Από ανάκριση περνάει το πλήρωμα του τάνκερ Grace 1 που συνελήφθη στα ανοικτά του Γιβραλτάρ. Επισήμαναν μάλιστα ότι η ανάκριση γίνεται ως σε μια προσπάθεια να διευκρινιστεί το φορτίο του πλοίου και ο τελικός του προορισμός, δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού εδάφους.
Μέλη του βρετανικού βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού συνέλαβαν το δεξαμενόπλοιο Grace 1 την Πέμπτη καθώς πίστευαν ότι μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο στη Συρία, κατά παράβαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην εμπόλεμη χώρα. Οι Βρετανοί στρατιώτες κατέβηκαν με ελικόπτερο στο κινούμενο πλοίο μέσα στη νύκτα.
Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Ζοζέπ Μπορέλ αποκάλυψε πως η επιχείρηση διεξήχθη έπειτα «από αίτημα των ΗΠΑ προς τη Βρετανία».
Τη σύλληψη έκαναν οι βρετανικές αρχές περίπου 4 χιλιόμετρα νότια του Γιβραλτάρ σε μια περιοχή που χρησιμοποιείται για τον ανεφοδιασμό των πλοίων.
Ο εκπρόσωπος του βρετανικού εδάφους δήλωσε ότι τα 28 μέλη του πληρώματος που παραμένουν στο σούπερ τάνκερ Grace 1 είναι κυρίως Ινδοί, αλλά μεταξύ τους υπάρχουν και μερικοί Πακιστανοί και Ουκρανοί. Η αστυνομία και τελωνιακοί παραμένουν πάνω στο πλοίο προκειμένου να διεξάγουν έρευνα, όμως το βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό έχει αποχωρήσει.
Αν οι αξιωματούχοι του Γιβραλτάρ δεν καταφέρουν να καθορίσουν τις επόμενες ημέρες τη φύση του φορτίου του Grace 1 ή τον τελικό του προορισμό, ενδέχεται να ζητήσουν την άδεια δικαστηρίου να το κρατήσουν για περισσότερο χρονικό διάστημα.
Για «πράξη πειρατείας» μιλάει η Τεχεράνη
Από την πλευρά της η Τεχεράνη ζήτησε από το Λονδίνο την «άμεση απελευθέρωση» του ιρανικού πετρελαιοφόρου που συνελήφθη στα ανοικτά του Γιβραλτάρ και καταγγέλλει την αναχαίτιση του πλοίου ως πράξη«πειρατείας», σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Το συγκεκριμένο αίτημα υποβλήθηκε χθες, Πέμπτη, το βράδυ στον πρεσβευτή της Βρετανίας στην Τεχεράνη, τον Ρομπ Μακέρ, ο οποίος κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, ανακοίνωσε αυτό το τελευταίο, υποστηρίζοντας πως το δεξαμενόπλοιο συνελήφθη «στα διεθνή ύδατα».
Κατά τη συνάντηση με τον Μακέρ στο υπουργείο, οι ιρανικές αρχές κατήγγειλαν ως «απαράδεκτη» την αναχαίτιση του δεξαμενοπλοίου και κάλεσαν το Λονδίνο «να απελευθερώσει άμεσα» το πλοίο, «δεδομένου ότι συνελήφθη έπειτα από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είναι τώρα διαθέσιμες».
«Επιμένοντας στο γεγονός ότι το πετρελαιοφόρο έπλεε στα διεθνή ύδατα, (η Τεχεράνη) περιέγραψε τη δράση του βρετανικού Ναυτικού ως πειρατεία και υπογράμμισε πως η Βρετανία δεν είχε κανένα δικαίωμα να επιβάλει πέραν της επικράτειάς της τις δικές της μονομερείς κυρώσεις ούτε αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος άλλων χωρών».
Αυτός ο τρόπος δράσης είναι «απολύτως ταυτόσημος με τη βάναυση πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον της οποίας οι ευρωπαϊκές χώρες ανέκαθεν διαμαρτύρονταν», προσθέτει το ιρανικό υπουργείο.
Νόμιμος ο πλους του Grace 1, λένε οι Ιρανοί
Στην ανακοίνωση προστίθεται πως «επιδόθηκαν στον Βρετανό πρεσβευτή έγγραφα για το πετρελαιοφόρο και το φορτίο του που δείχνουν πως ο πλους του πλοίου ήταν απολύτως νόμιμος».
Σε μήνυμά του στο Twitter ο Μοχσέν Ρεζαΐ, ένας υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος και ταγματάρχης των Φρουρών της Επανάστασης, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο το Ιράν να προχωρήσει σε αντίποινα εις βάρος της Βρετανίας.
«Στα σαράντα χρόνια της ιστορίας της η Ισλαμική Επανάσταση δεν προκάλεσε καμία ένταση, αλλά αντιμέτωπη με την αλαζονεία, δεν δίστασε ποτέ να ανταποδώσει», προειδοποίησε ο Ρεζαΐ.
«Αν η Βρετανία δεν αφήσει ελεύθερο το ιρανικό πετρελαιοφόρο, οι αρμόδιες αρχές έχουν καθήκον να δράσουν αναλόγως και να συλλάβουν και να κατασχέσουν ένα βρετανικό πετρελαιοφόρο», πρόσθεσε.