Η υπερβολική αυτή παρακολούθηση ήταν «η συνέπεια ενός τεχνολογικού προβλήματος και δεν οφείλεται στον υπερβάλλοντα ζήλο της NSA», εξήγησε ένας από αυτούς τους αξιωματούχους, που δεν θέλησε να κατονομασθεί. Η αμερικανική δικαιοσύνη είχε θέσει μυστικά τέλος το 2011 σε ένα πρόγραμμα, το οποίο είχε κριθεί παράνομο αναφορικά με την παρεχόμενη προστασία που εγγυάται στους Αμερικανούς το Σύνταγμα της χώρας.
Οι ίδιοι αξιωματούχοι τόνισαν πως η NSA μπορεί μη ηθελημένα να συγκέντρωσε έως και 56.000 ηλεκτρονικά μηνύματα κι επικοινωνίες Αμερικανών κατά το διάστημα αυτό.
Τα έγγραφα τα οποία επικαλέσθηκαν οι ίδιες πηγές, αποτελούν μία προσπάθεια να δωθούν εξηγήσεις για το πώς η Υπηρεσία εντόπισε και κατόπιν διόρθωσε το πρόβλημα που προέκυψε και την οδήγησε στην άσκοπη συλλογή ηλεκτρονικών μηνυμάτων Αμερικανών πολιτών δίχως την προηγούμενη έκδοση σχετικού εντάλματος.
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους και ένα από τα δικαστικά έγγραφα, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση, η NSA αποφάσισε να «διώξει» το υλικό έπειτα από την ανακάλυψη της άσκοπης συλλογής του.
Οι ίδιοι, που δέχθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις για τα έγγραφα αυτά, δήλωσαν στους δημοσιογράφους πως τα ηλεκτρονικά μηνύματα από το εσωτερικό συλλέχθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος εντοπισμού της επικοινωνίας ξένων υπόπτων για τρομοκρατία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το Βερολίνο θα ζητήσει εξηγήσεις από την Ουάσιγκτον για τις παρακολουθήσεις επικοινωνιών
Οι Αμερικανοί… θέλουν να τους παρακολουθούν!