Κόσμος

Γερμανικές εκλογές: “Προ των πυλών” το φιλοναζιστικό AfD – Συμπόρευση των ακροδεξιών δυνάμεων

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν στην Δρέσδη μέλη και οπαδοί του ακροδεξιού AfD, μαζί με την ρατσιστική οργάνωση PEGIDA που τάσσεται κατά των μουσουλμάνων. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το AfD την Κυριακή θα γίνει το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που θα μπεί στην Γερμανική βουλή μετά την ναζιστική Γερμανία, με στελέχη του να... αρνούνται ακόμα και τα εγκλήματα των SS.

Οι υποστηρικτές των δύο κινημάτων στάθηκαν πλάι-πλάι κουνώντας γερμανικές σημαίες. Ήταν μια δημόσια εκδήλωση αισθημάτων σύμπνοιας ανάμεσα στην AfD και την PEGIDA, που επισήμως είναι διαφορετικές οργανώσεις ωστόσο μοιάζουν πολύ ιδεολογικά.

Η συγκέντρωση έγινε έξω από την Frauenkirche, την εκκλησία που καταστράφηκε από τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ανοικοδομήθηκε μετά την επανένωση της Γερμανίας, θέλοντας ίσως να συμβολίσουν έτσι την… σύνδεσή τους με την ηττημένη Γερμανία.

Το AfD μπορεί να γίνει το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα συγκεντρώνοντας μέχρι και το 12% των ψήφων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Μεταξύ άλλων, ζητά η Γερμανία να κλείσει τα σύνορά της στους μετανάστες και να πάψουν οι πρόσφυγες να φέρνουν στη χώρα τις οικογένειές τους.

Το κόμμα απορρίπτει ωστόσο τις συγκρίσεις με τους Ναζί, παρά τους συμβολισμούς, τις οποίες κάνουν οι αντίπαλοί του. Μερικά μέλη μάλιστα επεδίωκαν μάλιστα να κρατήσουν αποστάσεις από την PEGIDA, η πλήρης ονομασία της είναι Πατριώτες Ευρωπαίοι Εναντίον του Εξισλαμισμού της Δύσης.

Όμως ο ιδρυτής της PEGIDA Λουτς Μπάχμαν κάλεσε ξεκάθαρα στους υποστηρικτές του να ψηφίσουν το AfD.

«Και οι δύο ψήφοι θα πρέπει να πάνε σ’ αυτό που είναι αυτή τη στιγμή η μοναδική εναλλακτική για τη Γερμανία και η οποία φέρει μάλιστα αυτό το όνομα, Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε», δήλωσε ο Μπάχμαν.

Στη Γερμανία οι ψηφοφόροι ρίχνουν δύο ψήφους — την πρώτη άμεσα υπέρ ενός υποψηφίου στην περιφέρειά του/της και την δεύτερη υπέρ ενός κόμματος. Η δεύτερη ψήφος καθορίζει την κατανομή των εδρών στο κοινοβούλιο.

Η PEGIDA πραγματοποιούσε τακτικά συγκεντρώσεις στη Δρέσδη εδώ και τρία χρόνια και κατά την κορύφωσή τους στις αρχές του 2015 συμμετείχαν σ’ αυτές γύρω στους 25.000 ανθρώπους, αλλά έκτοτε έχει σε μεγάλο βαθμό εξαφανισθεί από τα πρωτοσέλιδα καθώς οι υποστηρικτές της έχουν μειωθεί.

Ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, ένας από τους κορυφαίους υποψηφίους της AfD, είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι το ισλάμ είναι ένα πολιτικό δόγμα και δεν ανήκει στη Γερμανία.

Δεν είναι με τους ναζί αλλά… τους αναπολούν

Παρά τους “εξορκισμούς” του κόμματος για τον Χίτλερ, ο 76χρονος δέχθηκε πολλές επικρίσεις λέγοντας πως οι Γερμανοί θα πρέπει να είναι υπερήφανοι γι’ αυτά που πέτυχαν οι στρατιώτες τους κατά τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο εγγονός του φον Στάουφενμπεργκ, ενός αξιωματικού που είχε προσπαθήσει να δοφονήσει τον Χίτλερ,  δήλωσε πως εξοργίσθηκε με τα σχόλια του και πως ο παππούς του και άλλες κορυφαίες φυσιογνωμίες με γερμανική κουλτούρα θα ήταν υπερήφανοι για τη μετανάστευση και τη διαφορετικότητα στην ιστορία της Γερμανίας.

Ο Γκάουλαντ ωστόσο το πήγε ένα βήμα παραπέρα, δηλώνοντας δήλωσε πως πρόσφατες εκτιμήσεις έδειξαν ότι 95% των γερμανών στρατιωτών δεν είχε εμπλακεί σε εγκλήματα πολέμου και πως οι οικογένειές τους θέλουν να είναι υπερήφανες για τις θυσίες τους.

«Αυτό δεν έχει καμιά σχέση με τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τους ηγέτες. Αναφέρθηκα στην ατομική επίδοση των γερμανών στρατιωτών σε δύο παγκόσμιους πολέμους. Το επαναλαμβάνω», πρόσθεσε.

Ρατσιστική ρητορική

Η Αλίτσε Βάιντελ, άλλη κορυφαία υποψήφια του AfD, δήλωσε πως η άφιξη περισσότερων από ένα εκατομμύριο μεταναστών τα δύο τελευταία χρόνια έχει κάνει τη Γερμανία «ένα ασφαλές καταφύγιο για εγκληματίες και τρομοκράτες».

Η Βάιντελ, η οποία είναι ανοικτά λεσβία, δήλωσε επίσης πως οι δράστες επιθέσεων εναντίον ομοφυλοφύλων είναι «πάντα οι ίδιοι», δηλαδή «άνθρωποι με μουσουλμανικό υπόβαθρο, Άραβες».

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα