Κόσμος

Γλυπτά του Παρθενώνα: Υπέρ της επιστροφής ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων του Brexit – Τα τρία σημεία που προτείνει

Όλο και περισσότεροι στην Βρετανία υποστηρίζουν την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

ΜΜΕ, πολιτικοί, τάσσονται πλέον υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα εκεί που ανήκουν, στην Ελλάδα, με τη μορφή δανεισμού.

Ένας από αυτούς είναι και ο Ντέιβιντ Φροστ, επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για το Brexit και μέλος των «Συντηρητικών» της Βρετανίας.

Ο Φροστ υπογράφει άρθρο στην Telegraph με τίτλο «Η Βρετανία θα πρέπει να δώσει τα Ελγίνεια στην Ελλάδα». Σε αυτό αναφέρει την επιχειρηματολογία των Βρετανών για την παραμονή των Γλυπτών του Παρθενών στο Λονδίνο, συμπληρώνοντας όμως πως αυτά θα πρέπει να τα επιστρέψουν στην Αθήνα.

«Ποτέ δεν ήμουν πιο πεπεισμένος από τα ηθικά, καλλιτεχνικά και πολιτισμικά επιχειρήματα. Πιστεύω ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν μια ειδική κατάσταση για την οποία θα πρέπει να βρούμε μια ειδική λύση» αναφέρει.

Σημειώνει επίσης πως η Ακρόπολη και τα άλλα αρχαία μνημεία εκεί «είναι το πιο συμβολικό τμήμα της ελληνικής ταυτότητας οπότε αντιλαμβάνομαι γιατί είναι τόσο σημαντικό να επιστρέψουν σήμερα αυτές οι αρχαιότητες. Οπότε αντιλαμβάνομαι γιατί ο Όζμπορν (σ.σ διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου) προσπαθεί να βρει μια νέα λύση. Αλλά δεδομένης της πολιτικής φύσης του θέματος, δεν πιστεύω ότι είναι σωστό να αφεθεί πλήρως στον ίδιο και το Βρετανικό Μουσείο ούτε ότι οι συζητήσεις θα πρέπει να είναι κρυφές».

«Δεν αναγνωρίζουμε δικαίωμα κατοχής στο Βρετανικό Μουσείο – Είναι προϊόν κλοπής», λέει το υπουργείο Πολιτισμού

Όπως υποστηρίζει, η καλύτερη λύση θα είναι ένας δανεισμός μακράς διαρκείας, ο οποίος θα πρέπει να ικανοποιεί και την Βρετανία. Γι αυτό και θα πρέπει και η βρετανική κυβέρνηση να συμμετάσχει στις συνομιλίες.

«Η άποψή μου είναι πως τώρα είναι η ώρα για μια μεγάλη χειρονομία. Μόνο η κυβέρνηση μπορεί να την κάνει. Θα πρέπει να προσφερθεί να επιστρέψει τα μάρμαρα ως ένα εφάπαξ δώρο από τη χώρα μας προς την Ελλάδα, ως μέρος μιας νέας ευρύτερης συνεργασίας μας».

Τι προτείνει ο Φροστ

Προχωρώντας στην πρότασή του, ο Φροστ θέτει τρία σημεία που θα πρέπει να έχει η συμφωνία κατά τη γνώμη του.

Αυτα είναι:

-Συνεργασία των μουσείων ώστε το Βρετανικό να έχει αντίγραφα των Γλυπτών υψηλής ποιότητας αλλά και δανεισμού από την Ελλάδα αρχαιοτήτων με μεγάλη σημασία, τα οποία θα εκτεθούν ίσως και σε μουσεία εκτός Λονδίνου.

-Μια ευρύτερη συνεργασία σε πολιτιστικό επίπεδο, ίσως και με ιδιωτική χρηματοδότηση, που θα συνδέσει ακόμα περισσότερο τις χώρες σε ακαδημαϊκό και καλλιτεχνικό επίπεδο

-Μια κοινή εκστρατεία Ελλάδας και Βρετανίας για να επιστρέψουν στην Αθήνα όλα τα Γλυπτά του Παρθενώνα, μιας και όπως αναφέρει το Βρετανικό μουσείο έχει την πλειοψηφία, αλλά όχι όλα.

Αυτά όπως λέει θα φέρουν την επιθυμητή συνεργασία για να λήξει τη διαμάχη των δύο χωρών για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Ξεκαθαρίζει όμως πως αυτό δεν πρέπει να θεωρηθεί «δεδικασμένο» που θα ανοίξει το δρόμο για αποκατάσταση άλλων εκθεμάτων που υπάρχουν στην Βρετανία.

Το κείμενο κλείνει με απεύθυνση προς τους Βρετανούς λέγοντας «Ας σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και ας κάνουμε μια συμφωνία».

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Έκρηξη σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Μόσχα – Οι ζημιές σε αεροσκάφος και η «μυστηριώδης» ανακοίνωση της Ουκρανίας
«Θα υπάρξει δίκαιη τιμωρία για κάθε έγκλημα πολέμου που διαπράττεται εναντίον του λαού της Ουκρανίας», έγραψε σε tweet η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας
Ρωσία: Έκρηξη σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Μόσχα – Οι ζημιές σε αεροσκάφος και η «μυστηριώδης» ανακοίνωση της Ουκρανίας