Κόσμος

Γιβραλτάρ: Βίντεο από νέα επίθεση φάλαινας όρκας σε σκάφος – Έκοψε το πηδάλιο με τα δόντια της

Στιγμές τρόμου έζησε το πλήρωμα μίας θαλαμηγού στο Γιβραλτάρ από επίθεση φάλαινας όρκας στη μέση της θάλασσας. Το κήτος κατέστρεψε και τα δύο πηδάλια του σκάφους με τα δόντια της.

Βίντεο που ανέβασε στον λογαριασμό της στο Instagram η εταιρία «Catamaran Guru» που εμπορεύεται σκάφη, κατέγραψε την τρομακτική στιγμή που μία φάλαινα όρκα επιτίθεται σε σκάφος ανοιχτά της ακτής του Γιβραλτάρ, όπου τέτοια περιστατικά γίνονται πλέον όλο και συχνότερα.

Σύμφωνα με την Daily Mail, το καταμαράν «Bali 4.8» δέχθηκε επίθεση από φάλαινες όρκες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού για την παράδοσή του τον περασμένο Απρίλιο και, ως αποτέλεσμα, καταστράφηκαν και τα δύο πηδάλιά του.

Το τελευταίο διάστημα σημειώνονται αρκετά συχνά επιθέσεις από αυτό το είδος φάλαινας σε σκάφη που πλέουν στην περιοχή, ανησυχώντας skipper και πληρώματα.

Στα πλάνα που δημοσίευσε πρόσφατα η εταιρεία «Catamaran Guru» στο Instagram βλέπουμε μία από τις όρκες που είχαν περικυκλώσει το σκάφος να δαγκώνει και να κόβει με τα δόντια της κομμάτι του πηδαλίου της θαλαμηγού μήκους 14,6 μέτρων.

Ο καπετάνιος του «Bali 4.8», που έχει βιώσει ξανά επιθέσεις από όρκες στην περιοχή, είπε ότι πρόσεξε πως το σκάφος κινούνταν κάπως περίεργα και λίγο αργότερα αντιλήφθηκε ότι το είχαν περικυκλώσει 4-5 φάλαινες.

«Η πρώτη μου αντίδραση ήταν “όχι πάλι”. Είπα στα μέλη του πληρώματος να παραμείνουν ψύχραιμα. Δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα σε αυτές τις περιπτώσεις. Είναι πανίσχυρα και έξυπνα πλάσματα», είπε ο 61χρονος Τσέχος skipper, Ντάνιελ Κριτζ.

Καρέ – καρέ η επίθεση:

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Catamaran Guru (@catamaranguru)

 

Ο Κριτζ επισήμανε ότι, σε αντίθεση με την προηγούμενη επίθεση φαλαινών που είχε αντιμετωπίσει το 2020, αυτή τη φορά το κοπάδι έδρασε πιο έξυπνα και αποτελεσματικά. Οι όρκες προσέγγισαν πιο ήσυχα το σκάφος και μέσα σε ελάχιστα λεπτά είχαν καταστρέψει και τα δύο πηδάλια. «Ήταν σαν να ήξεραν ακριβώς τι έκαναν. Δεν άγγιξαν τίποτε άλλο», λέει χαρακτηριστικά.

Ο Νταν και το πλήρωμά του κατάφεραν να φτάσουν σε ένα κοντινό λιμάνι, όπου παρέμειναν 10 μέρες περιμένοντας να παραδοθούν τα νέα πηδάλια.

Το κόστος αντικατάστασης των πηδαλίων στο σκάφος των 700.000 λιρών ανήλθε σε περίπου 2.000 £, είπε.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Διαδήλωση υπέρ του Εκρέμ Ιμάμογλου έκαναν Τούρκοι μετανάστες στο Βερολίνο
Στη Γερμανία ζουν περίπου τρία εκατομμύρια άτομα τουρκικής καταγωγής, πολλοί εκ των οποίων είναι απόγονοι των μεταναστών που έφτασαν στη χώρα για να εργαστούν τις δεκαετίες του '60 και του '70
Διαδήλωση Τούρκων μεταναστών στο Βερολίνο υπέρ του Εκρέμ Ιμάμογλου
Θερμή υποδοχή του Έντι Ράμα στην Αθήνα - Τραγούδια, χοροί και μία «θάλασσα» από αλβανικές σημαίες
Στις βουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μεγάλος αντίπαλος του Έντι Ράμα θα είναι ο Σαλί Μπερίσα, Πρόεδρος της Αλβανίας από το 1992 έως το 1997 και Πρωθυπουργός από το 2005 έως το 2013
Κατάμεστος ο χώρος στον «Ελληνικό Κόσμο» στην Πειραιώς από Αλβανούς πολίτες που πήγαν να παρακολουθήσουν την προεκλογική ομιλία του Έντι Ράμα την Κυριακή 30 Μαρτίου 2025