Site icon NewsIT

Γερμανικές εκλογές – debate: Επικράτηση “κατά κράτος” της Μέρκελ δείχνουν οι εκτιμήσεις

03.09.2017 | 23:47

Και τώρα τους χωρίζουν... οι κάλπες. Άνγκελα Μέρκελ και Μάρτιν Σουλτς διασταύρωσαν τα “ξίφη” τους εν' όψει των εκλογών στις 24 Σεπτεμβρίου, με προσφυγικό και Τουρκία να αποτελούν “καυτά” θέματα της ατζέντας. Μάλιστα σε κάποια φάση ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών κατηγόρησε την καγκελάριο για... νυσταλέο στιλ στις απαντήσεις της.

Οι μέχρι τώρα προβλέψεις λοιπόν πάντως άνετη επικράτηση της Μέρκελ και επανεκλογή της, ωστόσο οι Σοσιαλδημοκράτες δηλώνουν αισιόδοξοι ότι μπορούν να αντιστρέψουν το κλίμα

Τι δείχνουν οι εκτιμήσεις μετά την τηλεμαχία

Ωστόσο μάλλον.. κάνουν λάθος, καθώς, Μέρκελ αναδείχθηκε καθαρά νικήτρια σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Infratest Dimap για το δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, το 49% των τηλεθεατών θεώρησε ότι η Μέρκελ ήταν πιο αξιόπιστη, ενώ το 29% προτίμησε τον Σουλτς. Η συνολική επίδοση της Μέρκελ θεωρήθηκε πιο πειστική από το 55% εξ όσων ερωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας, έναντι ενός 35% του Σουλτς.

 

Πως εξελίχθηκε η τηλεμαχία

O Mάρτιν Σούλτς απάντησε πρώτος στο πρώτο εισαγωγικό ερώτημα, γιατί οι δημοσκοπήσεις είναι τόσο κακές για το SPD, λέγοντας ότι υπεύθυνες είναι οι χαμένες εκλογές που προηγήθηκαν στα τρία κρατίδια. «Ηταν πικρό», είπε, αλλά πρόσθεσε πως πιστεύει ότι απόψε θα πείσει τους πολλούς αναποφάσιστους. “Ο ένας στους δύο Γερμανούς δεν έχει ακόμα αποφασίσει”, τόνισε.

Είμαι η πρόεδρος ενός κόμματος του μέτρου και του κέντρου, δήλωσε με τη σειρά της η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ

Ο Σουλτς της επετέθη χαρακτηρίζοντας το στιλ της νυσταλέο. «Την δημοκρατία δεν μπορεί κανείς να την προχωρήσει με κλινάμαξα» , είπε.

Mind games από την Μέρκελ και προσφυγικό

Η Μέρκελ δήλωσε ότι η έκβαση των εκλογών είναι ανοικτή και ότι δεν θέλει να κάνει προγνώσεις, διότι πολλοί ψηφοφόρο είναι αναποφάσιστοι. Διαβεβαίωσε πάντως ότι θα εργαστεί για την προστασία του κλίματος και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δύο θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα την γερμανική κονωνία.

Αναφερόμενη στο προσφυγικό η Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι πρέπει να καταπολεμηθούν οι αιτίες της προσφυγιάς και αυτό κάνει η κυβέρνηση.

Ο Μάρτιν Σουλτς τόνισε ότι το προσφυγικό είναι μια μεγάλη πρόκληση και επετέθη στην Μέρκελ λέγοντας πως δεν επιτρέπεται να θέτει τους ευρωπαίους εταίρους προ τετελεσμένων γεγονότων. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια ευρωπαϊκή λύση. Το κύμα των προσφύγων κράτησε μήνες. Οι Ευρωπαίοι εταίροι θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στη λύση», υποστήριξε.

Στο ερώτημα του Σούτλς προς την Mέρκελ γιατί προσκάλεσε ο πρόεδρος του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος (CSU, το αδελφό βαυαρικό κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης CDU της Μέρκελ) τον Ούγγρο πρωθυπουργό Ορμπάν, η καγκελάριος απέφυγε να απαντήσει λέοντας ότι «είχαμε μια δραματική κατάσταση» και παρέπεμψε στο Σύνταγμα και το απαραβίαστο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπερασπιζόμενη την προσφυγική πολιτική που εφάρμοσε το 2015.

«Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μιας καγκελαρίου κατά τις οποίες πρέπει να πάρει αποφάσεις», όπως είπε, παραδέχτηκε όμως ότι ότι δεν ασχολήθηκε προηγουμένως αρκετά με την κατάσταση των προσφύγων σε χώρες όπως ο Λίβανος.

