«Ήταν μια αναπόφευκτη φυσική καταστροφή ή μια θανατηφόρα παράβλεψη» διερωτάται η ιστοσελίδα tagesschau.de σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα με αφορμή την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον 20 ατόμων για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι το περασμένο καλοκαίρι.
«Οι κατηγορίες είναι σοβαρές: σχεδόν οκτώ μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές με τους εκατό νεκρούς η ελληνική δικαιοσύνη απήγγειλε κατηγορίες σε 20 άτομα για ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Εκτός από τους φερόμενους εμπρηστές στους εναγόμενους συγκαταλέγονται πυροσβέστες, αστυνομικοί, δήμαρχοι και άλλοι πολιτικοί», γράφει η ανταπόκριση προσθέτοντας ότι όλοι οι παραπάνω απειλούνται με ποινές φυλάκισης έως δέκα χρόνων.
Η tagesschau κάνει αναδρομή στο ιστορικό της πυρκαγιάς, υπενθυμίζοντας πώς ξεκίνησε από το απερίσκεπτο κάψιμο ξερών κλαδιών ενός 65χρονου και πώς οδήγησε στη συνέχεια στους 100 θανάτους και την καταστροφή, ολοσχερώς ή εν μέρει, πάνω από 4.000 σπιτιών. «Οι δικαστές επιρρίπτουν στους κατηγορούμενους ότι δεν διέταξαν εγκαίρως την εκκένωση της περιοχής. Υπήρξαν επίσης σοβαρά προβλήματα συντονισμού των αρχών, που ήταν υπεύθυνες για την κατάσβεση» σημειώνει η tagesschau.de παρατηρώντας ότι μετεωρολόγοι έχουν τη δική τους άποψη. Ειδικότερα, αναφέρει το δημοσίευμα, «οι μετεωρολόγοι είναι εξίσου βέβαιοι ότι η καταστροφή ήταν μοιραία για τόσους πολλούς ανθρώπους λόγω των εξαιρετικά ισχυρών ανέμων». Ο ανταποκριτής εκτιμά ότι η δίκη αναμένεται να είναι μακρά και πιθανότατα θα ξεκινήσει σε λίγους μήνες.
SZ: «Διώξεις για την πυρκαγιά του αιώνα»
«Ήταν η πλέον θανατηφόρα πυρκαγιά στην Ευρώπη εδώ και πάνω από ένα αιώνα» γράφει η Süddeutsche Zeitung για την πυρκαγιά στο Μάτι.
Εκείνο το απόγευμα της Δευτέρας 23 Μαρτίου στη μέση του καλοκαιριού άφησε πίσω της σωρό από στάχτες και εκατοντάδες τραυματίες, γράφει η εφημερίδα γυρίζοντας πίσω στις μέρες εκείνες: «Ο εκατοστός νεκρός ήταν ο Σπύρος Σπυρίδης που πέθανε σε αθηναϊκό νοσοκομείο μετά από 145 μέρες λόγω βαρύτατων εγκαυμάτων. Ήταν 73 χρονών, έσωσε τα δύο του εγγόνια από τη φωτιά και περίμενε ο ίδιος επί ώρες στη θάλασσα για βοήθεια. Αυτή η βοήθεια δεν ήρθε ποτέ». Το ρεπορτάζ σημειώνει: «Τρεις εισαγγελείς ερευνούσαν την υπόθεση επί επτά μήνες. Κατηγορούν τους εναγόμενους αρμόδιους ότι παρέλειψαν να εκκενώσουν έγκαιρα την περιοχή».
Προσθέτει επίσης ότι οι διωκτικές αρχές κάνουν λόγο για «πλήρη αποτυχία στην επικοινωνία» μεταξύ των υπευθύνων και ελλείψεις στον συντονισμό των δυνάμεων διάσωσης. Η SZ παρατηρεί τέλος: «Κυβερνητικοί αξιωματούχοι προκάλεσαν δυσαρέσκεια μετά την πυρκαγιά, όταν επεσήμαναν ότι πολλά σπίτια στο Μάτι ήταν εκτός σχεδίου πόλης ή είχαν κτιστεί παράνομα, ρίχνοντας έτσι την ευθύνη στους πολίτες. Οι εισαγγελείς θεώρησαν το στοιχείο αυτό ως αίτιο της τραγωδίας, αλλά δεν το συμπεριέλαβαν στο κατηγορητήριο».
Πηγή: DW
Φωτο: EUROKINISSI