Site icon NewsIT

«H κινητήρια δύναμη για τον Σόιμπλε ήταν να αποτύχει η ελληνική κυβέρνηση»

27.11.2017 | 13:10
Σόιμπλε

«Ο Σόιμπλε είναι ένας πείσμων, έμπλεος μίσους άνθρωπος». Η Γκάμπι Τσίμερ, επικεφαλής της ευρωομάδας της Αριστεράς, έχει τη χειρότερη γνώμη για τον πρώην (πια) υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας.

Κινητήρια δύναμη για τον Σόιμπλε, λέει η Γκάμπι Τσίμερ, ήταν το να αποτύχει η ελληνική κυβέρνηση. Περιγράφει μάλιστα την αντίδραση του πρώην ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας πέρυσι, μετά τις ανακοινώσεις Τσίπρα για το κοινωνικό μέρισμα στους συνταξιούχους.

Σόιμπλε, ένας άνθρωπος γεμάτος μίσος

«Θυμάμαι την περυσινή συζήτηση για την διανομή του κοινωνικού μερίσματος τα Χριστούγεννα και την αντίδραση του κ. Σόιμπλε, ο οποίος απειλούσε με την μη καταβολή τη δόσης. Είναι παράλογο. Είναι ένας πείσμων, έμπλεος μίσους άνθρωπος. Δεν σκέφτεται τα παιδιά ή τους φτωχότερους των φτωχών.

Δεν μπορεί να αποδεχτεί πως κάποιοι, οι Έλληνες, μπορεί να έχουν το θράσος να ψηφίσουν μια κυβέρνηση η οποία έχει διαφορετική άποψη από τον ίδιο. Έχει μια απολύτως άκαμπτη άποψη για τον κόσμο.

Δεν επιτρέπεται κατ΄ αυτόν να υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία να αποκλίνει από τις νεοφιλελεύθερες απόψεις και να επιτύχει. H κινητήρια δύναμη γι’ αυτόν ήταν να την κάνει να αποτύχει», τονίζει η Γκάμπι Τσίμερ, ευρωβουλευτής του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Γκάμπι Τσίμερ – Φωτογραφία ΑΠΕ – ΜΠΕ

Η Μέρκελ που δεν θέλει αντιπαραθέσεις

Σχετικά με την αντίδραση και τις απειλές Σόιμπλε πέρυσι, η Γκάμπι Τσίμπερ περιγράφει και την αντίδραση της Άνγκελα Μέρκελ. Την οποία κατηγορεί ξεκάθαρα για πως δεν έκανε το παραμικρό για να πείσει τον Σόιμπλε να μην απειλεί την Ελλάδα.

«Η κ. Μέρκελ παρίστανε ότι δείχνει κατανόηση, αλλά αμφιβάλλω πολύ ότι έκανε οποιαδήποτε προσπάθεια οποτεδήποτε να τον μεταπείσει. Δεν μπαίνει στην διαδικασία της αντιπαράθεσης γενικώς», είπε.

«Ίσως έχουν τύψεις οι δανειστές»

Αναφερόμενη στο γεγονός πως φέτος η αντίδραση των δανειστών στη διανομή του κοινωνικού μερίσματος ήταν διαφορετική από πέρυσι, η κα Τσίμερ έχει μια… εξήγηση.

«Μέσα στους θεσμούς υπάρχουν διάφορες δυνάμεις. Ίσως έχουν τύψεις συνειδήσεως. αφού γνωρίζουν ότι υπερέβαλαν στην περίπτωση της Ελλάδας, ίσως επειδή γνωρίζουν πολύ καλά ότι η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει επειγόντως. Τώρα, εκείνοι οι οποίοι επέβαλαν με σιδηρά πυγμή τις απόψεις τους λ.χ. ο κ. Σόιμπλε και σύντομα ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν θα υπάρχουν.

Υπάρχει κινητικότητα αν και ο Σόιμπλε έφυγε αφήνοντας ως παρακαταθήκη την συνέχιση της πολιτικής του. Κάτι αλλάζει όμως και όλοι κοιτούν προς την Γερμανία για να δουν ποιός θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών.

Η διανομή του κοινωνικού μερίσματος φυσικά και είναι σωστή. Θα προτιμούσα βέβαια να έχουν όλοι ένα μόνιμο εισόδημα και να μπορούν έτσι οι φτωχοί να επιβιώνουν. Κάθε μικρό βήμα όμως βοηθά και μια αριστερή κυβέρνηση οφείλει να το κάνει».

Αλλάζουν οι δυνάμεις

«Οι δυνάμεις εντός των θεσμών αλλάζουν και κάθε λογικός και υπεύθυνος άνθρωπος θα πρέπει να θέλει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας και θα πρέπει να θέλει να πάρει ανάσα η Ελλάδα. Όποιος επιθυμεί να συνεχίσει να υπάρχει η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να αποστρέφει το βλέμμα από όσα δεινά επέβαλαν στους Έλληνες. Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα λέει πολλά για το μέλλον της Ευρώπης και πρέπει να αλλάξει. Πρόκειται για μια κοινωνική πυριτιδαποθήκη της οποίας η φωτιά αν εκραγεί θα μεταδοθεί παντού», τόνισε η Τσίμερ.

Η γερμανική κυβέρνηση για την… Ελλάδα

Η ευρωβουλευτής του Die Linke μιλά και για το πολιτικό αδιέξοδο στη Γερμανία. Εκφράζει την άποψη πως ίσως η βάση του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος να μην ψηφίσει τη συμμετοχή στην κυβέρνηση Μέρκελ. «Όλα είναι ανοικτά. Θέματα όπως οι αποφάσεις για την Ελλάδα ή το Brexit θα παραμείνουν προς το παρόν επίσης ανοικτά. Η σημερινή κυβέρνηση είναι αδύναμη και μεταθέτει όλα τα ζητήματα μέχρι να σχηματισθεί νέα», λέει.

Κατά την κ. Τσίμερ, μια γερμανική κυβέρνηση με τους Φιλελεύθερους δεν θα συμφωνούσε σε αλλαγές που μειώνουν τις κοινωνικές ανισότητες στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Γι’αυτό δεν «πενθεί που δεν έγινε τελικά ο συνασπισμός Τζαμάικα, διότι θα τα απέρριπταν, δεδομένου ότι σε αντίθεση με άλλα φιλελεύθερα ευρωπαϊκά κόμματα ρέπουν προς τον υπερδεξιό εθνικισμό για να αλιεύσουν ψήφους και θα ήταν επίσης αντίθετοι στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κάτι το οποίο είναι καταστροφικό».

Ευτυχώς που δεν… υπάρχει ο Σόιμπλε

«Γι’ αυτό ελπίζω ότι χάρη στο γεγονός ότι ο κ. Σόιμπλε δεν θα είναι πλέον υπουργός Οικονομικών θα υπάρξει ένα άνοιγμα στα θέματα αυτά. Ελπίζω πολύ και αναμένω ότι η γερμανική Αριστερά, το SPD και οι Πράσινοι θα ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση προς αυτήν την κατεύθυνση στην μελλοντική κυβέρνηση να αλλάξει τη στάση της ως προς τα άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. και ιδίως απέναντι στην Ελλάδα», τονίζει.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version