Πέμπτη, 25 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Γιατί βγήκαν χιλιάδες Τούρκοι στους δρόμους; Όχι πάντως για ένα πάρκο!

Γιατί βγήκαν χιλιάδες Τούρκοι στους δρόμους; Όχι πάντως για ένα πάρκο!

Τι κρύβεται πίσω από τις διαδηλώσεις και τις ταραχές των τελευταίων ημερών στην Τουρκία. Οι αντιδράσεις για το κόψιμο των δέντρων στο πάρκο Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ ήταν μόνο το σπίρτο που άναψε τη φλόγα. Τι λέει στο Newsit ο Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Οι πρωτοφανείς για τα δεδομένα της Τουρκίας ταραχές που κάνουν το γύρο του κόσμου έχουν βαθύτερα αίτια. Εμπειροι αναλυτές επισημαίνουν οτι ο εξισλαμισμός της χώρας που μεθοδεύει ο 57ος πρωθυπουργός της Τουρκίας και πρώην ποδοσφαιριστής Ερντογάν, καθώς και το κόμμα του AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) είναι η πιο βασική αιτία.

Δεν είναι τυχαίο οτι η γυναίκα του Εμινέ φοράει την ισλαμική μαντίλα, πράγμα το οποίο δημιουργεί συχνά αντιπαραθέσεις στην Τουρκία και την αντίδραση του στρατού και του λεγόμενου ‘κεμαλικού κατεστημένου”.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΚΑΝΕ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Οπως δήλωσε στο Newsit o διεθνολόγος και Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής), Θάνος Ντόκος “ο κύριος Ερντογάν και η κυβέρνηση του AKP ειναι πολιτικός κυρίαρχος του παιχνιδιού στην Τουρκία εδώ και σχεδόν 12 χρόνια. Και οι λόγοι είναι προφανείς: πολιτική σταθερότητα, οικονομική ανάπτυξη αλλά και δημιουργία μιας νέας μεσαίας τάξης και επιτυχημένος ρόλος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή”.

Ο ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
“Αλλά υπάρχουν και προβλήματα” επισημαίνει ο κύριος Ντόκος και συνεχίζει “το ένα μεγάλο πρόβλημα είναι μια αυξανόμενη τάση αυταρχισμού που εκπέμπει η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ερντογάν τα τελευταία χρόνια και το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα για την τουρκική κοινωνία είναι μια έρπουσα τάση εξισλαμισμού η οποία υλοποιήθηκε με πολύ προσεκτικό τρόπο. Εγινε με μικρές κινήσεις για να μην προκαλέσει αλλά όλα αυτά τα χρόνια συσσωρεύονταν εντάσεις και αντιδράσεις σε αυτό το κομμάτι της τουρκικής κοινωνίας που δε θέλει μια τέτοια πορεία για τη χώρα του.

Είχαμε λοιπον διάφορα προβλήματα που δεν προκάλεσαν αντίστοιχες διαδηλώσεις και εξεγέρσεις αλλά έφτασε προφανώς η ένταση σε μια κρίσιμη μάζα, είχαμε και αυτό το τυχαίο γεγονός με το πάρκο το οποίο θα καταστρεφόταν για να γινει ένα εμπορικό κέντρο σε μια περιοχή που παραδοσιακά για το μέσο Τούρκο η πλατεία Ταξίμ είναι το σημείο που διαμαρτύρεται. Είτε οι Κούρδοι, είτε αριστεριστές, είτε οποισδήποτε άλλος, το σημείο έχει μια συμβολική σημασία”.

ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΑΥΘΟΡΜΗΤΑ
“Είχαμε μια αντίδραση η οποία προφανώς στα πρώτα της στάδια δεν ήταν ούτε οργανωμένη, ούτε ομοιογενής” εξηγεί ο Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ.  “Είχαμε διάφορες ομάδες που συγκεντρώθηκαν και αντέδρασαν με τον δικό τους τρόπο. Βεβαίως έγινε μια προσπάθεια καπελώματος από την αντιπολίτευηση, από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, αλλά αυτό έγινε εκ των υστέρων.

Το οτι αυτή η εξέγερση ήταν αυθόρμητη προκύπτει και απο το γεγονός πως οι διαδηλώσεις δεν έγιναν μόνο στην Κωνσταντινούπολη αλλά σε 40 και περισσότερες πόλεις ειχαμε αντίστοιχες αντιδράσεις. Αρα είναι εκφράσεις της δυσαρέσκειας για τον ισλαμισμό που προσπαθει η κυβέρνηση AKP να σπώξει την Τουρκία. Του ήπιου ισλαμ κατά κάποιους ενώ υπάρχει και μια άλλη τουρκία που λέει οτι αυτό ειναι το πρώτο βήμα και οτι η πραγματική ατζέντα του AKP είναι να μετατρέψει την Τουρκία σε ένα κανονικό ισλαμικό κράτος”.

Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΣΕΛΙΜ Α΄ ΗΤΑΝ ΈΝΑ ΑΚΟΜΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Ένα ακόμη γεγονός που έριξε λάδι στη φωτιά ήταν η επιλογή του ονόματος της τριτης γέφυρας του Βοσπόρου. Οπως εξηγεί ο κύριος Ντόκος “δε βοήθησε  η επιλογή της ονομασίας της τρίτης γέφυρας στο Βόσπορο με τον σουλτάνο Σελιμ Α΄  του 16ου αιώνα που κατέσφαξε τους αλεβίτες το οποίο ενόχλησε εκατομμυρια πολίτες. Και διαφορες άλλες κινήσεις όπως η απαγόρευση του αλκοόλ, η μαντίλα και άλλα δίνουν την αίσθηση στην τουρκική κοινή γνώμη οτι υπάρχει μια κρυφή ατζέντα που δεν της αρέσει καθόλου”.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
“Τώρα, οι εξεγέρσεις αυτές δε νομίζω οτι είναι το τέλος της εποχής Ερντογάν σε καμία περίπτωση, τουλάχιστον δε φαίνεται κάτι τέτοιο. Η κρίσιμη μεταβλητή θα ειναι η οικονομική κατάσταση της χώρας και οσο υπάρχει ανάπτυξη νομίζω οτι θα υπάρχει ένα κομμάτι της τουρκικής κοινωνίας που θα συνεχίσει να στηρίζει τον Ερντογάν.

Οι επόμενες κρίσιμες ημερομηνίες είναι οι προεδρικές εκλογές με το νέο σύστημα οπως θέλει ο κύριος Ερντογάν και βέβαια το άλλο μεγάλο ερωτημα είναι η επόμενη μέρα μετά την άνοδο του κυριου Ερντογάν στην προεδρία της χώρας, ποιος θα είναι ο διαδοχός του και αν θα μπορέσει να κρατήσει το AKP ενωμένο” είπε τέλος ο Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Ακούστε τι δήλωσε στο Νewsit o Διεθνολόγος Θάνος Ντόκος:

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μετατρέπουν τζαμιά, μαγαζιά και πανεπιστήμια σε νοσοκομεία! 1.700 έχουν συλληφθεί κατά τις συγκρούσεις στην Τουρκία – Απίστευτες εικόνες

Νύχτα συγκρούσεων στην Τουρκία – Άγρια επεισόδια σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα

Τουρκία: Ερωτήματα και απαντήσεις για τις πρωτοφανείς ταραχές και διαδηλώσεις

Financial Times: Νεο – Οθωμανός σουλτάνος ο Ερντογάν

Ο Ερντογάν φεύγει απο την Τουρκία για επίσημο ταξίδι

Με επιθέσεις απειλούν οι Anonymous την Τουρκία – ΒΙΝΤΕΟ

Βίντεο ΣΟΚ από την Τουρκία! Αστυνομικός πυροβολεί διαδηλωτή και πανηγυρίζει

Σοβαρά επεισόδια τώρα σε Άγκυρα, Σμύρνη και Άδανα – Χιλιάδες διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ, χορεύουν και τραγουδάνε – ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Δακρυγόνα και πετροπόλεμος μπροστά από το γραφείο του Ερντογάν στην Άγκυρα – Χιλιάδες ξανά στην πλατεία Ταξίμ, χορεύουν και τραγουδάνε!

Τραβάει το σχοινί στα άκρα ο Ερντογάν – Αποκάλεσε ρεμάλια και πλιατσικολόγους τους διαδηλωτές – «Θα χτίσω τζαμί στην Ταξίμ, δε ζητάω την άδεια κανενός

Η τουρκική “εξέγερση” σε 90 δευτερόλεπτα – Ένα εκπληκτικό βίντεο

Αυτό είναι το τραγούδι για τους εξεγερμένους της Τουρκίας

Βιέννη: Βγήκαν στους δρόμους για συμπαράσταση στους Τούρκους διαδηλωτές

Συγκλονιστικό βίντεο από την Τουρκία – “Αύρα” αφήνει αναίσθητο διαδηλωτή

“Βομβαρδισμένο” τοπίο η Κωνσταντινούπολη – Νέα επεισόδια και στην Άγκυρα…

Ολονύχτιο πάρτι στην πλατεία Ταξίμ μετά την αποχώρηση της αστυνομίας – Το Newsit στην Κωνσταντινούπολη

Χιλιάδες οι διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ – Ανησυχία για το πώς θα εξελιχθεί η “άλωση” της πλατείας από το λαό – Το Newsit στην Κωνσταντινούπολη

Πίσω ολοταχώς η αστυνομία υπό το φόβο τουρκικής “Άνοιξης” – Χιλιάδες συρρέουν στην πλατεία των άγριων επεισοδίων – Τo NewsIt στην Κωνσταντινούπολη

Λαϊκές εξεγέρσεις σε 12 πόλεις της Τουρκίας – Οδοφράγματα και τραυματισμοί – Το Newsit στην Κωνσταντινούπολη

Λαϊκός ξεσηκωμός στην Τουρκία – Δεύτερη μέρα άγριας καταστολής

Πάει για εξέγερση η Τουρκία; Ερωτήματα και απαντήσεις για τις πρωτοφανείς ταραχές

Τουρκία: Σε κρίσιμη κατάσταση Αιγύπτια τουρίστρια από τα επεισόδια – ΦΩΤΟ

Σοβαρά επεισόδια στην Τουρκία – Τραυματισμοί διαδηλωτών στην πλατεία Ταξίμ – ΦΩΤΟ

Εξέγερση στη Τουρκία, κρίση στο Αιγαίο; “Είμαστε έτοιμοι για όλα” λέει η Αθήνα που ανησυχεί

Χιλιάδες οι διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ – Ανησυχία για το πώς θα εξελιχθεί η “άλωση” της πλατείας από το λαό – Το Newsit στην Κωνσταντινούπολη

Μαρτυρία Ελληνίδας στην Κωνσταντινούπολη στο NewsIt: Έπνιξαν με δακρυγόνα και χημικά το ελληνικό σχολείο – Έχουμε εγκαταλείψει την πόλη

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε