Τρίτη, 5 Νοε.
15oC Αθήνα

Guardian: Panasonic και Samsung στο απόσπασμα! «Σκλάβοι» οι εργαζόμενοί τους στα εργοστάσια της Μαλαισίας!

Guardian: Panasonic και Samsung στο απόσπασμα! «Σκλάβοι» οι εργαζόμενοί τους στα εργοστάσια της Μαλαισίας!

– Καταγγελίες ότι σε εργαζόμενους από το Νεπάλ τους κρατούν τα διαβατήρια και τους έχουν να δουλεύουν ως σκλάβοι
– Εργάζονται όρθιοι επι 14 ώρες – Δεν τους αφήνουν να πάνε ούτε στην τουαλέτα
– Μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις, Samsung και Panasonic, ανακοίνωσαν ότι έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνες…

 

Η Panasonic και η Samsung, δύο από τις κορυφαίες εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών παγκοσμίως, αντιμετωπίζουν κατηγορίες ότι εργαζόμενοι στις αλυσίδες εφοδιασμού τους στη Μαλαισία υπόκεινται σε εξαπάτηση, εκμετάλλευση και πενιχρούς μισθούς.

Οι δύο εταιρείες έχουν ξεκινήσει έρευνες σχετικά με τις καταγγελίες που έκαναν εργαζόμενοι που κατάγονται από το Νεπάλ, αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι έχουν εξαπατηθεί σχετικά με τις αμοιβές τους, ότι τα διαβατήριά τους έχουν κατασχεθεί και ότι τους εκβιάζουν λέγοντάς τους ότι αν θέλουν να επιστρέψουν στο Νεπάλ πριν από την λήξη της σύμβασής τους θα πρέπει να πληρώσουν υπέρογκα πρόστιμα!

 Ισχυρίζονται επίσης, ότι αναγκάζονται να εργάζονται όρθιοι έως και 14 ώρες, χωρίς επαρκή ανάπαυση και διαλείμματα για τουαλέτα, ώστε να εξοικονομήσουν τα τουλάχιστον 1.200 ευρώ που χρειάζονται προκειμένου να εξασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας τους.

«Πονάει η καρδιά μου», δήλωσε ένας νεαρός που εργάζεται σε εργοστάσιο που φτιάχνει φούρνους μικροκυμάτων της Samsung. «Δεν μου έδωσαν την δουλειά που είχαμε συμφωνήσει. Κάνω πολύ δύσκολη δουλειά και πληρώνομαι ελάχιστα».

Ο Guardian μίλησε με 30 μετανάστες από το Νεπάλ που εργάζονται για την Samsung και την Panasonic. Κάποιοι έχουν προσληφθεί απευθείας από την Samsung αλλά η πλειοψηφία μέσω εταιρείας ευρέσεως εργασίας. Οι εργάτες, που συναρμολογούν προϊόντα για την Panasonic προσλαμβάνονται όλοι από εργολάβους.

Τόσο η Panasonic όσο και η Samsung απαγορεύουν τέτοιες πρακτικές αλλά όλοι όσοι μίλησαν στον Guardian ισχυρίζονται ότι πλήρωσαν 1.000 λίρες μόνο για να βρουν δουλειά στην Μαλαισία. Όλοι λένε επίσης ότι κατασχέθηκαν τα διαβατήριά τους με το που πάτησαν πόδι στη χώρα.

Οι ίδιοι δήλωσαν επίσης, ότι αισθάνονται «εξαπατημένοι» και παγιδευμένοι στις δουλειές τους, οι οποίες περιλαμβάνουν τη συναρμολόγηση εξαρτημάτων για ηλεκτρικές οικιακές συσκευές που πωλούνται στην παγκόσμια αγορά.

Τόσο η Samsung όσο και η Panasonic, σε ανακοινώσεις τους, αναφέρουν ότι έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνες σχετικά με την υπόθεση.

πηγη: Guardian

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε