Site icon NewsIT
21:25 | 01.11.22

Γλυπτά του Παρθενώνα: «Θα επιστρέψουν στην Ελλάδα πριν τις εκλογές του 2023» αποκαλύπτει ψηφιακός αρχαιολόγος

Newsit Newsroom

Μια σημαντική και ελπιδοφόρα αποκάλυψη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα κάνει ο Ρότζερ Μίτσελ, διευθυντής του Ινστιτούτου Ψηφιακής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, λέγοντας ότι «θα επιστρέψουν στην Ελλάδα πριν τις εκλογές του 2023».

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο ψηφιακός αρχαιολόγος δηλώνει ότι ο επαναπατρισμός είναι ζήτημα μηνών για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, καθώς μπορούν να αναπαραχθούν αντίγραφα εξαίρετης ακρίβειας και λεπτομέρειας και να εκτεθούν στο Βρετανικό Μουσείο ώστε τα πρωτότυπα να γυρίσουν σπίτι τους στην Ελλάδα.

Μάλιστα, σήμερα (1.11.2022) παρουσιάστηκε η κεφαλή αλόγου που ήταν μέρος της πομπής της Σελήνης, στο Μουσείο του Φρόιντ στο Λονδίνο. Διαπιστώθηκε ότι το ομοίωμα είναι εφάμιλλο εκείνου που σμίλεψε ο Φειδίας πριν από χιλιάδες χρόνια στην Ακρόπολη και για να δημιουργηθεί χρειάστηκαν 4 μήνες και σχεδόν 100 χιλιάδες ευρώ.

«Ξαφνικά, ο Τζορτζ Όσμπορν, ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου και το Διοικητικό Συμβούλιο δέχτηκαν ότι μπορεί να γίνει συμφωνία, ένας συμβιβασμός που ανατρέπει πολιτική 200 και πλέον χρόνων. Πράγματι, όπως είμαι σίγουρος ότι ξέρετε, οι συζητήσεις έχουν συνεχιστεί και σήμερα», δηλώνει στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο Ρότζερ Μίτσελ.

«Τώρα, ο κ. Όσμπορν, με τον οποίο μίλησα το καλοκαίρι, και ο κ. Ραπτάκης εδώ στο Λονδίνο βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων και αναμένω σίγουρα ότι τα Μάρμαρα θα επιστρέψουν πριν τις εκλογές ή τουλάχιστον μερικά από αυτά. Το θεωρώ εξαιρετική εξέλιξη», προσθέτει ο Ρότζερ Μίτσελ.

Σχολιάζοντας την ακριβή διατύπωση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας, ο Ρότζερ Μίτσελ είπε ότι «αυτό το αφήνω στους διπλωμάτες. Δεν νομίζω ότι θα είναι μέρος της διατύπωσης η λέξη “δανεικό”».

Το ρομπότ-γλύπτης του Ρότζερ Μίτσελ είναι, από ότι φαίνεται, αυτό που θα λειτουργήσει υπέρ της Ελλάδας στο ζήτημα ετών με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο σπίτι τους.

Άλλωστε, η ομάδα του ψηφιακού αρχαιολόγου έχει αποκτήσει και την ανάλογη εμπειρία στη δημιουργία ομοιωμάτων που δεν έχουν καμιά διαφορά με τα πρωτότυπα έργα τέχνης.

Επίσης, έχει φανεί και η μεταστροφή των Βρετανών στις διαθέσεις τους εδώ και καιρό, με τα αποτελέσματα της πιο πρόσφατης δημοσκόπησης στη Βρετανία να αποτυπώνουν το γεγονός ότι πάνω από τους μισούς είναι υπέρ της επιστροφής τους από το Βρετανικό Μουσείο.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version