Παρασκευή, 18 Οκτ.
18oC Αθήνα

Γιαχία Σινουάρ: Η εξόντωση του αρχηγού της Χαμάς συγκρίνεται μόνο με εκείνη του ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν

Γιαχία Σινουάρ: Η εξόντωση του αρχηγού της Χαμάς συγκρίνεται μόνο με εκείνη του ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν
ΦΩΤΟ REUTERS/Mohammed Salem

Ο θάνατος του Γιαχία Σινουάρ, του ανθρώπου που διαδέχτηκε τον επίσης δολοφονημένο Ισμαήλ Χανίγιε, προστέθηκε στην εξολόθρευση των ηγετών της Χαμάς, σε επιχειρήσεις που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ.

Tόσο ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ όσο και ο Ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσαν ήδη ότι ο Γιαχία Σινουάρ είναι νεκρός στη Γάζα, ούτε τρεις μήνες από την εξόντωση του προκατόχου του, Ισμαήλ Χανίγιε, στις 31 Ιουλίου στην Τεχεράνη.

Βρετανίδα αναλύτρια, επισήμανε στο Sky News ότι η εξόντωση του Παλαιστίνιου Σινουάρ από τους Ισραηλινούς είναι ίδιου μεγέθους με εκείνη του Σαουδάραβα αρχιτρομοκράτη Οσάμα μπιν Λάντεν, στις 2 Μαΐου 2011 στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν, από τους Αμερικανούς.

Ο μεν Γιαχία Σινουάρ θεωρείται ως ο «εγκέφαλος» της σφαγιαστικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ, ο δε μπιν Λάντεν ο «αρχιτέκτονας» της επίθεσης της 7ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους.

Η Nomi Bar-Yaacov, αναλύτρια του Προγράμματος Διεθνούς Ασφάλειας του think tank «Chatham House», είπε στο Sky News: «Είναι τόσο μεγάλη υπόθεση», η δολοφονία του νέου αρχηγού της Χαμάς.

«Είναι ο άνθρωπος που σχεδόν μόνος του σχεδίασε, ενορχήστρωσε την επίθεση στο Ισραήλ της 7ης Οκτωβρίου 2023. Υλοποιούσε τα σχέδια του Ιράν και ήταν το μακρύ χέρι της Τεχεράνης στη Μέση Ανατολή, συμμετέχοντας στον αγώνα για να προσπαθήσουν να εξαλείψουν το κράτος του Ισραήλ», υπογράμμισε.

Η κ. Bar-Yaacov εκτίμησε, επίσης, ότι η δολοφονία του Σινουάρ αυξάνει τις πιθανότητες συμφωνίας μεταξύ του Τελ Αβίβ και της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς, καθώς «πρωταρχικός στόχος του Ισραήλ» ήταν να καταστρέψει την ηγεσία και τις στρατιωτικές δυνατότητες του στρατιωτικού τομέα της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις