Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκφώνησε την Τετάρτη την καθιερωμένη ετήσια ομιλία του για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μπορεί να είχε “υποσχεθεί” ότι δεν θα εμφανιστεί ξανά στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εμφανίστηκε στο Στρασβούργο για να μιλήσει για όλα τα θέματα που αφορούν στην Ε.Ε. Από την οικονομία και το μεταναστευτικό ως το Brexit και την Τουρκία.
O Γιούνκερ παρουσίασε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα και το δικό του σενάριο για το μέλλον μίας Ευρώπης που έχει και πάλι «τον άνεμο στα πανιά της».
Ο Γιούνκερ έχει στη διάθεσή του 16 μήνες για να θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμά του. Η θητεία του λήγει το φθινόπωρο 2019, μετά τις ευρωεκλογές της άνοιξης.
ΔΝΤ αλά… ευρωπαϊκά
Ο πρόεδρος της Κομισιόν εμφανίστηκε αποφασισμένος να κρατήσει ισορροπίες ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία.
Από τη μια τάχθηκε υπέρ της μετατροπής του ESM σε ευρωπαϊκό ΔΝΤ, όπως θέλει ο Σόιμπλε με τη στήριξη της Μέρκελ.
Από την άλλη, είπε “ναι” στο να αποκτήσει η ευρωζώνη έναν υπουργό Οικονομικών, όπως θέλει ο Μακρόν.
Όπως είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η Κομισιόν θα καταθέσει τον Δεκέμβριο τις προτάσεις της για να μετατραπεί σταδιακά ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας σε “ευρωπαϊκό ΔΝΤ”.
Όσον αφορά στον “υπουργό Οικονομικών” της ευρωζώνης, ο Γιούνκερ είπε ότι όποιος επιλεγεί θα πρέπει να μπορεί χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία της ΕΕ.
Θα πρέπει να έχει θέση αντιπροέδρου στην Κομισιόν και προέδρου στο Eurogroup.
Όσο κι αν ήθελε να είναι ισορροπιστής, ο Γιούνκερ έγειρε προς τη γερμανική πλευρά και τάχθηκε κατά της πρότασης Μακρόν για ξεχωριστό προϋπολογισμό της ευρωζώνης.
Εκτός από δικό της προϋπολογισμό, η ευρωζώνη δεν χρειάζεται ούτε το δικό της κοινοβούλιο, είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Γιούνκερ: Ενωμένη Ευρώπη για το… 2025
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έκρινε ότι είναι τώρα η ώρα να οικοδομήσουμε μία περισσότερη ενωμένη, περισσότερο ισχυρή και περισσότερο δημοκρατική Ευρώπη για το 2025.
Εκτίμησε ότι «ο άνεμος επέστρεψε στα πανιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οφείλουμε να τον εκμεταλλευθούμε».
Προειδοποίησε, πάντως, ότι μπορεί «ένα παράθυρο ευκαιρίας έχει ανοίξει σήμερα, δέκα χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης», αλλά «δεν θα μείνει ανοικτό για πάντα, ας κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εκμεταλλευθούμε αυτήν την δυναμική».
Το όραμα του Μακρόν
Κατά τον Γιούνκερ, η Ε.Ε. πρέπει να εναγκαλισθεί το όραμα του Εμανουέλ Μακρόν για την Ευρώπη και την ιδέα για την ευρεία δημόσια διαβούλευση για το μέλλον.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι σε θέση να υπερβεί τα βέτο των χωρών μελών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Στο μέλλον η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συνδυάσει τους ρόλους του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έσπευσε, πάντως, να αποκλείσει για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία.
Ερντογάν, σταμάτα να μας βρίζεις!
Φυσικά, από την ομιλία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν μπορούσε να λείπει η αναφορά στην Τουρκία και τις συλλήψεις δημοσιογράφων.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησε από τον Ερντογάν να αφεθούν ελεύθεροι οι δημοσιογράφοι που έχουν φυλακιστεί και να σταματήσει να βρίζει τους Ευρωπαίους ηγέτες.
