Σάββατο, 23 Νοε.
20oC Αθήνα

Γκάτγουικ: 33 ώρες μετά την… επίθεση των drones ακόμα ψάχνουν τον δράστη

Γκάτγουικ Gatwick αεροδρομιο drones
Φωτογραφία Reuters

Ούτε μια ούτε δυο: 33 ολόκληρες ώρες κράτησε ο αποκλεισμός του αεροδρομίου Γκάτγουικ στο Λονδίνο. Όλα έγιναν εξαιτίας drones που πετούσαν πάνω από το αεροδρόμιο. Αλλά κανείς δεν ξέρει ποιος τα… έστειλε.

Οι πτήσεις από και προς το Γκάτγουικ άρχισαν μετ’ εμποδίων το πρωί της Παρασκευής (21.12.2018) αλλά η κατάσταση θα αργήσει να ομαλοποιηθεί. Το χάος είναι πρωτοφανές, εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν τις τελευταίες ώρες, εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες εγκλωβίστηκαν. Ένα χάος που παρόμοιό του δεν έχει προηγούμενο και πόσω μάλλον στο δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Βρετανίας και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης.

Το κυριότερο είναι το πρωτοφανές φιάσκο: οι βρετανικές αρχές χρειάστηκαν 33 ώρες για να «νικήσουν» τα drones που πετούσαν πάνω από τους διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης του αεροδρομίου. 33 ώρες για να σταματήσουν να πετούν τα drones αλλά αυτός ή αυτοί που τα έστειλαν παραμένουν άφαντοι, άγνωστοι και… ασύλληπτοι.

Είναι η μεγαλύτερη αναστάτωση στο Γκάτγουικ μετά τα προβλήματα που προκάλεσε η ηφαιστειακή στάχτη το 2010

Το πρωί της Παρασκευής, τις δυνάμεις της αστυνομίας συνέδραμε και ο στρατός. Επιστρατεύτηκε ακόμη και η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στη Συρία κατά του ISIS αλλά και στο Ιράκ για την απελευθέρωση της Μοσούλης. Αλλά το ποιος βρίσκεται πίσω από την “επίθεση των drones” στο Γκάτγουικ κανείς δεν το ξέρει ακόμα. Ούτε αν είναι ένας ο δράστης ή πολλοί.

Μυστήριο είναι και τα κίνητρα πίσω από τα όσα έγιναν. Κατά την αστυνομία δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αφήνει να εννοηθεί ότι η παράλυση στο Γκάτγουικ είναι μια τρομοκρατική επίθεση.

Φωτογραφία Reuters

Για ώρες πετούσαν τα drones πάνω από το αεροδρόμιο, σαν να έπαιζαν… κρυφτό με τους ελεύθερους σκοπευτές του στρατού και της αστυνομίας που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή προκειμένου να καταρρίψουν τους «εισβολείς». Τα drones πιστεύεται ότι είναι βιομηχανικού είδους. Πετούσαν κοντά στο αεροδρόμιο κάθε φορά που αυτό προσπαθούσε να ξανανοίξει.

Για να κάνουν λίγο πιο… υποφερτή τη ζωή των ταξιδιωτών που έχουν εγκλωβιστεί στο Gatwick, οι υπάλληλοι του αεροδρομίου άρχισαν να μοιράζουν σοκολάτες και χριστουγεννιάτικα παιχνίδια (ξωτικά) μήπως και γλυκαθεί λίγο ο κόσμος. Αλλά με τόση αναμονή, ταλαιπωρία και καθυστέρηση.

Φωτογραφία Reuters

Από το πρωί όταν άρχισαν ξανά οι πτήσεις από το αεροδρόμιο, η εταιρία είχε ανακοινώσει πως ο αριθμός των πτήσεων θα είναι περιορισμένος. Και πως όσοι πρόκειται να πετάξουν καλύτερα να επικοινωνούν με τις εταιρίες πριν πάνε στο αεροδρόμιο.

700 αεροπλάνα προγραμματίζεται να απογειωθούν από το Γκάτγουικ σήμερα. Αλλά οι καθυστερήσεις και οι ακυρώσεις πτήσεων δεν θα λείψουν από το πρόγραμμα.

Φωτογραφία Reuters

Ο εφιάλτης με τα drones στο Gatwick πιστεύεται ότι είναι ο μεγαλύτερος που έχει δει ποτέ μέχρι σήμερα ένα μεγάλο αεροδρόμιο στον κόσμο και φέρνει στο φως ένα νέο αδύναμο σημείο που θα πρέπει να διερευνήσουν ενδελεχώς οι δυνάμεις ασφαλείας και οι υπεύθυνοι των αεροδρομίων σε όλον τον κόσμο.

Το χάος και ο εκνευρισμός

Οι πτήσεις σταμάτησαν στις 23:03 ώρα Ελλάδος της Τετάρτης μετά τον εντοπισμό δύο drones κοντά στο αεροδρόμιο, προκαλώντας προβλήματα σε τουλάχιστον 120.000 ανθρώπους, ενώ ακόμη δεν έχει αποτιμηθεί ο οικονομικός αντίκτυπος που είχε για τις κύριες αερογραμμές που έχουν έδρα στο Γκάτγουικ, μεταξύ των οποίων η easyJet και η British Airways.

Φωτογραφία Reuters

Το πρωτοφανές περιστατικό προκάλεσε απίστευτη ταλαιπωρία για δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες που εγκλωβίστηκαν στο αεροδρόμιο, πολλοί από τους οποίους αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στο πάτωμα του αεροδρομίου καθώς αναζητούσαν εναλλακτικές διαδρομές για να μπορέσουν να περάσουν τις γιορτές με τις οικογένειές τους.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Ο εκνευρισμός διάχυτος, ειδικά σε εκείνους που χρησιμοποίησαν τα social media για να τον εκφράσουν. «Απόλυτη κατάντια», «ντροπή» και… απορία για το πως μπορεί κάποιος που χειρίζεται ένα «παιχνίδι» να κλείνει ένα αεροδρόμιο για τόσες ώρες και να αναγκάζει χιλιάδες ανθρώπους να χάσουν τις πτήσεις τους.

Φωτογραφία Reuters

Μετά την άνθηση που σημειώθηκε στις πωλήσεις τους, τα μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη συνιστούν όλο και μεγαλύτερη απειλή για τα αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο.

Στην Βρετανία ο αριθμός των παραλίγο συγκρούσεων μεταξύ ιδιωτικών drones και αεροσκαφών υπερτριπλασιάστηκε μεταξύ του 2015 και του 2017, με 92 περιστατικά να έχουν καταγραφεί πέρυσι.

Η πτήση drone εντός απόστασης ενός χιλιομέτρου από τα όρια ενός βρετανικού αεροδρομίου τιμωρείται με ποινή κάθειρξης πέντε ετών.

Το Gatwick είναι το όγδοο αεροδρόμιο της Ευρώπης όσον αφορά τον αριθμό πτήσεων και εξυπηρετεί περισσότερους από 228 προορισμούς σε 74 χώρες, ενώ κάθε χρόνο το επισκέπτονται περίπου 45 εκατομμύρια επιβάτες.

Σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία, τα drones δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται κοντά σε αεροπλάνα ή αεροδρόμια και το ύψος στο οποίο πετούν δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 122 μέτρα.

Με πληροφορίες από Daily Mail και ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις