Κόσμος

“Γιόκ” από Ερντογάν στις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν

Η Τουρκία δεν θα συμμορφωθεί με τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της Ουάσινγκτον να επαναφέρει τις κυρώσεις «αποσταθεροποιητική για τον κόσμο».

Οι δηλώσεις Ερντογάν έγιναν μία ημέρα αφού οι ΗΠΑ επανέφεραν σε ισχύ τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν, μετά την απόσυρσή τους από τη διεθνή συμφωνία του 2015.

«Δεν θεωρούμε τις κυρώσεις σωστές. Είναι ένα βήμα που έχει στόχο να διαταράξει τη διεθνή ισορροπία. Είναι αντίθετο στο διεθνές δίκαιο. Δεν επιθυμούμε να ζούμε σε έναν ιμπεριαλιστικό κόσμο», τόνισε ο Ερντογάν μιλώντας σε Τούρκους βουλευτές, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα αγόρασε περίπου 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ιρανικού φυσικού αερίου.

Αναφορικά με τη Συρία, ο Τούρκος πρόεδρος σχολίασε ότι οι κοινές περιπολίες Αμερικανών και Κούρδων μαχητών κοντά στα τουρκοσυριακά σύνορα είναι απαράδεκτες, ενώ πρόσθεσε ότι αναμένει από τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ να τις τερματίσει.

Ο Ερντογάν πρόκειται να συναντηθεί με τον Τραμπ στο Παρίσι αυτό το Σαββατοκύριακο με την ευκαιρία των εορτασμών για τα 100 χρόνια από τον τερματισμό του Α’ Παγκόσμιου Πόλεμου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τις περιπολίες που διεξάγουν οι ΗΠΑ με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), στις οποίες κυριαρχούν Κούρδοι μαχητές, και οι οποίες θα προκαλέσουν «σοβαρές, αρνητικές εξελίξεις» στα σύνορα.

Οι περιπολίες αυτές στη βόρεια Συρία ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα με στόχο να αποφεύγονται οι συγκρούσεις μεταξύ τουρκικών στρατευμάτων και των Κούρδων μαχητών, τους οποίους στηρίζουν οι ΗΠΑ.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Η αγορά μίλησε» λέει η Κίνα για τους δασμούς Τραμπ με φόντο την «κατρακύλα» στη Wall - Καλεί σε «διαβουλεύσεις επί ίσοις όροις»
«Τώρα είναι η ώρα οι ΗΠΑ να σταματήσουν να κάνουν τα λάθος πράγματα και να επιλύσουν τις διαφορές με τους εμπορικούς τους εταίρους μέσω διαπραγματεύσεων επί ίσοις όροις»
Κίνα λιμάνι
Αιματοχυσία στη γενέτειρα του Ζελένσκι – 18 νεκροί από ρωσικό χτύπημα, ανάμεσά τους 9 παιδιά
«Ο πύραυλος έπληξε περιοχή κοντά σε κατοικίες, παιγνιδότοπο, δρόμους. Αυτοί που μπορούν και κάνουν τέτοια πράγματα δεν είναι άνθρωποι, είναι καθάρματα», ξέσπασε ο πρόεδρος της Ουκρανίας
Οι Ρώσοι χτύπησαν τη γενέτειρα του Ζελένσκι