Site icon NewsIT
15:28 | 22.10.19

Γιούνκερ: Ξαναδώσαμε στην Ελλάδα την αξιοπρέπεια που της αρμόζει

Γιούνκερ: Ξαναδώσαμε στην Ελλάδα την αξιοπρέπεια που της αρμόζει
Newsit Newsroom

Στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα, το προσφυγικό και το Brexit αναφέρθηκε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην τελευταία του ομιλία στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ο κ. Γιούνκερ σε έναν απολογισμό της τελευταίας πενταετίας αναφέρθηκε στις επιτυχίες και τις αποτυχίες της θητείας του, σημειώνοντας πως το 2014 που ανέλαβε καθήκοντα η Ευρώπη ήταν «ευάλωτη», ταλανιζόταν από διάφορες «ρήξεις» και «δεν ήταν ιδιαίτερα αγαπητή».

«Προσπάθησα να στήσω μια πολιτική Ευρωπαϊκή Επιτροπή», είπε, σημειώνοντας ότι όλοι οι επίτροποι που επέλεξε ήταν εκλεγμένοι είτε σε ευρωπαϊκό είτε σε εθνικό επίπεδο. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρθηκε και στην Ελλάδα την οποία χαρακτήρισε ως μια από τις επιτυχίες της Επιτροπής του και ένα από τα θέματα που του είχαν προκαλέσει “ανησυχία”.

«Ξαναδώσαμε στην Ελλάδα την αξιοπρέπεια που της αρμόζει», υπογράμμισε, χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμπληρώνοντας πως για μεγάλο διάστημα είχε πληγεί η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και ως Επιτροπή ήθελε να δράσει «υπέρ της Ελλάδας».

Μάλιστα έκανε και μια ανασκόπηση στις “μακρές νύχτες” που πέρασε με τις ελληνικές κυβερνήσεις Σαμαρά και Τσίπρα, επισημαίνοντας ότι κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να βρεθεί λύση στο «ελληνικό ζήτημα».

«Πολλές ήταν οι κυβερνήσεις που δεν ήθελαν η Επιτροπή να εμπλακεί. Με έπαιρναν τηλέφωνο οι ηγέτες και μου έλεγαν να ασχοληθώ με τα θέματά μου και να αφήσω τα κράτη-μέλη της ΕΕ να ασχοληθούν με το ελληνικό πρόβλημα. Εγώ πίστευα αφελώς ότι θα πρέπει να σεβαστούμε τις συνθήκες που λένε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι επιφορτισμένη με την προστασία των γενικών συμφερόντων της ΕΕ», τόνισε και κατέληξε: «Και ήταν προς το συμφέρον της ΕΕ να αποφευχθεί η διάλυση της ευρωζώνης».

Το προσφυγικό και το επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ

Ακόμη αναφέρθηκε και στο επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ το οποίο ξεπέρασε τα 430 δισ.ευρώ και δημιούργησε πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Επίσης, σημείωσε ότι η Επιτροπή του κατάφερε να εισαγάγει μια πιο ευέλικτη ανάγνωση του Συμφώνου Σταθερότητας, παρά τις αντιδράσεις πολλών κυβερνήσεων.

Όσον αφορά το προσφυγικό ο κ. Γιούνκερ σημείωσε πως ναι μεν η Ευρώπη κατάφερε να αντιμετωπίσει το ζήτημα και να σώσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές αλλά ο απολογισμός θα ήταν καλύτερος εάν δεν υπήρχαν οι διαφωνίες στο Συμβούλιο των κρατών-μελών. «Σε πολλά κράτη-μέλη επικράτησε η εσωτερική πολιτική έναντι της αρχής της αλληλεγγύης», σημείωσε.

photo Reuters

Ποιες “αποτυχίες” παραδέχθηκε

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έκανε λόγο και για μερικές “αποτυχίες”, προσπάθειες δηλαδή που τελικά δεν απέδωσαν καρπούς και αναφέρθηκε στην μη επανένωση της Κύπρου, στη μη επίτευξη συμφωνίας με την Ελβετία και στη μη ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.

Για το τελευταίο, τόνισε πως δεν αποτελεί ευθύνη της Επιτροπής αλλά καθυστερεί  από τα κράτη- μέλη. Μάλιστα υπογράμμισε την ανάγκη να θεσπιστεί η ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων, υποστηρίζοντας πως «χωρίς τραπεζική ένωση, δεν υπάρχει νομισματική ένωση».

“Ζήτω η Ευρώπη”

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε «περήφανος» που αποτέλεσε τα τελευταία πέντε χρόνια ένα «μικρό κομμάτι» σε κάτι «μεγαλύτερο και πιο σημαντικό» και ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να μαχόμαστε υπέρ της Ευρώπης και κατά του ηλίθιου εθνικισμού”. «Ζήτω η Ευρώπη», αναφώνησε κατεβαίνοντας από το βήμα.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version