Η μάχη για την παγκόσμια ηγεσία στην τεχνητή νοημοσύνη μαίνεται για τα καλά και η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει. Σε αυτό επικεντρώνεται και η διεθνής διήμερη Σύνοδος για την AI που διεξάγεται στο Παρίσι: Συζήτηση και δράση ώστε να μην μείνει η Ευρώπη πίσω.
H Ευρώπη δείχνει πιο έτοιμη να βάλει νερό στο κρασί της στον έλεγχο της τεχνητής νοημοσύνης και να περιορίσει την νομοθετική της δράση στην ανάπτυξη τεχνολογιών ΑΙ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα επενδύσει συνολικά 200 δισεκατομμύρια για την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ευρώπη.
Κατά την ομιλία της στη Σύνοδο για την Τεχνητή Νοημοσύνη, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία «AI Champions», η οποία υπόσχεται 150 δισεκατομμύρια ευρώ από τους παρόχους, τους επενδυτές και τη βιομηχανία, καθώς και τη νέα πρωτοβουλία «Invest AI» που υπόσχεται 50 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή συνολικά 200 δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη. «Θα εστιάσουμε σε βιομηχανικές και κρίσιμες εφαρμογές. Θα είναι η μεγαλύτερη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον κόσμο για την ανάπτυξη αξιόπιστης τεχνητής νοημοσύνης», είπε η Πρόεδρος της Επιτροπής.
«Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα βελτιώσει την υγειονομική μας περίθαλψη, θα τονώσει την έρευνα και την καινοτομία μας και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά μας», είπε. Σημείωσε, επίσης, ότι αυτή η μοναδική σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, παρόμοια με το CERN, για την τεχνητή νοημοσύνη θα επιτρέψει σε όλους τους επιστήμονες και τις εταιρείες να αναπτύξουν τα πιο προηγμένα πολύ μεγάλα μοντέλα που απαιτούνται «για να καταστεί η Ευρώπη ήπειρος τεχνητής νοημοσύνης».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι «η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι ένα δώρο στην ανθρωπότητα, αλλά παράλληλα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα οφέλη είναι ευρέως διαδεδομένα και προσβάσιμα σε όλους».
Η διήμερη AI Action Summit στο Παρίσι σηματοδοτεί την τρίτη μεγάλη διεθνή συνάντηση αφιερωμένη στην τεχνητή νοημοσύνη, συγκεντρώνοντας παγκόσμιους ηγέτες, διευθύνοντες συμβούλους της τεχνολογίας όπως ο CEO του OpenAI Σαμ Άλτμαν, ο προέδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ και ο CEO της Google Σούνταρ Πιτσάι και αι κορυφαίους επιστήμονες.
Η κρίσιμη διαφορά βρίσκεται στο όνομα – έχει εξελιχθεί από «Σύνοδος Κορυφής για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης» σε «Σύνοδος Κορυφής για την τεχνητή νοημοσύνη» και τώρα σε «Σύνοδος Κορυφής Δράσης για την τεχνητή νοημοσύνη», μετατοπίζοντας το επίκεντρο από τις θεωρητικές ανησυχίες για την ασφάλεια στην εφαρμογή και τον τρόπο ανάπτυξης της ταχέως εξελισσόμενης τεχνολογίας, σημειώνει το Forbes.
Τη διάσκεψη διευθύνει ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν μαζί με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, ενώ μεταξύ των συμμετεχόντων είναι και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κίνας, Ντινγκ Σιουεσιάνγκ, όπως και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς – η συμμετοχή του τελευταίου στη διάσκεψη του Παρισίου αποτελεί το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από την ανάληψη των καθηκόντων του.
Στόχος της εκδήλωσης να εξετάσει τον τρόπο αξιοποίησης των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης ώστε όλοι να ωφεληθούν και να μειωθούν οι κίνδυνοι.
Η ΕΕ θέλει αυστηρούς κανόνες, ενώ ΗΠΑ και Κίνα ανταγωνίζονται σε επίπεδο κερδών, με εταιρείες της τεχνολογίας να βρίσκονται σε μία ξέφρενη κούρσα ανάπτυξης εργαλείων AI.
Από τότε ειδικά που η DeepSeek έφερε τα πάνω-κάτω στον κόσμο της AI, παρουσιάζοντας ένα ανοιχτό – τύπου μοντέλο με πολύ χαμηλότερο κόστος από το αντίστοιχο ChatGPT της OpenAI, πολλοί αναρωτιούνται: «Κατά πόσο τα δισεκατομμύρια που ξοδεύονται στην τεχνητή νοημοσύνη στις ΗΠΑ επενδύονται πράγματι με τον ενδεδειγμένο τρόπο;»
Στις ΗΠΑ δεν υπάρχει πλέον κανονιστικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της AI, αφού λίγο μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ αναίρεσε τη σχετική νομοθεσία που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση Μπάιντεν. Αντίθετα στην Ευρώπη είναι περισσότερες οοι φωνές που ζητούν ένα εκτενέστερο ρυθμιστικό πλαίσιο.
Και κάπως έτσι η Ευρώπη αρχίζει πλέον να παίρνει πιο σοβαρά την Τεχνητή Νοημοσύνη…
Εμανουέλ Μακρόν: «Βάλτο μωρό μου στην πρίζα»
Πρόθεση της Γαλλικής Προεδρίας και συγκεκριμένα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν είναι να μπει η Ευρώπη στο επίκεντρο της Τεχνητής Νοημοσύνης: «Δεν ανήκει μόνο σε δυο χώρες», αναφέρουν πηγές του Ελιζέ.
Μέσω… Τραμπ επιχείρησε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν να διαφημίσει τις δυνατότητες της χώρας του και της Ευρώπης στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης τη Δευτέρα, στο Παρίσι.
Απευθυνόμενους στους επενδυτές και τις τεχνολογικές εταιρείες, ο Μακρόν τους κάλεσε «να διαλέξουν την Ευρώπη και τη Γαλλία για την τεχνητή νοημοσύνη».
Σχολιάζοντας, δε, τη μεγάλη ενεργειακή κατανάλωση για την Τεχνητή Νοημοσύνη, ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε την εμπιστοσύνη του στην πυρηνική ενέργεια.
Στο πλαίσιο αυτό θυμήθηκε το «κάντε γεωτρήσεις, κάντε γεωτρήσεις, μωρό μου, κάντε γεωτρήσεις» του Ντόναλντ Τραμπ («drill, baby, drill» στο πρωτότυπο) κατά την ορκωμοσία του και είπε:
«Έχω έναν καλό φίλο στην άλλη άκρη του Ατλαντικού που λέει “drill, baby, drill”. Εδώ δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη. Εδώ είναι “βάλτο μωρό μου στην πρίζα”. Έχουμε διαθέσιμο ηλεκτρικό ρεύμα».
Ο πρόεδρος της Γαλλίας αναφέρθηκε και στη στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη λέγοντας ότι «αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την Ευρώπη να πατήσει το γκάζι» σε θέματα τεχνολογίας.
«Πρέπει να παρέχουμε μια μεγαλύτερη εγχώρια αγορά σε όλες τις startups όταν ξεκινούν ως ευρωπαϊκές» κατέληξε ο Μακρόν.
Καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αφαίρεσε τα προστατευτικά κιγκλιδώματα τεχνητής νοημοσύνης του προκατόχου του για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των ΗΠΑ, έχει αυξηθεί η πίεση στην ΕΕ να ακολουθήσει μια πιο ελαφριά προσέγγιση στον κανονισμό της τεχνητής νοημοσύνης για να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες στον τεχνολογικό αγώνα.
Οι εξελίξεις στην ΑΙ
Η Σύνοδος Κορυφής του Παρισιού για τη δράση της τεχνητής νοημοσύνης ασχολείται με πέντε βασικά θέματα, σύμφωνα με το Forbes: δημόσιο συμφέρον, θέσεις εργασίας, επενδύσεις, ηθική και εφαρμογή
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε ιατρικές ανακαλύψεις, να βελτιστοποιήσει τη χρήση ενέργειας και να φέρει επανάσταση στην πρόσβαση στην εκπαίδευση και τη γνώση, σύμφωνα με την κεντρική ομιλία του Τσέχου προέδρου Πέτερ Πάβελ στη σύνοδο.
Ωστόσο, πέρα από αξιοσημείωτες επιτυχίες όπως η AlphaFold, οι καθολικά συμφωνημένες περιπτώσεις χρήσης «AI for good» παραμένουν σπάνιες. Ο ιδιωτικός τομέας κυριαρχεί στην ανάπτυξη, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με το ποιος πραγματικά ωφελείται.
Χωρίς παρέμβαση, η τεχνητή νοημοσύνη είναι πιθανό να διευρύνει το χάσμα μεταξύ εκείνων που ελέγχουν την τεχνολογία και εκείνων που απλώς τη χρησιμοποιούν, σημειώνει σε ανάλυσή του το Forbes.
Η τρέχουσα πορεία ενέχει τον κίνδυνο συγκέντρωσης της εξουσίας σε έναν μικρό αριθμό ιδιωτικών φορέων, απειλώντας την εθνική κυριαρχία στην ηγεσία της AI, σύμφωνα με τη Le Monde.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα επηρεάσει σχεδόν το 40% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως, αντικαθιστώντας ορισμένες, ενώ θα συμπληρώσει άλλες. Ο αντίκτυπός της θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον η τεχνητή νοημοσύνη θα ενισχύσει τους εργαζόμενους με υψηλό εισόδημα ή θα εκτοπίσει αυτούς με χαμηλότερη εξειδίκευση. Οι προσπάθειες επανεκπαίδευσης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων παραμένουν άνισες, αφήνοντας πολλούς εργαζόμενους ως παθητικά υποκείμενα και όχι ως ενεργούς συμμετέχοντες στην εξέλιξη της ΑΙ, προειδοποιεί η Nabiha Syed, εκτελεστική διευθύντρια του Ιδρύματος Mozilla.
Η έρευνα δείχνει ότι ακόμη και τα παραδοσιακά «ασφαλή» επαγγέλματα είναι πλέον ευάλωτα λόγω της ΑΙ. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να προωθήσουν την προσαρμοστικότητα του εργατικού δυναμικού και να δώσουν κίνητρα σε εκπαιδευτικά προγράμματα για να εξοπλίσουν τις μελλοντικές γενιές με την αλφαβητική γνώση της τεχνητής νοημοσύνης, προτείνει η Syed.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη ανοικτού κώδικα θα μπορούσε να εκδημοκρατίσει την πρόσβαση και να εξισώσει τους όρους ανταγωνισμού.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις προκλήσεις, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να αντιμετωπίσουν τα ακόλουθα ερωτήματα: Πώς μπορούν οι εργαζόμενοι σε επαγγέλματα που κινδυνεύουν από την ΑΙ να επανεκπαιδευτούν για να προσαρμοστούν στις τεχνολογικές εξελίξεις; Ποιες πολιτικές μπορούν να εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις για να μετριάσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην απασχόληση; Πώς μπορούν οι επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν την τενχητή νοημοσύνη για να αυξήσουν την παραγωγικότητα χωρίς να επιδεινώσουν την ανεργία;
Ο ρόλος της Κίνας
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θέλει η Κίνα να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην παγκόσμια διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης.
Η κυκλοφορία του DeepSeek τον περασμένο μήνα κατέπληξε τον κόσμο λόγω της ικανότητάς του να ανταγωνίζεται δυτικούς παίκτες όπως το ChatGPT. Κλιμάκωσε επίσης την ευρύτερη γεωπολιτική αναμέτρηση μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον για την τεχνολογική υπεροχή.
Ο Τραμπ είπε ότι το DeepSeek ήταν ένα «κάλεσμα αφύπνισης» για την τεχνολογική βιομηχανία των ΗΠΑ. Η εφαρμογή DeepSeek chatbot αντιμετωπίζει πλέον έρευνες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, απαγορεύσεις στις ΗΠΑ και σε ορισμένες άλλες χώρες λόγω ανησυχιών σχετικά με το απόρρητο και την ασφάλεια.
Ωστόσο, η άνοδος της DeepSeek, η οποία κατασκεύασε το μοντέλο ανοιχτού κώδικα AI με ένα πολύ μικρότερο κόστος, ευθυγραμμίζει επίσης τα συμφέροντα της Κίνας με τα συμφέροντα της Γαλλίας.
Ενώ οι ΗΠΑ ηγούνται των επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη, η Ευρώπη υπολείπεται, με τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών κεφαλαίων στην τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση να ανέρχεται μόλις σε 15,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, σε σύγκριση με σχεδόν 100 δισεκατομμύρια δολάρια στη Βόρεια Αμερική, σύμφωνα με την έκθεση της PitchBook.
Την παραμονή της συνόδου κορυφής, η Γαλλία υποσχέθηκε 109 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη της ΑΙ, σε μια προσπάθεια να τοποθετηθεί ως βασικός παίκτης. Εν τω μεταξύ, ένας συνασπισμός παγκόσμιων επενδυτών ανακοίνωσε χρηματοδότηση ύψους 150 δισ. ευρώ για την τεχνητή νοημοσύνη στην Ευρώπη, υπό την προϋπόθεση ότι η Ευρώπη θα υιοθετήσει ένα πιο διαφανές και ανταγωνιστικό πλαίσιο για την ΑΙ.
Στις 6 Φεβρουαρίου, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν επενδύσεις μεταξύ 30 και 50 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μια πανεπιστημιούπολη κέντρων δεδομένων που θα είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας εταιρικής σχέσης AI που υπεγράφη με τη Γαλλία.
Την ίδια ώρα εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ηθική και την αξιοπιστία των τεχνολογιών ΑΙ.
Ενώ η ΕΕ έχει ήδη ξεκινήσει την εφαρμογή κανονισμών, όπως ο νόμος για την τεχντητή νοημοσύνη, δεν υπάρχει ένα ενιαίο παγκόσμιο πλαίσιο.
Οι εξελίξεις αυτές εγείρουν κρίσιμα ερωτήματα: Μπορούν οι υπάρχουσες πρωτοβουλίες, όπως η Παγκόσμια Σύμπραξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη, να συντονιστούν για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου συστήματος διακυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς; Θα καταλήξει η σύνοδος κορυφής σε μια πολυμερή συμφωνία σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της AI;
Θα δεσμευτούν οι κυβερνήσεις και οι τιτάνες της ΑΙ; Θα ανταποκριθούν οι επενδύσεις της Ευρώπης στην τεχνητή νοημοσύνη στις φιλοδοξίες των ΗΠΑ και της Κίνας; Και το κρίσιμο είναι ότι τα ίδια ερωτήματα θα κυριαρχήσουν στην επόμενη σύνοδο κορυφής για την ΑΙ;
Ας ελπίσουμε ότι θα το μάθουμε σύντομα.