«Απευθύνω σήμερα έκκληση προς τους τούρκους αξιωματούχους, απελευθερώστε τους δημοσιογράφους μας και όχι μόνο τους δικούς μας.
Σταματήστε να καθυβρίζετε τα κράτη μέλη μας, τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων χαρακτηρίζοντάς τους φασίστες και ναζί».
Η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ΕΕ θα τείνει πάντα το χέρι προς τους τουρκικό λαό, αλλά η Τουρκία φαίνεται ότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αποτυχία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε.
«Θα μετανιώσετε το Brexit»
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν έχασε την ευκαιρία να “στρίψει” το μαχαίρι στην πληγή των Βρετανών που τάχθηκαν κατά του Brexit.
Οι Βρετανοί σύντομα θα μετανιώσουν την απόφαση να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και η ΕΕ λυπάται που αποχωρούν, τόνισε.
Το Brexit δεν είναι το μέλλον της Ευρώπης, η Ευρώπη θα συνεχίσει το δρόμο της, πρόσθεσε ο Γιούνκερ.
Παράλληλα, πρότεινε τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής της ΕΕ μία ημέρα μετά το Brexit, στις 30 Μαρτίου του 2019, στη ρουμανική πόλη Σίμπιου για να χαρτογραφηθεί το μέλλον της ΕΕ.
Αποθέωση (μόνο) της Ιταλίας για το μεταναστευτικό
Η Ιταλία διασώζει την τιμή της Ευρώπης, είπε ο Γιούνκερ, επαινώντας την επιμονή και τη γενναιοδωρία της Ιταλίας κατά τους χειρισμούς της στην μεταναστευτική κρίση.
Η ΕΕ θα εργαστεί από κοινού με τον ΟΗΕ προκειμένου να δοθεί τέλος στις “σκανδαλώδεις” συνθήκες που επικρατούν για τους μετανάστες στη Λιβύη, είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Ανακοίνωσε επίσης ότι η ΕΕ θα προτείνει μια νέα πολιτική για την απέλαση των μεταναστών στα τέλη του μήνα.
«Πρέπει να γίνουν περισσότερες ενέργειες για την επαναπροώθηση μεταναστών που δεν δικαιούνται πολιτικού ασύλου», σημείωσε.
Οι επενδύσεις
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε την θέσπιση «ευρωπαϊκού πλαισίου ελέγχου των ξένων επενδύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο την προστασία των στρατηγικών τομέων.
Πρόκειται για ένα μέτρο που απαντά στις ανησυχίες για τις κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη.
«Σήμερα προτείνουμε ένα νέο πλαίσιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξέταση των επενδύσεων, investment screening.
Εάν μία ξένη δημόσια επιχείρηση θέλει να αποκτήσει ένα στρατηγικό ευρωπαϊκό λιμάνι, μέρος της ενεργειακής μας υποδομής ή μία από τις επιχειρήσεις μας του αμυντικού τεχνολογικού τομέα, αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά σε συνθήκες διαφάνειας μέσω εις βάθος εξέτασης και συζήτησης», τόνισε ο Γιούνκερ.
Η απασχόληση
Τη σύσταση «κοινής αρχής» που θα ελέγχει την εφαρμογή «παντού» στην Ευρωπαϊκή Ένωση των ρυθμίσεων που αφορούν την απασχόληση αποσπασμένων εργαζομένων πρότεινε ο Γιούνκερ.
«Σε μία Ένωση ίσων, δεν μπορεί να υπάρχουν εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας. Όσοι κάνουν την ίδια εργασία στον ίδιο τόπο, πρέπει να παίρνουν τον ίδιο μισθό», είπε.
«Προτείνω τη δημιουργία νέας ευρωπαϊκής αρχής ελέγχου και εφαρμογής των ρυθμίσεων αυτών», πρόσθεσε.