Κόσμος

Γιατί οι εργαζόμενοι αλλάζουν χώρα – Τα κίνητρα της σύγχρονης εργασιακής μετανάστευσης

Τι αποκαλύπτει έρευνα του Jobseeker όσον αφορά τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για εργασία

Η πρόθεση ή επιθυμία μετεγκατάστασης για εργασία βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ τα τελευταία χρόνια. Το 60,7% των Ελλήνων δήλωσε σε περσινή δημοσκοπική έρευνα της διαΝΕΟσις ότι θα μετανάστευε στο εξωτερικό αν έβρισκε δουλειά με μεγαλύτερες αποδοχές και καλύτερες συνθήκες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, μελέτη του The Network εκτιμά ότι έως και 800 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να ψάχνουν ενεργά για δουλειά αυτή τη στιγμή εκτός των συνόρων της χώρας τους. 

Ποιοι προορισμοί, όμως, συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον εκείνων που αναζητούν περισσότερες ευκαιρίες καριέρας και καλύτερη ποιότητα ζωής; Σε αυτή την ερώτηση απαντά παγκόσμια έρευνα του jobseeker.com, η οποία ανέλυσε δεδομένα κοινωνικών τάσεων για να διερευνήσει τη μετακίνηση ταλέντων σε 30 βασικές χώρες.

Σύμφωνα με τα ευρήματά της, ο Καναδάς είναι η χώρα που εξετάζεται πιο συχνά για μετεγκατάσταση, γεγονός που τον καθιστά τον πιο δημοφιλή προορισμό για εργασία. Ακολουθεί κατά πόδας η Αυστραλία, ενώ την τρίτη θέση της κατάταξης μοιράζονται οι ΗΠΑ και η Ελβετία.

Η Ελβετία, μάλιστα, δεν είναι μόνο η πιο ελκυστική χώρα για εργασία στην Ευρώπη ή ο δημοφιλέστερος προορισμός για τους Έλληνες (όπως προέκυψε από τις αναζητήσεις τους). Μαζί με την Ιαπωνία, είναι οι δύο χώρες που κερδίζουν έδαφος ως ανερχόμενες επιλογές, με τους ειδικούς του Jobseeker να προβλέπουν ότι η δημοτικότητά τους θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

Παράγοντες πίσω από την επιλογή προορισμού

Η απόφαση εργασιακής μετανάστευσης δεν είναι ποτέ τυχαία, με τους οικονομικούς λόγους να παραμένουν διαχρονικά το νούμερο ένα κίνητρο. Ποιοι παράγοντες, ωστόσο, καθορίζουν ποια χώρα θα επιλέξουν οι εργαζόμενοι μεταξύ εκείνων που διαθέτουν ισχυρή αγορά εργασίας και υψηλό ΑΕΠ;

Η γλώσσα είναι σημαντικό κριτήριο επιλογής, όπως επιβεβαιώνει η έρευνα του Jobseeker. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αγγλόφωνες χώρες (Καναδάς, Αυστραλία, ΗΠΑ) βρίσκονται στην κορυφή, αφού τα αγγλικά είναι η πιο ομιλούμενη γλώσσα στον κόσμο – μητρική ή δεύτερη για 1,5 δισ. ανθρώπους. Η ικανότητα ενός εργαζόμενου να μιλάει τη γλώσσα της χώρας υποδοχής αυξάνει τις επαγγελματικές του ευκαιρίες και διευκολύνει την ενσωμάτωσή του στην τοπική κοινωνία.

Περαιτέρω στοιχεία προκύπτουν από την έκθεση «Decoding Global Talent» του The Network. Σύμφωνα με αυτή, πέρα από οικονομικούς και πρακτικούς λόγους, στην απόφαση μετεγκατάστασης επενεργούν και άλλοι παράγοντες.

Τα παγκόσμια ταλέντα επιλέγουν χώρες κυρίως με βάση την ποιότητα των επαγγελματικών ευκαιριών, την ποιότητα ζωής, το κόστος διαβίωσης, τη φορολόγηση, την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Σημασία έχουν, επίσης, η κουλτούρα αποδοχής, το φιλικό για οικογένειες περιβάλλον, η δυνατότητα απόκτησης υπηκοότητας, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η καινοτομία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός.

Τάσεις που διαμορφώνουν την παγκόσμια κινητικότητα

Η παγκοσμιοποίηση έχει ανοίξει την πόρτα σε ελκυστικές ευκαιρίες εργασίας σε όλο τον κόσμο, όπως σχολιάζουν οι ειδικοί καριέρας του Jobseeker. Η προσέλκυση εξειδικευμένων ταλέντων από το εξωτερικό είναι, μάλιστα, μία από τις τακτικές που εφαρμόζουν χώρες που αντιμετωπίζουν ελλείψεις στην αγορά εργασίας τους, ιδίως λόγω γήρανσης του πληθυσμού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ιαπωνία, που επί χρόνια διατηρούσε αυστηρούς περιορισμούς στη μετανάστευση, αλλά πρόσφατα αναθεώρησε την πολιτική της, ανοίγοντας την αγορά εργασίας σε ξένους εργαζόμενους.

Δεν είναι, όμως, μόνο ο αυξανόμενος ανταγωνισμός για ταλέντα που διαμορφώνει την παγκόσμια κινητικότητα. Η οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας, η πανδημία και, κυρίως, οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις έχουν διαμορφώσει ένα νέο τοπίο στην αγορά εργασίας, μετατοπίζοντας τις προτεραιότητες των εργαζομένων.

Η Gen Z έχει ενταχθεί στο εργατικό δυναμικό, φέρνοντας στο προσκήνιο νέες φιλοδοξίες. Για τους εργαζόμενους κάτω των 30 ετών, το βασικότερο κίνητρο για μετεγκατάσταση δεν είναι οι οικονομικές απολαβές, αλλά η καριέρα τους -είτε για απόκτηση εμπειρίας είτε για επαγγελματική εξέλιξη- όπως προκύπτει από τη μελέτη του The Network.

Τόσο αυτή η γενιά όσο και οι Millennials δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη, την ψυχική υγεία, την ευελιξία και την ισορροπία ζωής-εργασίας. Αναζητούν ικανοποίηση και σκοπό μέσα από τη δουλειά τους και επιλέγουν εργοδότες -και χώρες- με βάση την κουλτούρα και τις αξίες τους, διαμορφώνοντας νέες τάσεις όχι μόνο στην αγορά εργασίας αλλά και στην παγκόσμια κινητικότητα.

Η εργασιακή μετανάστευση θέλει στρατηγική προσέγγιση

Η παγκόσμια αγορά εργασίας μπορεί να είναι, υπό μία έννοια, πιο προσβάσιμη από ποτέ, αλλά η μετανάστευση για δουλειά παραμένει μια απαιτητική διαδικασία. Ακόμα και χώρες με παραδοσιακά φιλομεταναστευτική στάση, όπως ο Καναδάς, θέτουν κριτήρια και προϋποθέσεις για τις άδειες διαμονής που παρέχουν, επιδιώκοντας να προσελκύσουν ταλέντα που μπορούν να καλύψουν συγκεκριμένες ανάγκες της αγοράς τους.

Πριν πάρει κάποιος την απόφαση να μεταναστεύσει, είναι σημαντικό να αξιολογήσει πού μπορεί να αξιοποιήσει καλύτερα τις δεξιότητές του, ποιοι κλάδοι αναπτύσσονται στη χώρα που τον ενδιαφέρει και τι προσφέρει αυτή σε όρους ποιότητας ζωής και μακροπρόθεσμων ευκαιριών καριέρας.

Παγκόσμιοι δείκτες προσέλκυσης ταλέντων και ποιότητας ζωής μπορούν να παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για χώρες που συνδυάζουν υψηλή ζήτηση σε συγκεκριμένα επαγγέλματα, καλές συνθήκες εργασίας και ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

Επιπλέον, η επιτυχία στη διεθνή αγορά εργασίας απαιτεί σαφή επαγγελματική ταυτότητα και στρατηγική προσέγγιση. Η συμβουλή του David Overmars, ειδικού καριέρας και σύνταξης βιογραφικού του Jobseeker, σε όσους αναζητούν εργασία στο εξωτερικό είναι να κατανοήσουν τη σημασία του προφίλ στο βιογραφικό τους και να το αξιοποιήσουν αποτελεσματικά.

«Είναι ένα φανταστικό εργαλείο για την εξυπηρέτηση των στόχων επαγγελματιών με μικρή εμπειρία, ατόμων που αλλάζουν καριέρα ή υποψηφίων που μετακομίζουν σε νέα χώρα», επισημαίνει. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα άριστο προφίλ προϋποθέτει την προσαρμογή του στον ρόλο που στοχεύει, ώστε να αναδεικνύει θεμελιώδεις δεξιότητες του υποψήφιου και να τονίζει την αξία του για την επιχείρηση.

Η μετεγκατάσταση για εργασία είναι μια σημαντική απόφαση και το σίγουρο είναι ότι απαιτείται σωστή στρατηγική και προετοιμασία για να αυξηθούν οι πιθανότητες επαγγελματικής και προσωπικής επιτυχίας στη χώρα επιλογής.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα