIT
23:55 | 26.09.21

Γερμανικές εκλογές: Οι χαμένοι, οι κερδισμένοι, τα σενάρια και οι ρυθμιστές

Γερμανικές εκλογές: Οι χαμένοι, οι κερδισμένοι, τα σενάρια και οι ρυθμιστές

A printed edition of Bild newspaper shows candidates for chancellor Olaf Scholz, of Social Democratic Party (SPD), and Armin Laschet, of Christian Democratic Union (CDU), after the first exit polls for the general elections in Berlin, Germany, September 26, 2021. REUTERS/Andreas Gebert

Κατερίνα Σερέτη

Η Γερμανία ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών ή το ποιος θα είναι ο νικητής και με ποιον θα συνεργαστεί μπαίνει σε μια νέα εποχή. Οι πολίτες της χώρας αυτής θα πρέπει να μάθουν να ζουν χωρίς την Άνγκελα Μέρκελ στο τιμόνι της χώρας και μάλιστα οι νεότεροι θα δουν την χώρα τους να κυβερνάται από νέα πρόσωπα ενώ γεννήθηκαν και γαλουχήθηκαν με μια γυναίκα στην εξουσία.

Η Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου είναι μια ιστορική μέρα για πολλούς λόγους. Ο πρώτος είναι η αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από την εξουσία. Ο δεύτερος είναι ότι το κόμμα του οποίου ηγήθηκε για πάνω από 15 χρόνια καταποντίστηκε και σημείωσε το χειρότερο ποσοστό του σε εκλογές μεταπολεμικά. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η εκλογική περιφέρεια της απερχόμενης Καγκελαρίου κερδήθηκε από τους σοσιαλδημοκράτες για πρώτη φορά μετά το 1990.

Ο τρίτος λόγος είναι ότι κόμματα όπως το FDP και οι Πράσινοι αναδεικνύονται σε ρυθμιστές της επόμενης ημέρας και ειδικά οι Πράσινοι έχουν λόγους να πανηγυρίζουν αφού σημείωσαν πολύ καλό ποσοστό.

Κερδισμένοι θεωρούνται και οι Σοσιαλδημοκράτες αφού το μεγάλο αυτό κόμμα με ηγέτη τον Όλαφ Σολτς προηγείται έστω και με μικρή διαφορά αλλά αύξησε την δύναμή του κατά πέντε μονάδες.

Ο Όλαφ Σολτς, μίλησε για μία «μεγάλη επιτυχία» του κόμματός του, αλλά δεν αποκάλυψε ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του. Είπε βέβαια και κάτι άλλο. 

Ερωτηθείς εάν οι συζητήσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης διαρκέσουν μέχρι τα Χριστούγεννα, ο Όλαφ Σολτς είπε ότι τα «κόμματα πρέπει να κάνουν το παν ώστε να έχει σχηματιστεί κυβέρνηση πριν τα Χριστούγεννα».

Τα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Κανείς δεν γνωρίζει ακόμα ποιο κόμμα θα συνεργαστεί με ποιο για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Όμως, στην Γερμανία οι πιθανοί συνασπισμοί έχουν ήδη βαφτιστεί από τους εκλογολόγους ανάλογα με τον χρωματισμό των κομμάτων που θα συμμετέχουν.

Συνασπισμός «Φανάρι»:  SPD, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι

Πολλά είναι αυτά που ενώνουν Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους στο πρόγραμμά τους. Αν βρουν κοινό έδαφος με τους Φιλελεύθερους, τότε είναι πιθανό να συγκυβερνήσουν.

Click4More Εκλογές στην Γερμανία: Γιατί είναι καταστροφικό το αποτέλεσμα για το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ

Ο επικεφαλής του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, δεν έχει αποκλείσει έναν συνασπισμό φανάρι (κόκκινο, πράσινο, κίτρινο από τα χρώματα των κομμάτων) αλλά τα παζάρια θα είναι σκληρά. Π.χ. θα ζητήσει το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας

Συνασπισμός «Τζαμάικα»: CDU/CSU, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι

Εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν αφού το πρόγραμμα των Πρασίνων απέχει πολύ από την σύγκλιση με εκείνο των των Συντηρητικών και των Φιλελευθέρων. Αντίθετα, οι δυο τελευταίοι θα μπορούσαν αφού τα βρουν να πείσουν με κάποια «τυράκια» τους Πράσινους.

Μεγάλος συνασπισμός

Ακούγεται βαρύγδουπο σε σχέση με το «Φανάρι» και την «Τζαμάικα» αλλά θεωρείται ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Κι αυτό γιατί οι σοσιαλδημοκράτες δεν θέλουν με τίποτα να συνεργαστούν μόνο με συντηρητικά κόμματα.

Συνασπισμός «κόκκινο – πράσινο – κόκκινο»

Αυτός θα είναι ο πιο αδύναμος και ίσως αδύνατος συνασπισμός απ’ όλους γιατί ναι μεν σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι έχουν πολλά κοινά αλλά το κόμμα της αριστεράς Die Linke είναι τρομερά αποδυναμωμένο και έχει εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα και θέσεις από τα δυο πρώτα κόμματα.

Δεν θα χάσουν λεπτό

Την Δευτέρα, όλα τα κόμματα θα κάνουν χωριστές συσκέψεις προκειμένου να σχεδιάσουν τα επόμενά τους βήματα με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών. Ο χρόνος πιέζει και για την Βουλή αφού μέχρι τις 26 Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει γίνει η πρώτη της συνεδρίαση με τη νέα της σύνθεση. Και με βάση το περίπλοκο εκλογικό σύστημα της Γερμανίας είναι πιθανόν να είναι και η πολυπληθέστερη σε βουλευτές.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version