Σο ερώτημα πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να ενσωματωθούν οι πρόσφυγες ο Σουλτς απέφυγε να απαντήσει ευθέως. Θα πρέπει να προετοιμαστούν τα σχολεία και οι υποδομές καλύτερα, αλλά δεν μπορεί κανείς να πει πόσος χρόνος θα χρειαστεί. «Το να ενσωματωθούν ένα εκατομμύριο άνθρωποι είναι υπό προϋποθέσεις θέμα μιας γενιάς. Ας μην ρίχνουμε στάχτη στα μάτια των πολιτών».

Η Μέρκελ συμφώνησε ότι «είναι μια τεράστια υπόθεση. Θα κρατήσει χρόνια. Υπάρχουν προβλήματα στην ενσωμάτωση»

Η καγκελάριος τόνισε ότι τα εκατομμύρια των μουσουλμάνων στην Γερμανία συνεισφέρουν στην γερμανική κοινωνία. Σε αυτό συμφώνησε και ο Μάρτιν Σουλτς, αλλά υπογράμμισε ότι «οι κήρυκες του μίσους δεν έχουν θέση στη χώρα μας».

Γερμανία και… μουσουλμάνοι

Στο ερώτημα πώς αντιμετωπίζει η Μέρκελ το γεγονός ότι τα 2/3 των Γερμανών δεν συμμερίζονται την άποψή της ότι Ισλαμ ανήκει στην Γερμανία, η καγκελάριος απάντησε:«αντιλαμβάνομαι ότι οι πολίτες αντιμετωπίζουν το θέμα με σκεπτικισμό, ιδίως διότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις γίνονται στο όνομα του Ισλάμ. Πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό οτι δεν έχουν σχέση με το Ισλάμ καθεαυτό».

Η Μέρκελ παραδέχτηκε ότι ο αριθμός των μουσουλμάνων από αραβικές χώρες έχει αυξηθεί στην Γερμανία, αλλά πρόσθεσε πως «τα τζαμιά πρέπει να κλείσουν, εάν συμβαίνουν εκεί πράγματα τα οποία έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα”.

Ο Σουλτς είπε ότι τα εξωτερικά συνορα δεν μπορούν να κλείσουν. «Τα μεσογειακά σύνορα μας ανησυχούν, αλλά δεν μπορούμε να τα κλείσουμε». Η Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης των προσφύγων, στις οποίες, όπως είπε, «πρέπει να επενδύσουμε πολλά».

Στο θέμα της επανένωσης των οικογενειών των προσφύγων ο Σουλτς απάντησε πως «κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά», ενώ η Άγγελα Μέρκελ παρέπεμψε στην Σύμβαση της Γενεύης για τα αθρώπινα δικαιώματα.

Τι είπαν για την Τουρκία

Σουλτς: θα συνεχίσω τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

Ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σούλτς δήλωσε στη διάρκεια της αποψινής τηλεμαχίας του με τη συτηρητική καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ πως, αν εκλεγεί καγκελάριος της Γερμανίας, θα διακόψει τις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας με την ΕΕ.

Μέρκελ: “Όχι” σε Τουρκία

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία δεν πρέπει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι θα επιδιώξει μαζί με άλλους ηγέτες να υπάρξει μια κοινή θέση της ΕΕ στο θέμα αυτό.

«Είναι σαφές ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να γίνει μέλος της ΕΕ», δήλωσε η Μέρκελ κατά το αποψινό τηλεοπτικό ντιμπέιτ με τον κεντροαριστερό υποψήφιο για την καγκελαρία Μάρτιν Σουλτς αφού ο Σουλτς είπε ότι, αν εκλεγεί καγκελάριος, θα διακόψει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία.
«Πέραν αυτού, θα μιλήσω στους συναδέλφους μου για να δούμε αν μπορούμε να καταλήξουμε σε μια κοινή θέση πάνω σ’ αυτό ώστε να μπορέσουμε να τερματίσουμε αυτές τις ενταξιακές συνομιλίες», πρόσθεσε η Μέρκελ.

Τα σχόλια πιθανολογείται ότι θα επιδεινώσουν τις ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς η Μέρκελ δήλωσε την Παρασκευή ότι το Βερολίνο θα πρέπει να αντιδράσει με αποφασιστικό τρόπο στη σύλληψη άλλων δύο Γερμανών στην Τουρκία με πολιτικές κατηγορίες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version