Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Νότιας Κορέας αποφάσισε ότι ο Γιουν Σουκ Γιολ έκανε κατάχρηση της εξουσίας του κηρύσσοντας στρατιωτικό νόμο τον περασμένο Δεκέμβριο, και τον καθαίρεσε οριστικά και αμετάκλητα από πρόεδρο της χώρας.
Ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν καθαιρέθηκε γιατί «δεν περιορίστηκε να κηρύξει στρατιωτικό νόμο, αλλά διέπραξε ενέργειες που παραβίασαν το Σύνταγμα και τον νόμο, ιδίως κινητοποιώντας τις ένοπλες δυνάμεις και την αστυνομία για να εμποδίσουν το κοινοβούλιο να ασκήσει τις εξουσίες του», τόνισε το Συνταγματικό Δικαστήριο στην ετυμηγορία του, που έκρινε ότι η διακήρυξη παραβίαζε το σύνταγμα της χώρας και δεν ακολούθησε τις δέουσες διαδικασίες για τη διάδοσή της.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Γιουν Σουκ Γιολ επέμεινε να υπεραμύνεται του ανήκουστου – για τη Νότια Κορέα – μέτρου, υποστηρίζοντας πως η κήρυξη στρατιωτικού νόμου ήταν απαραίτητη για να αποτραπεί ο κίνδυνος επικράτησης «βορειοκορεατικών κομμουνιστικών δυνάμεων» και να «εξαλειφθούν στοιχεία εχθρικά έναντι του κράτους» – οι χαρακτηρισμοί αφορούσαν πολιτικούς αντιπάλους του.
Πριν από αυτό, η Νότια Κορέα δεν ήταν μια χώρα όπου θα περίμενε κανείς μία στρατιωτική κατάληψη.
Ήταν μια ειρηνική και περήφανη δημοκρατία, γνωστή σε όλο τον κόσμο για τα K-dramas και την τεχνολογική καινοτομία της.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Έτσι, όταν ο πρόεδρος Γιούν Σουκ Γιολ κήρυξε στρατιωτικό νόμο, διατάζοντας τον στρατό του να αναλάβει τον έλεγχο, προκάλεσε σοκ στη χώρα αλλά και τον κόσμο. Όλοι, από τους Κορεάτες μέχρι τους παγκόσμιους ηγέτες, έμειναν με ανοιχτό το στόμα κι ένα ερώτημα στα χείλη:
Τι σκεφτόταν;
Ο Γιουν υποτίμησε την αντίσταση από το κοινό, τον στρατό και τα μέλη του κοινοβουλίου. Ανέστειλε την απόφαση μετά από μόλις έξι ώρες.
Το BBC μίλησε με μερικούς από τους πιο κοντινούς του ανθρώπους – φίλους, εμπιστευτικούς του και πολιτικούς συμβούλους – για να μπορέσει να καταλάβει τι ήταν αυτό που ώθησε τον άλλοτε επιτυχημένο εισαγγελέα, γνωστό για την αφοσίωσή του στο δίκαιο και σωστό, να προχωρήσει σε μια αυταρχική κατάληψη: μια απόφαση που θα συντάρρασε τη χώρα του, θα έβλαπτε τη διεθνή της φήμη και θα κατέστρεφε την καριέρα του.
Από μικρός, ο Γιούν είχε «εμμονή με τη νίκη» θα πει ο πιο παλιός του φίλος, Chulwoo Lee. «Μόλις αποφασίσει κάτι, το προχωράει με πολύ ακραίο τρόπο».
Ο Lee ήταν συμμαθητής στο δημοτικό με τον Γιούν και αργότερα, σπούδασαν μαζί Νομική, πριν ο Γιουν γίνει εισαγγελέας.
Ήταν ο ψηλότερος στην τάξη και για αυτό καθόταν πάντα στα τελευταία θρανία. Ήταν δημοφιλής και έξυπνος, πρόσθεσε ο Lee, για να αναιρέσει έναν μύθο που ήθελε τον Γιουν να τα… βρήκε μπαστούνια ακαδημαϊκά επειδή χρειάστηκε να δώσει εννέα φορές εξετάσεις για να μπει στον δικηγορικό σύλλογο.
Ο Γιουν φοίτησε στο πανεπιστήμιο στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν ο στρατιωτικός δικτάτορας Chun Doo-hwan κυβερνούσε τη χώρα με στρατιωτικό νόμο. Όταν ο στρατός σκότωσε διαδηλωτές στην πόλη Γκουάνγκτζου, το έθνος σοκαρίστηκε. Οι οργισμένοι φοιτητές βγήκαν στους δρόμους, αλλά σύμφωνα με τον Lee, ο Γιούν «δεν συμμετείχε πολύ».