Οι κάτοικοι του χωριού Χαϊντάο, στην επαρχία Ανχουέι της ανατολικής Κίνας, αποκαλούν το χωριό τους «ένα απομονωμένο νησί στη λίμνη».
Το χωριό βρίσκεται χαμένο στα βουνά κοντά στον βιότοπο Σιανγκονγκντιάν. Ένα πλωτό σπίτι βρίσκεται στην αποβάθρα για περίπου 20 χρόνια.
Ο 39χρονος Γιου Τσιατχούν είναι ο ιδιοκτήτης του πλωτού αυτού σπιτιού και ο μοναδικός γιατρός στο χωριό Χαϊντάο, στο οποίο ζουν πάνω από 200 άνθρωποι. Το 1999 ο Γιου αποφοίτησε από τη ιατρική σχολή του Λουάν και εγκαταστάθηκε με τη σύζυγό του στο πλωτό αυτό σπίτι, το οποίο ονόμασε « Κλινική του Χαϊντάο».
Τα τελευταία 18 χρόνια κωπηλατεί καθημερινά με το μικρό ξύλινο πλεούμενο σπίτι για να δει τους ασθενείς του. Ο κάτοικοι του χωριού το αποκαλούν « πλεούμενο ασθενοφόρο». Το Χαϊντάο έχει 55 νοικοκυριά με πληθυσμό άνω των 200 ατόμων. Τα τελευταία χρόνια πολλοί νέοι έχουν πάει να εργαστούν στις μεγάλες πόλεις, αφήνοντας πίσω τους πάνω από 100 ηλικιωμένους άνδρες, γυναίκες και παιδιά.
« Στο παρελθόν δεν υπήρχε κλινική εδώ. Οι χωρικοί έπρεπε να περπατούν και να κωπηλατούν ώρες προκειμένου να πάνε στο νοσοκομείο της πόλης» θυμάται ο Γιου.
« Ακόμα κρατάω στη μνήμη μου μία ανάμνηση από όταν ήμουν μαθητής γυμνασίου. Ενα φίδι δάγκωσε έναν χωρικό και εκείνος πέθανε στο δρόμο για το νοσοκομείο. Εκείνη τη στιγμή αποφάσισα να σπουδάσω ιατρική και να ανοίξω μία κλινική στο χωριό μου» προσθέτει ο Γιου.
Ο Τζαν Γκουάνγκφου πέρασε όλη του τη ζωή στο χωριό Χαϊντάο και δηλώνει εντυπωσιασμένος από τον τρόπο με τον οποίο άλλαξε η κλινική τη ζωή των κατοίκων.
« Ο γιατρός Γιου έκανε πολύ περισσότερο για την μητέρα μου, από ό, τι έκανα εγώ» δήλωσε ο γιος του Τζαν Γκουάνγκφου.
Ο Τζαν Λονγκσιάνγκ και η σύζυγός του εργάζονταν σε μία μακρινή πόλη. Το 2007 η μητέρα του αρρώστησε και ο Γιου την φρόντιζε περισσότερο από επτά ώρες, μέχρις ότου ο Τζαν επιστρέψει στο σπίτι. Τις επόμενες ημέρες ο Γιου ερχόταν κάθε εβδομάδα να την δει έως ότου πέθανε, τέσσερα χρόνια αργότερα.
« Καθώς όλο και περισσότεροι νέοι φεύγουν για τις μεγάλες πόλεις, ο Γιου διστάζει πολύ να αφήσει την κλινική και τους ασθενείς του» λέει η γυναίκα του Τσιτσιάο. Πριν χρόνια ο αδελφός της Τσιτσιάο πρότεινε στο ζευγάρι να τον βοηθήσουν στην επιχείρησή του προσφέροντάς τους μηνιαίο μισθό 5.000 γιουάν. Ο Γιου όμως προτίμησε να μείνει στην κλινική του επειδή «οι ασθενείς του ήθελαν να μείνει».
Το 2009 η κλινική Χαϊντάο καταχωρήθηκε επίσημα στους ιατρικούς οργανισμούς της κομητείας Τσιντσχάι. Οι τοπικές αρχές προσέφεραν δωρεάν υπολογιστές και Internet στον Γιου για να βοηθήσει τους χωρικούς να καταγράφουν τα ιατρικά έξοδα. Το 2016 οι κινεζικές αρχές εξέδωσαν κατευθυντήριες γραμμές για την επέκταση των υπηρεσιών του οικογενειακού γιατρού, προκειμένου να εξασφαλισθούν πιο βολικές υπηρεσίες υγείας για τους κατοίκους που έχουν υπογράψει συμβάσεις με οικογενειακούς γιατρούς.
Οι συμβάσεις
Ως ένας από τους ειδικευμένους γιατρούς του χωριού, ο Γιου υπέγραψε συμβάσεις με 172 χωρικούς στο Χαϊντάο, προσφέροντας έξι ιατρικές υπηρεσίες από πόρτα σε πόρτα, όπως μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και των καρδιακών παλμών.
«Οι άνθρωποι απολαμβάνουν καλύτερη ιατρική περίθαλψη στα χωριά από τότε που άρχισε να εφαρμόζεται η πολιτική του οικογενειακού γιατρού. Ακόμα όμως έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, καθώς δεν υπάρχουν πολλοί ειδικευμένοι αγροτικοί γιατροί.
Η κομητεία Τσιντσχάι έχει τώρα 878 οικογενειακούς γιατρούς και οι μισοί από αυτούς είναι ηλικίας από 40 έως 60 ετών.
«Ελπίζω ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να αναπτύξει περισσότερες πολιτικές για τη βελτίωση των βασικών υγειονομικών υπηρεσιών.Ταυτόχρονα, οι γιατροί του χωριού θα μπορούν να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής προκειμένου να θελήσουν και άλλοι άνθρωποι να δουλέψουν σε απομονωμένα μέρη» λέει ο Γιου.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