Οι φυσαλίδες είναι αυτές που, πέρα από το άφρισμα, δίνουν στη σαμπάνια την χαρακτηριστική γεύση και το άρωμά της…
Γι’ αυτό επιλέξτε το κατάλληλο ποτήρι. Αυτό θα αυξήσει τις φυσαλίδες και θα δώσει μια καλύτερη γευστική εμπειρία της σαμπάνιας.
Ποιοί το λένε αυτό; Μα φυσικά Γάλλοι επιστήμονες. Αν δεν ξέρουν οι γάλλοι, τότε ποιος ξέρει;
Πρόκειται για την πρώτη στον κόσμο έρευνα που μελέτησε τόσο λεπτομερώς την χημεία των φυσαλίδων.
Διαπιστώθηκε λοιπόν οτι στις φυσαλίδες υπάρχουν μέχρι και 30 φορές περισσότερες χημικές ουσίες που βελτιώνουν τη γεύση και το άρωμα, σε σχέση με το υπόλοιπο ποτό.
Η νέα έρευνα αλλάζει τελείως την κατανόησή μας για το ρόλο των φυσαλίδων στα αφρίζοντα ποτά. Στο παρελθόν, το διοξείδιο του άνθρακα στις φυσαλίδες πίστευαν πως απλώς έδινε στο αφρίζον κρασί μια όξινη γεύση κι ένα μικρό μυρμήγκιασμα στη γλώσσα. Τώρα όμως δείχνει πως ο ρόλος των φυσαλίδων είναι πολύ πιο σημαντικός.
Φυσικά όμως παίζει και κάτι άλλο το ρόλο του. Πρόκειται για το ποτήρι…
Γιατί, άλλο να πίνει σαμπάνια σε πλαστικό ποτήρι και άλλο στο ποτήρι της!
Θα πρέπει να προτιμάτε ραβδωτό ποτήρι, καθώς έτσι βοηθάει στην εμφάνιση περισσότερων φυσαλίδων. Καθώς η σαμπάνια χύνεται στο ποτήρι, οι μυριάδες φυσαλίδες σπάνε και βγάζουν πάνω από την επιφάνεια του ποτού μια πληθώρα μικροσκοπικών σταγόνων, με την μορφή αεροζόλης, που δίνουν την χαρακτηριστική γεύση και το διακριτικό άρωμα στο ποτό.
Μάριος Ιωάννου