Γαλλία και Γερμανία βρίσκονται σε πολιτική και οικονομική δίνη
Τους λόγους που ο γαλλογερμανός κινητήρας που τροφοδοτούσε την Ευρώπη είναι σχεδόν τελειωμένος επιχειρεί να εξηγήσει ο Guardian, σε μία χρονική περίοδο που τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία, μεγαλύτερα κράτη της ΕΕ, βρίσκονται σε πολιτική και οικονομική δίνη.
«Όταν η Γαλλία και η Γερμανία προοδεύουν, όλη η Ευρώπη προοδεύει. Όταν δεν το κάνουν, σταματάει», έλεγε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ.
Τώρα, η βρετανική εφημερίδα διερωτάται «τι θα έλεγε ο Σιράκ για την την τρέχουσα κατάσταση της περίφημης γαλλογερμανικής μηχανής, η οποία, από την ίδρυση του μπλοκ, έχει τροφοδοτήσει τόσο μεγάλο μέρος του μεταπολεμικού ευρωπαϊκού σχεδίου;».
Φαίνεται όχι τόσο να παραπαίει όσο να είναι ολοκληρωτικά διαλυμένη.
Τι συμβαίνει στη Γαλλία
Την Παρασκευή (13.12.24) ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν διόρισε τον Φρανσουά Μπαϊρού νέο πρωθυπουργό της χώρας, ο οποίος θα επιχειρήσει να συγκροτήσει σταθερή κυβέρνηση μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Μπαρνιέ, της συντομότερης στην ιστορία της Γαλλίας από το 1958.
Οι πολιτικές αυτές αλλαγές έρχονται ενώ το έλλειμμα της Γαλλίας ξεπερνά το 6,1% του ΑΕΠ φέτος, υπερδιπλάσιο του ορίου της Ευρωζώνης- το δημόσιο χρέος είναι 110% του ΑΕΠ και αυξάνεται. Οι αγορές ομολόγων αξιολόγησαν αυτό το μήνα τη Γαλλία ως οριακά λιγότερο αξιόχρεη από την Ελλάδα.
Η κατάσταση στη Γερμανία
Στη Γερμανία, ο εύθραυστος συνασπισμός υπό την ηγεσία της κεντροαριστεράς που βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία τρία χρόνια κατέρρευσε τον περασμένο μήνα κάτω από το βάρος των ιδεολογικών του αντιφάσεων και την πίεση των πολλαπλών κρίσεων που προκλήθηκαν από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Όποιος και αν γίνει καγκελάριος μετά τις εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου θα πρέπει να αντιμετωπίσει την οικονομία που ταλανίζεται από το υψηλό κόστος ενέργειας και εργασίας, καθώς και από τη γραφειοκρατία, τις καταρρέουσες υποδομές και την αργόσυρτη ψηφιακή ανάπτυξη.
Το μπλοκ ενδεχομένως να έρθει σε τέλμα για μήνες
Η επιβράνδυση με τον βασικό εμπορικό εταίρο Κίνα έχει επίσης επιφέρει πλήγμα στις γερμανικές εξαγωγές, ένα παραδοσιακό πλεονέκτημα, ενώ η εξαιρετικά σημαντική αυτοκινητοβιομηχανία έχει καθυστερήσει να αναπτύξει ελκυστικά ηλεκτρικά οχήματα (EV) και τώρα αντιμετωπίζει την απειλή μεγάλων αμερικανικών δασμών υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.
Με τη Γαλλία να μην μπορεί να διεξάγει νέες βουλευτικές εκλογές μέχρι τον Ιούλιο και τη Γερμανία να μην έχει ενδεχομένως νέα κυβέρνηση μέχρι τον Ιούνιο, ο πολιτικός αναβρασμός στην κορυφή των δύο χωρών με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ΕΕ θα δυσχεράνει αναπόφευκτα τη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ, παρατηρεί ο Guardian.
Η Γαλλία και Γερμανία θεωρούνται ο βασικός άξονας ισχύος της ΕΕ που καθοδηγεί την πολιτική και καθορίζει τα κύρια σημείθα της ατζέντας της. Με τις δύο χώρες να μην είναι σε θέση να λάβουν μεγάλες πολιτικές αποφάσεις ελλείψει ισχυρών και σταθερών κυβερνήσεων, το μπλοκ ενδεχομένως να έρθει σε τέλμα για μήνες.