Τετάρτη, 17 Ιουλ.
35oC Αθήνα

Γιούνκερ: Ο διορισμός της φον ντερ Λάιεν δεν ήταν διαφανής

Γιούνκερ: Ο διορισμός της φον ντερ Λάιεν δεν ήταν διαφανής
Φωτογραφία Reuters

Δεν έχουν περάσει καλά καλά 24 ώρες από τη στιγμή που ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υποδέχτηκε στην έδρα της Κομισιόν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποψήφια να τον διαδεχτεί στην προεδρία της Κομισιόν. Και ενώ χθες την υποδέχτηκε θερμότατα, σήμερα της… γυρίζει της πλάτη.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτήρισε τη διαδικασία για τον διορισμό της διαδόχου του «αδιαφανή». Επί της ουσίας, ο Γιούνκερ «άδειασε» το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο γιατί επέλεξε ως επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν ένα πρόσωπο που δεν έχει εκλεγεί στις ευρωεκλογές.

«Η διαδικασία δεν ήταν πολύ διαφανής», δήλωσε ο Γιούνκερ σε συνέντευξη Τύπου στο Ελσίνκι σήμερα, απαντώντας σε ερώτηση για το πώς οι ηγέτες της ΕΕ αυτή την εβδομάδα επέλεξαν τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν. Η επιλογή των ηγετών χρειάζεται να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και εκεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μάλλον θα τα βρει σκούρα. Ακριβώς για το λόγο που εξήγησε ο Γιούνκερ.

Ο Γιούνκερ πρόσθεσε ότι ο δικός του διορισμός πριν από πέντε χρόνια ήταν διαφανής καθώς επελέγη από τους ηγέτες αφού πραγματοποίησε εκστρατεία στις ευρωεκλογές.

«Δυστυχώς δεν έγινε παράδοση», δήλωσε ο Γιούνκερ. «Ήμουν ο πρώτος και ο τελευταίος spitzenkandidat», πρόσθεσε, χρησιμοποιώντας τη γερμανική λέξη για τον κορυφαίο υποψήφιο στις ευρωεκλογές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις