Σάββατο, 23 Νοε.
12oC Αθήνα

Γερμανικές επιχειρήσεις προτιμούν να επενδύσουν στο εξωτερικό, παρά στη χώρα τους

Γερμανικές επιχειρήσεις προτιμούν να επενδύσουν στο εξωτερικό, παρά στη χώρα τους

Οι γερμανικές επιχειρήσεις θα επενδύσουν το επόμενο έτος κυρίως στο εξωτερικό παρά στη χώρα τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που έκανε η εφημερίδα Wall Street Journal.

Η έρευνα έγινε σε 19 από τις μεγαλύτερες γερμανικές επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στον χρηματιστηριακό δείκτη DAX 30. Οι εταιρείες προτίθενται να επενδύσουν κατά ποσοστό 43% κυρίως σε αναδυόμενες αγορές και κατά ποσοστό 11% στις ΗΠΑ. Μόνο το 15% θα επενδύσει περισσότερο στη Γερμανία και ένα ακόμη 5% στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ το 26% δεν απάντησε.

Οι ασθενείς επενδύσεις στη Γερμανία από τις επιχειρήσεις της χώρας είναι ένας από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους που αντιμετωπίζει η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, καθώς προσπαθεί να σχηματίσει τη νέα της κυβέρνηση συνασπισμού, σημειώνει το δημοσίευμα της WSJ. Η μικρή όρεξη των εταιρειών για την υλοποίηση επενδύσεων στη χώρα έχει γίνει μια σπαζοκεφαλιά για τους Γερμανούς αξιωματούχους και οικονομολόγους φέτος.

Πολλοί ήλπιζαν ότι θα υπήρχε ανάκαμψη των επενδύσεων μετά τις γερμανικές εκλογές, αλλά η έρευνα της WSJ δείχνει ότι το πρόβλημα είναι βαθύτερο. Καθώς δεν αυξάνονται οι πωλήσεις στη Γερμανία και την Ευρώπη τώρα —κι ούτε θα αυξηθούν για τα επόμενα χρόνια, όπως εκτιμούν οι εταιρείες—, πολλές επιχειρήσεις αποθαρρύνονται να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στη Γερμανία, όπου οι δαπάνες για σχηματισμό κεφαλαίου μειώθηκαν σε σχεδόν ιστορικά χαμηλά επίπεδα ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.

Το υψηλό κόστος παραγωγής, ιδιαίτερα οι υψηλές τιμές ενέργειας στη Γερμανία σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και ορισμένες ευρωπαϊκές ή αναδυόμενες οικονομίες, καθώς και η διαρκής αβεβαιότητα για την πιο μακροχρόνια συνοχή της Ευρωζώνης καταγράφονται επίσης συχνά ως αίτια για τις χαμηλές εγχώριες επενδύσεις. Το γεγονός ότι οι ασθενείς πωλήσεις στη Γερμανία και αλλού στην Ευρωζώνη αποθαρρύνουν τις επενδύσεις, δείχνει ότι οι Γερμανοί ηγέτες καταβάλλουν ένα τίμημα για τις αυστηρές πολιτικές που ακολουθούν για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη, οι οποίες έχουν συρρικνώσει τη συνολική ζήτηση, σημειώνει το δημοσίευμα.

Καθώς δεν υπήρξαν τονωτικά μέτρα στη Γερμανία και άλλες σχετικά ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες για να αντισταθμισθεί η συρρίκνωση στις χώρες της ευρωζώνης, το αποτέλεσμα ήταν μία ανεπάρκεια της ζήτησης στην ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία, σύμφωνα με πολλούς οικονομολόγους, καθυστέρησε την ανάκαμψή της από τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Υπάρχουν ορισμένες πρώτες ενδείξεις ότι οι γερμανικές επιχειρηματικές επενδύσεις έχουν σταματήσει τουλάχιστον να μειώνονται. Οι συνολικές δαπάνες για μηχανολογικό εξοπλισμό αυξήθηκαν κατά 0,9% στο δεύτερο τρίμηνο φέτος σε σχέση με το πρώτο, μετά από έξι συνεχόμενα τρίμηνα μειώσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας. Ακόμη, όμως, και αν οι γερμανικές επιχειρήσεις επενδύσουν περισσότερο το 2013, κάτι που δεν έχει ξεκαθαρίσει, το επίπεδο της επενδυτικής δαπάνης τους θα είναι μικρότερο από το 2011 και πολύ περισσότερο από το επίπεδό τους πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το γερμανικό σχέδιο για το χρηματοδοτικό κενό στην Ελλάδα

Πιθανά τα υψηλότερα όρια CO2 που επιθυμεί η Γερμανία

«Μπον Βιβέρ» Επίσκοπος σοκάρει τη Γερμανία με τις σπατάλες του

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε