Στην πρώτη τους ψήφο, θα διαλέξουν από μια λίστα τοπικών υποψηφίων που θα εκπροσωπούν το εκάστοτε προάστιο. Ο υποψήφιος που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους σε κάθε προάστιο, κερδίζει μια θέση στη Βουλή. Οι μισές από τις θέσεις της Γερμανικής βουλής (299) ορίζονται κατ΄αυτόν τον τρόπο.
Στην δεύτερη τους ψήφο, οι Γερμανοί ψηφοφόροι θα διαλέξουν από μια λίστα πολιτικών παρατάξεων. Οι εναπομείνασες 299 θέσεις θα διανεμηθούν μεταξύ των παρατάξεων και θα είναι βασισμένες στο ποσοστό των ψήφων που έλαβαν σε εθνικό επίπεδο. Μόνο οι παρατάξεις που θα λάβουν πάνω από το 5% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, μπορούν να στείλουν τους εκπροσώπους τους στη Βουλή.
Οι ψηφοφόροι μπορούν να «χωρίσουν» την ψήφο τους μεταξύ παρατάξεων. Δηλαδή, έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν έναν τοπικό υποψήφιο από μια παράταξη και να ρίξουν την δεύτερη ψήφο τους σε υποψήφιο διαφορετικής παράταξης.
Οι κάλπες για τις Γερμανικές εκλογές άνοιξαν στις 08:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας). Θα κλείσουν στις 18:00 (τοπική ώρα, 19.00 ώρα Ελλάδας), όταν και θα ανακοινωθεί η πρώτη πρόβλεψη αποτελέσματος (exit poll).
Οι δημοσκοπήσεις για τις γερμανικές εκλογές
Αν επαληθευτούν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις γερμανικές εκλογές, η Χριστιανική Ένωση (CDU-CSU) της Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 34 και 36%, μακριά από το 41,5% του 2013. Όσο για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του Μάρτιν Σουλτς, κινδυνεύει να καταγράψει νέο ιστορικό χαμηλό, μετά το 25% της προηγούμενης αναμέτρησης.
Ωστόσο, η προσοχή στρέφεται κυρίως στη “μάχη” των μικρότερων κομμάτων για την τρίτη θέση. Η ξενοφοβική Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) έχει το προβάδισμα με ποσοστό κοντά στο 12%. Η Αριστερά ακολουθεί με 8-11%, οι Φιλελεύθεροι επιστρέφουν στην Βουλή με 9-10%. Τέλος, οι Πράσινοι αγγίζουν, σύμφωνα με τα πλέον αισιόδοξα προγνωστικά, το 8%.
Ποιοι ψηφίζουν στις γερμανικές εκλογές
Στις φετινές γερμανικές εκλογές έχουν δικαίωμα ψήφου 400.000 λιγότεροι πολίτες από ό,τι το 2013, ενώ τρία εκατομμύρια Γερμανοί θα ψηφίσουν για πρώτη φορά. Από τα 18,6 εκατομμύρια άτομα με καταγωγή από το εξωτερικό, δικαίωμα ψήφου έχουν τα 6,1 εκατομμύρια, εκ των οποίων 1,5 εκατομμύριο Γερμανορώσοι και 1,3 εκατομμύριο Γερμανοτούρκοι.
Οι Έλληνες κάτοχοι γερμανικής υπηκοότητας είναι περίπου 60.000. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό πόσοι από αυτούς είναι άνω των 18 ώστε να έχουν δικαίωμα ψήφου.