Κόσμος

Γιατί ο Τραμπ επέλεξε τη Σαουδική Αραβία για τις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία: Από κράτος «παρίας» βασικός παίκτης στη διπλωματική σκακιέρα

Για στρατηγική επιλογή, κάνει λόγο το BBC

Τις προηγούμενες ημέρες τα βλέμματα του πλανήτη ήταν στραμμένα στην Γερμανία, όπου πραγματοποιήθηκε η κρίσιμη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. Πλέον το επίκεντρο του ενδιαφέροντος έχει μετατοπιστεί στη Σαουδική Αραβία που θα φιλοξενήσει τις συνομιλίες των αμερικανικών και ρωσικών αντιπροσωπειών με στόχο τον τερματισμό του -εδώ και δύο χρόνια – πολέμου στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, μετέβη στην πρωτεύουσα Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας για να συναντηθεί με αξιωματούχους της Μόσχας και να ξεκινήσει συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία μαζί με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Τραμπ Μάικ Γουότς και τον απεσταλμένο του Λευκού Οίκου στη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ.

Απέναντί τους θα έχουν τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ, όπως έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Σαουδική Αραβία αναμένεται να φιλοξενήσει επίσης τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, την οποία έχουν στόχο να προετοιμάσουν οι συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.

Η Σαουδική Αραβία αναδεικνύεται επομένως ως βασικός παράγοντας στις διπλωματικές εξελίξεις. Η επιλογή του μάλιστα θεωρείται στρατηγική επιλογή. Οι διπλωματικοί ελιγμοί της Σαουδικής Αραβίας αντικατοπτρίζουν τις φιλοδοξίες της να επιβληθεί στην παγκόσμια σκηνή, διασφαλίζοντας παράλληλα τα δικά της γεωπολιτικά συμφέροντα.

Η επιλογή της Σαουδικής Αραβίας από την κυβέρνηση Τραμπ ως τόπου διεξαγωγής σημαντικών συνομιλιών για την Ουκρανία υπογραμμίζει πόσο μακριά έχει φτάσει διπλωματικά το Βασίλειο από τότε που θεωρούνταν κράτος «παρίας» εξαιτίας της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη. 

Σε πολλά μέτωπα – στην ψυχαγωγία και τον αθλητισμό ειδικότερα – η χώρα έχει δαπανήσει τεράστια χρηματικά ποσά για να προωθήσει τις φιλοδοξίες της να γίνει σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια σκηνή.

Σε διπλωματικό επίπεδο, η σαουδαραβική ηγεσία έχει επίσης ενισχύσει τον ρόλο της. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Μπάιντεν, η Σαουδική Αραβία απομακρύνθηκε από τις ΗΠΑ.

Οι Σαουδάραβες ξεκαθάρισαν ότι θα ακολουθήσουν αυτό που θεωρούν πρώτα και κύρια δικό τους συμφέρον – συνάπτοντας στενότερες σχέσεις με χώρες που θεωρούνται βασικοί αντίπαλοι των ΗΠΑ, όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο είναι ευπρόσδεκτη από τους Σαουδάραβες.

Άλλωστε, η πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό στην πρώτη του θητεία ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, ήταν στη Σαουδική Αραβία – και ο χαρακτήρας της τωρινής εξωτερικής του πολιτικής είναι πιο ευνοϊκός για την τρέχουσα σαουδαραβική ηγεσία.

Ένα από τα πιθανά επιτεύγματα που ο Τραμπ θα ήθελε περισσότερο να καταγράψει στο ιστορικό του θα ήταν μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ των Σαουδάραβων και του Ισραήλ.

Αλλά μεσολάβησε ο πόλεμος στη Γάζα και αυτό μπορεί κάλλιστα να αυξήσει το τίμημα που θα απαιτήσει η Σαουδική Αραβία για μια συμφωνία.

Οι Σαουδάραβες έσπευσαν πολύ γρήγορα να ανακοινώσουν την οριστική απόρριψη του σχεδίου του Τραμπ για τη Γάζα – να απομακρυνθούν όλοι οι Παλαιστίνιοι και να ξαναχτιστεί ως θέρετρο.

Αυτό ώθησε το Βασίλειο να προσπαθήσει να καταλήξει σε ένα εφαρμόσιμο εναλλακτικό σχέδιο με άλλα αραβικά κράτη – το οποίο θα έβλεπε τους κατοίκους της Γάζας να παραμένουν στη θέση τους καθώς ο θύλακας θα ανοικοδομείται και θα οδηγούσε σε λύση της σύγκρουσης με δύο κράτη.

Η τρέχουσα σκέψη της κυβέρνησης Τραμπ φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με αυτό – στην πολιτική της απέναντι τόσο στη Γάζα όσο και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Ο τρόπος με τον οποίο θα επιλυθεί αυτό το ζήτημα θα αποτελέσει κλειδί για τη δυναμική της εξελισσόμενης σχέσης μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ.

Αυτό που είναι σαφές είναι ότι οι Σαουδάραβες δεν έχουν καμία πρόθεση να περιορίσουν τη φιλοδοξία τους να γίνουν ένας ουσιαστικός παίκτης στην παγκόσμια διπλωματία, καταλήγει σε ανάλυσή του το BBC. 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η τελευταία φορά που ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε την Ελλάδα: Το μήνυμα για τους μετανάστες και το «Πιστεύω» που είπε στα ελληνικά
Ήταν Δεκέμβριος του 2021 όταν ο Πάπας Φραγκίσκος πραγματοποίησε τη δεύτερη και εν τέλει την τελευταία επίσκεψή του στην Ελλάδα. Τότε...
Ο Πάπας Φραγκίσκος στην Ελλάδα
Εκλογή νέου Πάπα: Το Κονκλάβιο, ο μαύρος ή άσπρος καπνός κι όλο το περίπλοκο τελετουργικό στην Καπέλα Σιξτίνα στο Βατικανό
Οι Καρδινάλιοι ψηφίζουν μυστικά τον υποψήφιό τους, γράφοντας το όνομά του σε ένα χαρτάκι και τοποθετώντας την ψήφο τους σε ένα δισκοπότηρο στην κορυφή ενός βωμού που βρίσκεται στο κέντρο της αίθουσας
Καρδινάλιοι στο Βατικανό
Η ιστορία ζωής του Πάπα Φραγκίσκου: Αρνήθηκε τη χλιδή, λάτρευε τον Μαραντόνα και είχε σχεδιάσει την κηδεία του
Από τότε που έγινε πάπας το 2013, έβαλε στόχο να κάνει την Εκκλησία πιο ανοιχτή για όλους, δίνοντας ρόλους - κλειδιά σε γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση πολλών συντηρητικών
Ο Πάπας Φραγκίσκος 1
Πέθανε ο Πάπας Φραγκίσκος σε ηλικία 88 ετών: Η περίοδος πένθους, το τελετουργικό της ταφής του και οι διαδικασίες για τη διαδοχή του
Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε πάρει εξιτήριο στις 23 Μαρτίου από το νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν από τις 14 Φεβρουαρίου, έχοντας υποστεί διπλή πνευμονία. Η ανακοίνωση του Καρδινάλιου Φάρελ για τον θάνατό του. Δείτε Live εικόνα από την πλατεία του Αγίου Πέτρου
Πέθανε ο Πάπας Φραγκίσκος 13