Τρίτη, 12 Νοε.
14oC Αθήνα

Γουχάν: Σοκάρουν οι εικόνες πριν και μετά την καραντίνα λόγω κοροναϊού

Γουχάν
Φωτογραφία Reuters

Μια πόλη 11 εκατομμυρίων, η Γουχάν, έγινε παγκοσμίως γνωστή γιατί εκεί «γεννήθηκε» ο νέος κοροναϊός, που προκαλεί επιδημία πνευμονίας. Εδώ κι έναν μήνα, η Γουχάν δεν μοιάζει σε τίποτα με την πόλη που κάποτε “έσφυζε” από ζωή.

Η Γουχάν ήταν η πρώτη (από τις πολλές που ακολούθησαν) πόλη που μπήκε σε καραντίνα. Σιγά σιγά ο αποκλεισμός την έκανε πόλη «φάντασμα», με δρόμους έρημους, μαγαζιά κλειστά και απαγόρευση κυκλοφορίας αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο!

Click4more Ο φόβος έκανε τους Κινέζους… εφευρετικούς! Απίθανες εικόνες

Οι φωτογραφίες από δορυφόρο, πριν και μετά την “καραντίνα”, αποτυπώνουν το πόσο άλλαξε η Γουχάν μέσα σε μερικές μέρες. Οι δρόμοι, άδειοι από ανθρώπους και αυτοκίνητα, αποτυπώνουν με δραματικό δρόμο το πόσο αποτελεσματικές ήταν οι προσπάθειες των αρχών να πειστούν οι κάτοικοι στο επίκεντρο της επιδημίας να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Χτισμένη στις όχθες του ποταμού Γιανγκτσέ και ευάλωτη σε καταστροφικές πλημμύρες, η Γουχάν εκτείνεται σε μια περιοχή άνω των 8.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Έχει, δηλαδή, πέντε φορές το μέγεθος της ευρύτερης περιοχής του Λονδίνου.

Οι αρχές έχουν ουσιαστικά αποκλείσει την πόλη, έναν βασικό κόμβο μεταφορών, που κανονικά αυτή την περίοδο (αργίες για το κινεζικό νέο έτος) γνωρίζει έντονη επιβατική κίνηση καθώς εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για να επισκεφθούν τις οικογένειές τους.

Click4more Τέλος η βίζα για τους Κινέζους στην Τσεχία! Ολική αναστολή πτήσεων προς Κίνα από την British Airways

Η φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 28 Ιανουαρίου δείχνει μια μεγάλη γέφυρα στον ποταμό Γιανγκτσέ έρημη από αυτοκίνητα, ενώ σε αντίστοιχη εικόνα της 12ης Ιανουαρίου το πέρασμα αυτό φαίνεται γεμάτο με αυτοκίνητα.

Γουχάν

Η μεταγενέστερη εικόνα αποκαλύπτει επίσης την απουσία σταθμευμένων οχημάτων στους γειτονικούς δρόμους. Λείπουν ακόμα και τα πλοία που φαίνονταν προηγουμένως στα θολά νερά του Γιανγκτσέ.

Γουχάν

Αντίστοιχη φωτογραφία της 28ης Ιανουαρίου δείχνει τον συνήθως γεμάτο με κόσμο σταθμό τρένου να είναι τώρα άδειος από συρμούς και αυτοκίνητα, αν και οι λεπτομέρειες είναι δυσδιάκριτες λόγω της συννεφιάς.

Γουχάν

Οι επιβάτες στον σιδηροδρομικό σταθμό της Γουχάν είναι ελάχιστοι, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, με εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν αποκλειστεί ουσιαστικά στις γειτονικές πόλεις, αφού ανεστάλησαν τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς για να ανακοπεί η εξάπλωση του ιού, που θεωρείται ότι ξεκίνησε από μια αγορά στην οποία πωλούνταν παρανόμως άγρια ζώα.

Τώρα, με τον αριθμό των νεκρών από την επιδημία να φθάνει τους 170 στην Κίνα και τα κρούσματα να ανέρχονται σε περίπου 7.700, αυξάνονται οι ανησυχίες ότι οι αυστηροί περιορισμοί στις μετακινήσεις θα δημιουργήσουν μεγάλη δυσκολία σε χιλιάδες εργάτες εργοστασίων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου που θα επιχειρήσουν να επιστρέψουν στις δουλειές τους την επόμενη εβδομάδα μετά τις αργίες.

Γουχάν Γουχάν

Η Ρωσία έκλεισε τα σύνορά της, η Τσεχία σταματάει να βγάζει βίζα για ταξίδια στην Κίνα, η μια μετά την άλλη οι αεροπορικές εταιρίες σταματούν τις πτήσεις τους…

“Αποκομμένη” Γουχάν

Η Γουχάν είναι αποκομμένη από τον κόσμο από τις 23 Ιανουαρίου, όπως και σχεδόν όλη η επαρχία Χουμπέι, στην οποία ανήκει η πόλη. Οι κάτοικοι της επαρχίας δεν μπορούν να φύγουν και αυτό δημιουργεί απόγνωση.

Δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει τα video που είχαν καταγράψει τους πολίτες της Γουχάν να τραγουδούν, το βράδυ, ενώ είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Συγκλονιστικές είναι και οι εικόνες κατοίκων της Γουχάν που με βάρκες προσπαθούν να φύγουν από την πόλη όπου παραμένουν αποκλεισμένοι.

Μια πόλη, όπου η κυκλοφορία μη απαραίτητων οχημάτων, όπου οι δρόμοι είναι άδειοι και οι κάτοικοι κλεισμένοι στα σπίτια τους, δεν μπορεί κανείς παρά να τη χαρακτηρίσει «φάντασμα».

Κάποιοι αναγκάζονται να βγουν. Δεν έχουν άλλη επιλογή, πρέπει να ψωνίσουν τρόφιμα. «Είναι η πρώτη ημέρα που βγαίνω από το σπίτι μου από την αρχή της καραντίνας. Δεν είχα επιλογή: έπρεπε να αγοράσω κάτι να φάω», δήλωσε ένας πεζός.

Στην υπόλοιπη Κίνα, όπου οι διακοπές για το νέο έτος παρατάθηκαν ως τις 2 Φεβρουαρίου, οι περισσότεροι πολίτες αποφεύγουν τα εμπορικά κέντρα, τα σινεμά και τα εστιατόρια.

Στο πλαίσιο των μέτρων αναβλήθηκαν όλοι οι αγώνες των κινεζικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις