Κόσμος

Γιασούντα: Αγνώριστος στο Τόκιο μετά από 3 χρόνια ομηρίας – «Κόλαση μυαλού και σώματος»

Ένας 44χρονος Ιάπωνας δημοσιογράφος φθάνει στην πατρίδα του, στην Ιαπωνία, έπειτα από τρία χρόνια ομηρίας του από ενόπλους στη Συρία σε μια κατάσταση την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε "κόλαση" για το μυαλό και το σώμα.

Ο Τζουμπέι Γιασούντα, ο οποίος παραιτήθηκε από τη δουλειά του ως ρεπόρτερ σε εφημερίδα της Ιαπωνίας για να καλύψει τον πόλεμο του Ιράκ το 2003, αναμένεται στο Τόκιο με πτήση από την Τουρκία αλλά η υποδοχή του στην πατρίδα πρόκειται να γίνει σε ένα αμφιλεγόμενο κλίμα με κάποιους να θεωρούν ότι το πολεμικό ρεπορτάζ είναι ένα ριψοκίνδυνο πείραμα και άλλους θαρραλέα δημοσιογραφία.

“Είμαι χαρούμενος που μπορώ να επιστρέψω στην Ιαπωνία. Ταυτόχρονα δεν ξέρω τι θα συμβεί πλέον ή τι θα πρέπει να κάνω”, είπε ο υπερβολικά αδυνατισμένος και κατάκοπος Γιασούντα στο Reuters καθώς ταξίδευε στην Άγκυρα από την νότια Τουρκία, όπου είχε μεταβεί από τη Συρία έπειτα από 40 μήνες αιχμαλωσίας. Όπως είπε, μάλιστα, έκανε μεγάλες προσπάθειες να μιλήσει ιαπωνικά.

Αξιωματούχοι της ιαπωνικής κυβέρνησης είχαν νωρίτερα ταξιδέψει στη νότια Τουρκία για να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά του. Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ευχαρίστησε τις τουρκικές αρχές και άλλους που βοήθησαν για την απελευθέρωση του Γιασούντα.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Γιασούντα αιχμαλωτίστηκε από ενόπλους στην περιοχή. Στα τέλη του 2002, ταξίδεψε στο Ιράκ κάνοντας χρήση της άδειάς του μετ΄αποδοχών από την εφημερίδα Shinano Mainichi, όπου έγραφε για περιβαλλοντικά θέματα, την ασφάλεια τροφίμων και οικογενειακά ζητήματα. Απογοητευμένος επειδή η εφημερίδα δεν τον έστελνε σε αποστολή στην περιοχή, το 2003 παραιτήθηκε και το 2004 ταξίδεψε στο Ιράκ όπου αιχμαλωτίστηκε από ενόπλους κοντά στη Βαγδάτη και κρατήθηκε όμηρος για τρεις ημέρες.

Σε βιβλίο του που έγραψε εκείνη τη χρονιά εξηγούσε ότι αποφάσισε να κάνει το ταξίδι από μόνος του γιατί ήθελε να δείξει πόσο υποφέρει ο λαός από τον πόλεμο. Ο Γιασούντα εξηγεί ότι τα μέσα ενημέρωσης της χώρας του αναφέρονταν μόνο σε διπλωματικά ζητήματα και στις επιθεωρήσεις των Ηνωμένων Εθνών όταν έκαναν ρεπορτάζ για το Ιράκ.

Ο Γιασούντα επέστρεψε στο Ιράκ το 2007 για να εργαστεί ως μάγειρας σε στρατόπεδο εκπαίδευσης του ιρακινού στρατού και το 2010 κυκλοφόρησε ένα βιβλίο στην Ιαπωνία για τους εργάτες στις εμπόλεμες ζώνες.

Το τελευταίο του ταξίδι στην περιοχή ήταν το 2015. Εκτός από ορισμένα σύντομης διάρκειας βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τους ενόπλους που τον κρατούσαν όμηρο, πολύ λίγα έχουν γίνει γνωστά για την τύχη του μετά την εξαφάνισή του. Άλλοι Ιάπωνες που συνελήφθησαν όμηροι εκεί έχουν δολοφονηθεί.

Το 2015 ο βετεράνος Ιάπωνας πολεμικός ανταποκριτής Κένζι Γκότο και ένας φίλος του τον οποίο είχε επιχειρήσει να απελευθερώσει, ο Χαρούρα Γιουκάουα, αποκεφαλίστηκαν από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Η αντίδραση στη χώρα τους ήταν αρνητική καθώς αμφότεροι επικρίθηκαν για την απόφασή τους να ταξιδέψουν στο Ιράκ.

Νωρίτερα, το 2004, ένας Ιάπωνας μαθητής γυμνασίου, ένας εργαζόμενος σε ανθρωπιστική οργάνωση και ένας φωτογράφος που είχαν συλληφθεί όμηροι στο Ιράκ, επίσης επικρίθηκαν και χαρακτηρίστηκαν ανεύθυνοι μετά την απελευθέρωσή τους. Η Ιαπωνία είναι προσεκτική και προτιμά να μένει αμέτοχη σε συρράξεις στη Μέση Ανατολή στην προσπάθειά της να διατηρήσει φιλικούς δεσμούς με χώρες όπως το Ιράν και η Σαουδική Αραβία που έχουν έντονες κόντρες.

«Ο Γιασούντα έχει μεγάλη ψυχική δύναμη»

“Έχουν υπάρξει επικρίσεις στο παρελθόν και φαίνεται ότι ήδη και αυτή την φορά συμβαίνουν. Ο Γιασούντα είναι σκληρός και έχει μεγάλη ψυχική δύναμη. Δεν ανησυχώ ότι θα έχει πρόβλημα”, είπε τηλεφωνικώς στο Reuters ο δημοσιογράφος Κοσούκε Τσουνεόκα, ο οποίος είναι φίλος του Γιασούντα.

Όσο ταξίδευε στην Ιαπωνία ο Γιασούντα, κάποιοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έσπευσαν να τον καταδικάσουν.
“Μετά την επιστροφή του θέλω να δώσει συνέντευξη Τύπου για να ζητήσει συγγνώμη και να εργαστεί για να αποπληρώσει τα λύτρα. Δεν θέλω να ακούσω την άποψή του”, έγραψε κάποιος στο Twitter.

Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει αρνηθεί ότι κατέβαλε λύτρα για την απελευθέρωση του Γιασούντα. “Ήταν πράγματι απαραίτητο να τον διασώσουν και πάλι, να πληρώσουμε ένα τεράστιο ποσό ως λύτρα;”, διερωτήθηκε ένας άλλος χρήστης στο Twitter.

Αυτό το είδος της κριτικής δυσκολεύει μελλοντικά τους δημοσιογράφους να καλύπτουν ειδήσεις της περιοχής, σύμφωνα με τον Γιοσιχίρο Κάντο, πρώην δημοσιογράφο της εφημερίδας Asahi.

“Ανησυχώ ότι η ατμόσφαιρα θα γίνει τέτοια ώστε δεν θα πηγαίνει κανένας εκεί επειδή είναι επικίνδυνα και η τάση θα είναι προς την αυτοπροστασία”, έγραψε ο ίδιος στην ιστοσελίδα της Ένωσης Ιαπώνων Δημοσιογράφων Εργαζόμενων σε Επικίνδυνες Περιοχές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συγκέντρωση ακροδεξιών στο Μαγδεμβούργο για το μακελειό με τους 5 νεκρούς - «Όσοι δεν αγαπούν τη Γερμανία να φύγουν», φωνάζουν
Τουλάχιστον 500-600 ακροδεξιοί εξτρεμιστές και χούλιγκανς συγκεντρώθηκαν απόψε (21.12.2024) στην πλατεία Hasselbachplatz στο Μαγδεμβούργο, στο περιθώριο...
Μαγδεμβούργο: Συγκέντρωση ακροδεξιών σε πλατεία της πόλης για το μακελειό με τους 5 νεκρούς
«Μονόκεροι, παγανιστές και δρυίδες» συγκεντρώθηκαν στο Στόουνχεντζ για να υποδεχθούν την πρώτη ανατολή μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο
Ντυμένοι με ζεστά και έντονα χρωματιστά ρούχα, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Στόουνχεντζ της Βρετανίας για να δουν από κοντά...
Χειμερινό ηλιοστάσιο: «Μονόκεροι, παγανιστές και δρυίδες» συγκεντρώθηκαν στο Στόουνχεντζ για να υποδεχθούν την πρώτη ανατολή