Μεγάλη φαίνεται πως ήταν η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές της Γερμανίας. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ARD άγγιξε το 75,6%, ενώ το 2013 ήταν 71,5%.
Επίσης η τελευταία εκτίμηση του ARD για τις γερμανικές εκλογές, δείχνει το Die Linke να βρίσκεται στο 8,9% μαζί με τους Πράσινους. Βάσει των εκτιμήσεών του επίσης το CDU/CSU συγκεντρώνει το 32,9%, το SPD 20,8%, το AfD 13,1% και το FDP 10,5%.
Πολιτικός “σεισμός” – Τρίτο κόμμα το AfD
Λίγο πριν είχαν δημοσιευτεί τα exit polls, τα οποία δείχνουν το AfD να συγκεντρώνει ένα υψηλό ποσοστό και να γίνεται το τρίτο κόμμα της Γερμανικής βουλής.
Αναλυτικά:
Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) 33,2%
Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) 20,8%
Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 13,1%
Φιλελεύθεροι (FDP) 10,4%
Πράσινοι 9,2%
Αριστερά (Die Linke) 8,7%
Τι θα συμβεί μετά τις γερμανικές εκλογές
Το γερμανικό εκλογικό σύστημα επιβάλλει τον σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας. Αυτό δημιουργεί “πονοκέφαλο” στα κομματικά επιτελεία, μετά τις γερμανικές εκλογές.
Κατά τους ειδικούς, η είσοδος του Φιλελεύθερου FDP και του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία» στην Μπούντεσταγκ θα μειώσει καταρχάς τις έδρες, κυρίως των δύο μεγάλων κομμάτων που ήδη βρίσκονται στη Βουλή. Ο λόγος για την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU), το σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD), αλλά ενδεχομένως και για τα μικρότερα. Δηλαδή, τους Πράσινους (Die Gruenen) και την Αριστερά (Die Linke). Φυσικά οι πιθανοί εφικτοί συνδυασμοί των ενδιαφερομένων δυναμένων να συμμετάσχουν στον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό έχουν αναλυθεί δεόντως στο παρασκήνιο από τα κομματικά επιτελεία.
Καταρχάς, όλα τα κόμματα αποκλείουν την συνεργασία με το AfD και η Αριστερά αποκλείεται εκ προοιμίου από την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση. ‘Ετσι, δια της εις άτοπον απαγωγής μένουν τα υπόλοιπα.