Ο Γιούνκερ δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην επίτευξη των στόχων που έχουν θέσει για το 2030 σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αντί να εξετάζουν καινούριους για αργότερα.
Εννέα από τις 28 χώρες – μέλη της ΕΕ έχουν ζητήσει από την Κομισιόν να θέσει έναν καινούριο στόχο για μηδενικές εκπομπές καυσαερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέχρι το 2050. Αυτό θα σήμαινε μια μεγαλύτερη μείωση των εκπομπών αυτών από τις βιομηχανίες μέχρι το 2030, από αυτήν για την οποία έχουν δεσμευτεί ήδη, με βάση τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
“Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο 2030”, είπε ο Γιούνκερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Politico. “Το να καθορίζουμε νέους στόχους ξανά και ξανά δεν έχει νόημα. Ας επικεντρωθούμε στο να πετύχουμε αυτούς που έχουμε ήδη συμφωνήσει”, πρόσθεσε.
Οι Βρυξέλλες πρόκειται να δώσουν αυτόν τον μήνα στη δημοσιότητα τις εκτιμήσεις τους για τα σχέδια που σκοπεύει να εφαρμόσει κάθε χώρα μέλος ώστε να περιορίσει τις εκπομπές καυσαερίων κατά 40% μέχρι το 2030. Αναμένεται ότι ορισμένες χώρες δεν θα επιτύχουν αυτόν τον στόχο.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο Επίτροπος Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε έχουν επίσης ζητήσει από τις Βρυξέλλες να υιοθετήσουν πιο φιλόδοξους στόχους ώστε μέχρι το 2050 οι εκπομπές καυσαερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου να μηδενιστούν.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, έχοντας κατά νου την πανίσχυρη αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας της, δεν έχει στηρίξει αυτές τις προτάσεις αλλά ζήτησε από τους συμβούλους της να εξετάσουν τις επιλογές που υπάρχουν για τη μείωση των εκπομπών καυσαερίων.